Yükleniyor
Menenjit Nedir? Nasıl Bulaşır, Menenjit Belirtileri ve Tedavisi

Menenjit Nedir? Nasıl Bulaşır, Menenjit Belirtileri ve Tedavisi

  • Menenjit Nedir? Nasıl Bulaşır, Menenjit Belirtileri ve Tedavisi
  • Belirtileri Nelerdir?
  • Nasıl Bulaşır?
  • Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Genel bir tanım yapılacaksa, omuriliği çevreleyen zar gruplarının iltihaplanması olarak da bilinir. Acil tıbbi müdahale uygulamasını gerektiren bir hastalıktır. Baş ağrısı, ateş ve kusma gibi durumlar menenjitin en temel belirtilerindendir. Fakat bu belirtiler kimi başka hastalıklarda da çeşitli olarak bilinmektedir. Bu sebeple bu gibi bulguların varlığında hızlı bir şekilde bir sağlık kuruluşu ile derhal iletişime geçmekte fayda olacaktır.

Virüsler, menenjitlerin en sık sebebi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bakteriler, mantarlar ve parazitler de menenjit hastalığının sebepleri arasında görülmektedir. Menenjitler, hemen her yaş grubunda görülmekle beraber yeni doğan çocuklar başta olmak üzere 1 yaşından daha küçük olan çocuklarda risk oldukça yüksek seviyelerdedir. Bununla birlikte 60 yaşın üzerindeki vatandaşlarda da menenjit rahatsızlığının görülme sıklığı artış göstermektedir.

Çocukluk döneminde gerçekleştirilen karma aşılar menenjite sebep olan birçok bakteriye karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Ancak ebeveynlerin hastalığının bulgularını dikkate alması, tedavinin hiç vakit kaybetmeden başlaması ve hastalığın verdiği hastalıklar meydana getirmesi açısından derhal tedavi uygulamalarına başlanmalıdır.

Belirtileri Nelerdir?

  • 38 dereceye varan yüksek ateş
  • Şiddetli baş ağrısı ile beraber boyun tutulması
  • Ensede sertlik meydana gelmesi
  • Parlak ışığa bakmaktan kaçınma durumu
  • Tepkisizlik ve sersemlik ile bilinç bulanıklığı
  • Soğuk el ve ayaklar ile havale geçirmeye benzeyen durumlar
  • Titreme
  • Hızlı soluk alıp verme
  • Eklem ve kas ağrıları

Menenjit hastalığının en açık belirtilerindendir.

Nasıl Bulaşır?

Öpüşme, hapşırma, öksürme ya da ortak mutfak eşyalarının kullanılması ile tabak, çatal, bıçak kullanımından bulaşır. Virüsler ve bakteriler burun, boğaz ve kulak aracılığı ile bir vücuttan diğer vücuda girer ve beyne ulaşarak çeşitli enfeksiyonel rahatsızlıkları meydana gelmesine sebep olur. Menenjit, hemen her yaş grubuna meydana gelebilir. Fakat araştırmalar, bu yaş gruplarında daha yakın olduğunu göstermektedir. Bu yaş grupları ise daha çok 1 yaşın altındaki çocuklarda 16 ile 25 yaş arasındaki bir ilerde 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha çok görülür.

Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

Bakteriyel menenjit çok ciddi bir hastalık olduğu için doktorlar, hastalığın belirtilerine dayanarak menenjit durumundan şüphelenilse eğer hastanede hemen antibiyotik tedavisine başlayacaklardır. Test neticeleri sonrasında saptanan bakteriye bağlı bir şekilde antibiyotikler değişebilir. Bireyin yaşına ve risk faktörlerine bağlı bir şekilde antibiyotik tedavisinin süresi 21 güne kadar uzayabilmektedir. Ayrıca ateş, kusma, terleme gibi durumlar sebebiyle kaybedilen sıvının tekrar takviye şeklinde yerine getirilmesi gerekir. Bazı durumlarda beyinde bulunan ödemi azaltmak amacıyla ilaçların anlayıp kortizon tedavisi verilebilir..

Yukarıda sayılan belirtilerden bir ya da birden fazlası meydana geldiğinde ya da ebeveynler tarafından çocuklar gözlemlendiğinde bu bulgulardan bir ya da bir tanesinden fazla neden geldiğinde hiç vakit kaybetmeden de derhal bir sağlık kuruluşu ile iletişime geçerek erken teşhis ve tedavi uygulamalarına derhal başlatılmalıdır. Aksi takdirde menenjit rahatsızlığı tedavi edilmez ise çocuklarda daha farklı hastalıkların meydana gelmesine sebep olacaktır. Bu tip problemlerin meydana gelmemesi açısından özellikle de erken tedavi oldukça önemlidir.

Bu makaleyi yazmış olan, Niyazi Çetin için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Niyazi Çetin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Niyazi Çetin Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler