Yükleniyor
Uyuz Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Uyuz Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

  • Uyuz Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
  • Uyuz Hastalığı 
  • Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır? 
  • Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
  • Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Absore, akar yaralarının neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Yaralara neden olur, özellikle sonbahar ve kış aylarında kaşıntı ve kızarıklıklara neden olabilir. Dünya çapındaki akar (Sarcoptes scabiei von hominis) akarları dünyada çok yaygın olduğunda, yaralar cildin üst tabakasına yerleştiğinde ortaya çıkacaktır. Bu, akarların derideki kanalları açarak kaşınmasından kaynaklanmaktadır. Tedavi edilmezse hastalık geceleri daha yoğun kaşıntıya, kızarıklık ve yara izi oluşumuna neden olabilir. Kişisel hijyen ne olursa olsun, herkes iğrenç şeyleri görebilir. Yaralar, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan daha kolay yayılır ve böylece insandan insana yayılır. Evcil hayvanlarda bulunan akarlar insanlara bulaşsa bile insan derisine giremezler ve deri yüzeyinde uzun süre yaşayamazlar. Bu nedenle mevcut uyaran kısa sürede kendiliğinden kaybolabilir.

Uyuz Hastalığı 

Tıp dilinde sc yaraları olarak tanımlanan tıbbi yaralar, solucanlar olarak adlandırılan akarların (sarcoptes scabiei von hominis) neden olduğu bulaşıcı cilt hastalıklarıdır. 0,3 ila 0,5 mm Akarlar cilde girdiğinde, akarların neden olduğu, gözle görülmesi zor yaralar meydana gelecektir. Akarlar, derinin üst tabakasındaki tüneli açarak ilerler ve yaklaşık 4 ila 8 hafta yaşarlar. Ancak bu sırada açılan tünelde yumurta ve dışkı bıraktı. Bu durum cilt reaksiyonlarına ve şiddetli kaşıntıya neden olabilir. Tedavi edilmezse kızarıklıklara, yaralara ve diğer enfeksiyonlara neden olabilir. Yumurtalarla çoğaltılan akarlar, insan vücudu dışında 1 ila 2 gün yaşayabilir. Bu nedenle, yaşadıkları toplumda kişiden kişiye bulaşma olasılığı çok daha yüksektir. Akarlar derinin üst tabakasında tüneller açtılar ve bıraktıkları yumurtalar ve dışkılar aşırı derecede kaşındı. Hastalık genellikle göbek deliği, koltuk altları, dirsekler, ayak parmakları, bilekler, dirsekler ve ayaklar arasında kaşıntıya neden olur. Bu hastalık kişinin genel sağlığını tehdit etmese de yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürecektir.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır? 

Yaralar kolaylıkla yayılabilen bir hastalıktır. Sonbahar ve kış aylarında hastalık görülme sıklığı artar. Yaraların kaynağı okullarda, hastanelerde, huzurevlerinde ve kışlalarda daha yaygındır. Akar, genellikle adı verilen Scabiei von hominis'tir (Scabiei von hominis). Ab yaraları da genellikle aile üyeleri arasında yayılır. Hastalık ciltle temasın yanı sıra yatak, çarşaf, havlu ve giysi paylaşımı yoluyla da yayılabilir. Bunun nedeni akarların insan vücudu dışında 1-2 gün hayatta kalabilmesidir. Her yaştan ve cinsiyetten insanda ve kişisel hijyeni önemsemeyen insanlarda aşağılama görülebileceği düşünülse de bu doğru değildir. Yaralar doğrudan kişisel hijyenle ilgili değildir. Böcek sağlıklı bir insana geçtiğinde deri altına girer, tüneli açar ve hızla çoğalır. İlk belirtilerin ortaya çıkması 2 ila 6 hafta sürer, ancak bu dönemde yaralar kişiden kişiye yayılabilir. Daha önce uyuz geçirmiş kişilerde daha erken belirtiler olabilir. Hastalık, yaralı hayvanlardan insanlara bulaşabilse de bu durumda abzelerin insandan insana bulaşma şeklinden farklı olarak 1-3 saat içinde semptomlar ortaya çıkacaktır. Hayvanlardan insanlara akarlar kısa sürede deriye girip ölmezler. Bana sık sık "Ağrının sebebi nedir?" Diye sorulur. Soruyu bu şekilde cevaplayabilirsiniz.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ağrılar, genellikle bileklerde, dirseklerde, koltuk altlarında, göğüste, belde, kalçalarda, cinsel organlarda, ayaklarda ve parmaklarda kaşıntıya neden olan yaygın bir paraziter hastalıktır. Kadın meme uçlarında ve erkek cinsel organlarında kaşıntı ve lezyonlar görülebilir. Çocuklarda kulaklar, yüz, avuç içi ve ayak tabanları da kaşıntılı olabilir. Akarların açtığı tünel çıplak gözle cilt yüzeyinden görülebilmektedir. Yaralar şiddetli kaşıntıya neden olarak yaşam kalitesini düşürebilir. Kaşıntının neden olduğu tahrişe göre yaralar da farklı cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.

Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Yaranın teşhisi konulduktan sonra doktor genellikle krem ve losyonlardan oluşan bir tedavi düzenler. Kaşıntının şiddeti arttığında bu kremler ve losyonlar gece boyundan aşağıya tüm cilde yayılacaktır. Kişi sabah uyandığında banyo yapmalıdır. Bazı durumlarda, doktor kaşıntıyı ve diğer semptomları gidermek için ek ilaçların yanı sıra oral ilaçlar da yazabilir. Hastalığın tedavisi için ilacı doktorun önerdiği süre içerisinde kullanmak son derece önemlidir.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Burcu Minareci için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Burcu Minareci

Dermatoloji (Cildiye)

Uzm. Dr. Burcu Minareci Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler