Çocuklarda Alerji Hakkında…
- Çocuklarda Alerji Hakkında…
- Alerji Ne Demektir?
- Çocuklarda Alerji
- Alerjik hastalıkların bu kadar artışının nedeni nedir?
- Ne zaman alerji düşünelim? Soğuk algınlığı mı, alerjik nezle mi?
- Hangi öksürükte alerji düşünmeliyiz?
- Kreşin ilk yılında çocuklar çok sık hastalanıyorlar, bu çocuklar için öneriniz nedir?
- Alerji tanısını nasıl koyuyorsunuz?
Çocuklarda görülen alerjiler ile ilgili soru-cevap şeklinde hazırladığım bu yazıma başlamadan önce alerjinin tanımını yapmakta yarar görüyorum.
Alerji Ne Demektir?
Alerji, bağışıklık sisteminin normalde zararlı olmayan maddelere karşı aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkan bir immünolojik reaksiyondur. Vücudun bağışıklık sistemi, genellikle zararlı olarak algılanmayan bazı maddeleri, yabancı maddeleri veya alerjenleri tanıdığında bunlara karşı koruyucu tepkiler üretir. Ancak alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi bu zararsız maddelere karşı aşırı tepki verir ve normalde zararsız olan maddelerin bile vücuda zarar verebileceğini düşünür.
Şimdi gelelim çocuklarda alerji konusunda soru-cevaplara
Çocuklarda Alerji
Alerjik hastalıkların bu kadar artışının nedeni nedir?
Alerji, bağışıklık sistemi aracılığıyla normalde tepki göstermememiz gereken proteinlere karşı aşırı tepki vermesinden kaynaklanır. Günümüzde doğal ve sağlıklı yaşamdan ne kadar uzaklaştığımız düşünüldüğünde, bağışıklık sisteminin bu haklı isyanını görmek şaşırtıcı değildir.
Köyden kente göçün artışı, sağlıksız ve katkılı beslenme, hava kirliliği, artan stres dolu yaşam, kimyasal içerikli ürünlerin hayatımızda giderek artan kullanımı, alerjinin artışına yol açan sadece birkaç etkendir.
Ne zaman alerji düşünelim? Soğuk algınlığı mı, alerjik nezle mi?
Eğer kırgınlık, halsizlik, ateş, kas ağrıları ve yoğun boğaz ağrısı gibi belirtiler varsa, enfeksiyon olasılığı ilk akla gelenler arasında olmalıdır. Uzamış burun tıkanıklığı, ardı ardına gelen hapşırık nöbetleri, burun kaşıntısı ve berrak burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ise alerji ihtimalini düşündürür. Ancak unutulmamalıdır ki, her zaman önemli olan hekim tarafından yapılan muayene ve değerlendirmedir.
Hangi öksürükte alerji düşünmeliyiz?
Uzun süren, geceleri gündüze göre daha sık olan ve özellikle egzersiz, ağlama veya gülmekle artan öksürük durumunda alerji akla gelmelidir. Alerjik öksürük, bazen kuru ve kesik kesik olabilirken, bazı durumlarda yoğun balgamlı şekilde de kendini gösterebilir. Özellikle sık antibiyotik kullanımına maruz kalan çocuklarda, altta yatan alerjik hastalık varlığı mutlaka gözden geçirilmelidir. Doğru tedavi ile gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilebilir. Öksürükle birlikte uzun süren burun tıkanıklığı, kaşıntı ve tekrarlayan hapşırık gibi yakınmalarda alerji olasılığı dikkate alınmalıdır.
Kreşin ilk yılında çocuklar çok sık hastalanıyorlar, bu çocuklar için öneriniz nedir?
Özellikle dengeli ve doğal beslenmeye dikkat edildiğinden ve yeterli uyku kalitesi ve süresi sağlandığından emin olunmalıdır. İlk kez evden dışarı çıkıp kalabalık ortamlara maruz kalan ve birçok enfeksiyon etkeni ile karşılaşan bağışıklık sistemi, normalden daha fazla hastalıkla mücadele etmek durumunda kalabilir. Ancak, bazı çocuklar alerjik bir genetik yapıya veya bağışıklık sistemi eksikliğine sahip olabilir ve bu süreçte daha zorlu bir dönem geçirebilirler.
Kesinlikle alerjik hastalıklar ve bağışıklık sistemi açısından değerlendirilme yapılmalıdır.
- Sık sık antibiyotik kullanmak zorunda kalan,
- Nezleye yakalandığında uzun süren öksürük yaşayan,
- Alt solunum yolu sorunları olan,
Hastalık nedeniyle okula devamlılıkta sık kesinti yaşayan çocukların,
uygun hasta grubunda gerekli koruyucu tedavilerle sık antibiyotik kullanımının önüne geçilerek, sağlıksız bir okul sürecinin düzeltilmesi sağlanacaktır.
Alerji tanısını nasıl koyuyorsunuz?
Hastalık öyküsü, ilk adımda çok değerli bilgiler sunar. Muayene sırasında yapılan burun ve akciğer değerlendirmeleri de tanıya ışık tutar. Alerji deri testleri ise hızlı bir şekilde, aşırı reaksiyonun hangi maddeyle ilişkili olduğunu ortaya koyar. Ev tozu, polen, kedi veya köpek tüyü, küf mantarları gibi olası nedenler arasında, test sonucuna uyumlu olan madde hakkında bilgi sahibi oluruz. Alerji testleri, besin değerlendirmesi için yaş sınırı olmaksızın uygulanabilirken, solunum alerjenleri için en az 2 yaşın doldurulmuş olmasını tercih ederiz. Ancak, daha küçük çocuklarda sık öksürük ve hırıltılı solunum atakları yaşanıyorsa, test gereksinimi olmadan koruyucu tedaviye başlanması gerektiği de unutulmamalıdır. Yaşı uygun olan hastalarda solunum fonksiyon testleri, akciğer kapasitesi hakkında bilgi sağlar ve astım gibi durumların tanısında yardımcı olur.