Güneş Işınları
- Güneş Işınları
- Güneş Işınlarının Yararları, Zararları ve Sağlıklı Güneşlenmenin Yolları
- Güneş Işınlarının faydaları:
- Güneş Işınlarının Zararları
- Sağlıklı Güneşlenme Nasıl Olur?
- Güneş Yanığı Tedavi Yolları
Bilindiği üzere yaz dönemi geliyor. Bu dönemde iş hayatımızın, okul hayatımızın bize yüklemiş olduğu yükümlülüklerden bir nebze de olsa uzaklaşmak, rahatlamak için gidilen yaz tatilleri hayatımızın önemli bir parçası. Tatilde deniz kenarında, sıcak güneşin altında uzanmak hem sağlıklı hem de rahatlatıcı bir aktivite. Çünkü güneş ışınları vücudumuzda D vitamini üretmeye, kemiklerimizi ve dişlerimizi geliştirmeye ve güçlendirmeye, zihnimizi dinde tutmaya büyük katkı sağlıyor. Lakin her şeyin olduğu gibi bunun da fazlası bizim için zararlı. Uzun süre güneş altında durmak ve vücudumuzu bu ışınlara maruz bırakmak güneş yanıklarına sebep olup tatil sırasında bize rahatsızlık verebilir. Bu da muhtemelen tatil sırasında isteyeceğimiz son şeyler arasında. Bu yazıda size güneş ışınlarının yararlarından, zararlarından, fazla güneş ışınlarından nasıl korunabileceğinizden ve güneş yanıklarına karşı uygulayabileceğiniz sizi rahatlatacak basit tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Güneş Işınlarının Yararları, Zararları ve Sağlıklı Güneşlenmenin Yolları
Yukarda da bahsettiğimiz üzere güneş ışınları vücudumuz için önemli bir rol oynuyor. Yaz mevsiminde ister istemez maruz kaldığımız ışınları bilinçli ve dengeli bir biçimde değerlendirip vücudumuzu düzenlemesine izin vermek de bizim ellerimizde.
Güneş Işınlarının faydaları:
Vücudumuza D vitamini almanın başlıca yöntemi güneşlenmektir. Güneşten gelen ultraviyole ışınlar derimize ve derinin altına nüfuz ederek deri altındaki bir düzen sayesinde D vitamini üretimine büyük ölçüde katkı sağlar.
Kemiklerimizi ve dişlerimizi güçlendiren onları sağlıklı yapan kalsiyumu hepimiz biliyoruz. Besinlerden aldığımız kalsiyumun kemiklere, dişlere etki edebilmesi ve sağlıklı bir biçimde sindirilmesi için vücudumuzun D vitaminine ihtiyacı vardır. Besinlerde oldukça az miktarda bulunan D vitaminini almanın en iyi yolu da ilk maddede bahsettiğimiz üzere güneş ışınlarıdır. Bu sebeple sağlıklı bir kemik ve diş yapısı için güneş vazgeçilmez bir faktördür.
Güneşin bir diğer faydası ise ruh sağlımızı korumakta etkili olması. Ruh ve zihin sağlığımız aldığımız güneş ışınları tarafından da etkilenebiliyor. Örnek vermek gerekirse; Kapalı havaların içimizi karartmasının, bizi rahatsız etmesinin sebebi o günün hava durumu değil o gün aldığımız güneş ışınlarıdır. Bundan ötürü gün içinde az bir miktar da olsa dışarı çıkıp güneşle buluşmakta fayda var.
Güneş vücudumuzdaki kilo alımını da etkileyen faktörlerden birisidir. Güneş ışınlarının kilo almayı yavaşlattığı bilimsel deneylerle kanıtlanmıştır. Kilo almayı yavaşlatmanın yanı sıra diyabeti engellemek; akciğer, meme, prostat gibi kanser çeşitlerine yakalanma oranını da azaltmada güneş ışınlarının rol oynadığı bilinmektedir.
Güneş Işınlarının Zararları
Uzun süre dik biçimde gelen güneş ışınlarının vücudumuza bir takım hafife alınmayacak zararları vardır. Bunlar: Deri dökülmesi, güneş hassasiyeti, cilt kanseri ve çeşitli göz tahribatlarıdır.
Sağlıklı Güneşlenme Nasıl Olur?
Güneşe maruz kalmanın sonucunda derimiz bronz rengini alır. Bu estetik açısında bir çoğumuzun istediği bir durum olsa da bunu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmezsek deri, göz gibi organlarda ve daha birkaç alanda hastalıklara sebebiyet verebilir. Güneşe çıkacağımız zaman güneşten doğrudan gelen ışınlardan kaçınmalıyız. Bunun için de yanımıza güneş gözlüğü, şapka gibi güneşin doğrudan gelmesini engelleyen eşyalar kullanmak sağlığımız için yararlı olacaktır. Ayrıca kıyafet seçimini de açık renkte ve ince olan kıyafetlerden yapmalıyız.
Bir diğer korunma yöntemi ise güneş kremleridir. Güneş kremleri ultraviyole ışınların cilt hücrelerine vereceği hasarlardan sizleri koruyacaktır. Bunun için yüksek koruma faktörlü güneş kremleri siz ve aileniz için ideal olacaktır. Duş alma, suya girme gibi güneş kreminin temizlendiği durumlar da dikkate alınarak tekrar krem sürme işlemi uygulanmalıdır. Bir de güneşlenilecek vakitlerin belirlenmesi var. Güneş banyosu yapmak için en uygun zamanlar sabah ve ikindi saatleridir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği öğle saatleri (11.00 - 16.00) ise güneşlenmek için iyi bir zaman değildir. Bu zaman diliminde gölgede bulunmak daha uygundur.
Güneş Yanığı Tedavi Yolları
Yukarda verilen tedbirler alınmadığı durumlarda deride yanıklar meydana gelebilir. Bu tür güneş tanığı durumlarında önce soğuk suyla bir duş alarak yanık bölgeyi rahatlatmalı ardından bölgeye nemlendirici jel ve kremler sürülerek hem sıvı kaybının düşürmeli hem de deriyi yumuşatmalıyız. Bu süreçte sıvı kaybı yaşayacağımızdan ötürü bol miktarda sıvı tüketmek de önemli unsurlar arasındadır. Bir diğer iyileştirme yollarından biri ise papatya, aloe vera gibi ürünler de yardımcı olabilir. Ancak yoğurt, diş macunu sürmek gibi tedavi yöntemleri o anlık yanığı rahatlatsa da etkili bir tedavi uygulamaz. Özellikle diş macununu yanık bölgeye sürmek deride hasara sebep olabilir.
Yukarda belirtmiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda siz de rahat bir yaz geçirebilirsiniz.