Çocuklarda Bademcik Büyümesi Nedenleri ve Tedavisi
- Çocuklarda Bademcik Büyümesi Nedenleri ve Tedavisi
- Çocuklarda Bademcik Büyümesi
- Çocuklarda Bademcik Büyümesi Tedavisi
Mevsim değişikliği olduğu zaman çoğu bireyde görülen bademcik şişmesinin etkileri çocuklarda farklı şekillerde görülmektedir. Ebeveynlerin en çok şikâyeti olan bademcik şişmesi, iltihaplanması, geniz eti büyümesi gibi problemler çocuklarda erken tedavi edilmediği taktirde ciddi hasar ve problemlere yol açabilmektedir. Zamanında müdahale edilmeyen bademcik ve geniz eti hastalıklarında çocuklarda çene şeklinde değişiklik, uyku halindeyken birden nefes kesilmesi, horlama ve iştah kaybına neden olmaktadır.
Çocuklarda Bademcik Büyümesi
Bademciklerde görülen şişlik, kızarıklık ve iltihaplanma çocukluk dönemlerinde en yaygın görülen hastalıklardan bir tanesidir. İlaç tedavisinin yanıt vermediği durumlarda ameliyat ile geniz eti ve bademcikler alınır. Başlıca nedenler şunlardır;
- Alerjik reaksiyonlar
- Boğaz enfeksiyonu
- Virüs veya bakteri ile enfekte olması
- İmmune sistemin yani bağışıklık sisteminin düşük olması sonucu olası mikrop kapma durumu
- Çocuklarda bademcik büyümesinin yol açtığı birtakım problemler bulunmaktadır. Düzenli uykunun olmaması, uykuda solunum durması, horlama, gelişim bozuklukları, davranışsal bozukluklar, algı ve odak güçlüğü gibi problemler kendini göstermektedir.
Çocuklarda Bademcik Büyümesi Tedavisi
Eski zamanlarda bademcik ameliyatları çok yaygındı. Bunun sebebi tıp alanında bademcikler sorun teşkil eden hastalığa sebep olan etken olarak görülmekteydi. İlerleyen tıp alanı ile beraber durum günümüzde değişmiştir. Artık bademcikler kişiyi hastalıklardan koruyan ön duvar görevi görüldüğü düşünülmektedir. Bu yüzden her olası bademcik büyümesinde doktorlar ameliyatı önermemektedir. Fakat bazı durumlarda ameliyat gerekli bir durum olur. Ameliyat gerektirmeyen durumda doktorlar, bademciklerin şişmesi sonucunu antibiyotik yardımı ile çözmektedir. Antibiyotik kullandıktan sonra düzelmeyen durumlarda, soluk alıp verme gibi problemler yarattığında, sürekli tekrar eden bademcik enfeksiyonlarında, yutma ve konuşma güçlüğü yaratan bademcik şişmelerinde veya uyku apnesi problemlerinde doktorlar ameliyat tavsiye etmektedirler.
Çocukların ebeveyn gözetimi altında olması olası bademcik büyümesi, geceleri horlama gibi durumlarda geniz eti olup olmadığı gibi endişeye sahip olmak yerine uzman bir doktora danışmaları gerekmektedir. Çocukların gelişimini etkileyebilen bademcik büyümesi problemleri nasılsa geçer denilerek es geçilmemelidir. Bir çocuğun gelişimi her ne kadar kendiliğinden gibi gözükse de ebeveyn kontrolü son derece önemlidir.