Yükleniyor
Yağ Bezesi Nedir?

Yağ Bezesi Nedir?

  • Yağ Bezesi Nedir?
  • Yağ Bezesi Nasıl Tespit Edilir?
  • Yağ bezesi çeşitleri
  • Yağ bezesi oluşma sebebi nelerdir?
  • Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Olur?

Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan, dokunulduğu zaman kimi yumuşak kimi sert olan kaygan, içi yağ dolu ve hareketli eden kitlelerdir. Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan bu iyi huylu tümörler genellikle zararsız olsa da estetik açıdan sorun oluşturabilir.

Yağ Bezesi Nasıl Tespit Edilir?

Çocuklarda az rastlanır ama yetişkinlerin çoğunda görülebilir. Genellikle kol, boyun, göğüs, sırt ve omuz gibi yerlerde bulunur. Deride şişlik yapabileceği için kolaylıkla fark edilebilirler. Dokunulduğunda çoğunlukla ağrısızdırlar ve içinde yağ olduğu anlaşılacak şekilde elin altında oynama yapabilir. Yavaş olsa da zamanla büyürler ve çoğalırlar bu da kötü bir görüntü oluşturabilir ayrıca bulunduğu bölgeye göre hareket etmeyi kısıtladığı durumlar da olabilir. Rahatsızlık duyulduğu takdirde yağ bezelerinin cerrahi müdahale ile alınması mümkün.

Yağ bezesi çeşitleri

Derinliklerine, boyutlarına ya da verdiği rahatsızlığa göre farklı kategoriye ayrılır. Genel olarak;

  • Yağ kistleri
  • İyi huylu tümörler ve
  • Kötü huylu yağ doku tümörleri

Yağ kistleri daha çok kafa derisinde bulunur. İyi huylu yağ doku tümörleri ise sırt ve omuz gibi bölgelerde biraz büyük olacak şekilde yerleşirler, zararsız olmalarına rağmen alınmaları gerekir. Nadir olarak görülse de deri altında büyüyüp çoğalan bu yağ bezeleri kötü huylu yağ doku tümörlerine yani kansere dönüşebilir. Bu kötü huylu tümörler genellikle yumuşak yapılıdır ve içindeki sıvı griye dönük bir renk alabilir. Yağ bezelerine kişisel müdahale etmeden yani sivri cisimlerle delmeye çalışmadan, ezmeden ya da kaşımadan bir uzmana görünmek izlenecek en sağlıklı yol olur.

Yağ bezesi oluşma sebebi nelerdir?

Yağ bezeleri çocuklarda nadir, yetişkinlerde ise oldukça fazla görülür ve çoğunlukla zararsızdır. Genel sebepleri arasında; genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme, darbe alma, metabolik rahatsızlıklar, kolesterol, diyabet, ilerleyen yaş gibi çok farklı ve birbirinden bağımlı veya bağımsız etkenler olabilir. Bu yüzden görülme sıklığı toplumumuzda oldukça fazla.

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Olur?

Yağ bezeleri çoğunlukla zararsız olsa da mutlaka kontrol ettirilmeli. Yağ bezesinin bulunduğu bölgede ağrı, enfeksiyon, akıntı, kızarıklık vb. şikayetler görülürse vakit kaybetmeden bir doktora görünmek gerekir. Ultrason, MR ya da tomografi gibi araştırma yöntemleri kullanılır ve gerekirse ilaç tedavisi, biyopsi veya ameliyat olmak gerekebilir. Ameliyatın iz bırakıp bırakmayacağı konusundaki endişeleri doktorla konuşmak en doğrusu olur. Bunlar dışında göz çevresinde oluşan yağ bezeleri için de lazer, peeling, radyofrekans ile alma yöntemleri de mevcut.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Göknur Tarım için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Göknur Tarım

Dermatoloji (Cildiye)

Uzm. Dr. Göknur Tarım Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt