Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Altın Değerinde Besinler
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Altın Değerinde Besinler
- Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Vücut Direncini Zayıflatır
- Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Meyve Ve Sebze Tüketilmelidir
- Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Bitki Çayları Tercih Edilmelidir
- Solunum Yollu Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olan Meyve ve Sebzeler
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Vücut Direncini Zayıflatır
Üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları, havaların soğumasıyla birlikte, özellikle kış aylarında artış gösteren bir rahatsızlıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu en çok kapalı, kalabalık ve yeterince havalandırılamamış olan ortamlarda bulaşır. Vücut direncinde ani düşüş yaşanması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması ile geçiş dönemlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artar. Bu bulaşıcı hastalıklar, insanların sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürür, sürekli bitkin ve yorgun hissettirerek vücut direncini zayıflatır. Bazı kişilerde bu hastalıklar hafif ve ayakta atlatılabilse de, bazı kişilerde son derece zorlu ve ağır şekilde geçmektedir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Meyve Ve Sebze Tüketilmelidir
Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu sırasında yeterli sıvı alımı özellikle önem taşır. Çünkü sıvı tüketimi mukusun inceltilmesine yardımcı olur ve böylece nefes almayı kolaylaştırır. Günde en az 2 - 2,5 litre su tüketilmesi önemlidir.
Önemli antioksidanlar olan A, C ve E vitaminlerini almak ihmal edilmemelidir. Antioksidanlar akciğer dokusunu serbest radikallerden ve hücresel hasarlardan korumaya yardımcı olan maddelerdir. Kış mevsiminde aşağıda sıraladığımız meyve ve sebzelerin tüketimini bu dönemde artırmak yerinde olur;
- Kabak
- Brokoli
- Havuç
- Kapya biber
- Karnabahar
- Maydanoz
- Portakal
- Mandalina
Her gün, mevsimine uygun olarak 1 - 2 porsiyon meyve ve 3 - 4 porsiyon sebze tüketilmesi sağlığımız açısından önemlidir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Bitki Çayları Tercih Edilmelidir
Tükettiğimiz siyah çay miktarı azaltılarak, bunun yerine yeşil çay, adaçayı, kuşburnu ve ıhlamur gibi bitki çaylarının ölçülü bir şekilde içilmesi, içerdikleri antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar.
- Yeşil Çay: İçeriğinde barındırdığı antioksidan bileşenler sayesinde üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı en koruyucu bitki çaylarındandır. Düzenli yeşil çay tüketimi yapılması, ayrıca beyin fonksiyonlarını iyileştirir, pek çok kanser türüne karşı koruma sağlar ve kalp - damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Adaçayı: İçeriğindeki bileşimler ve etkin bir yağ olan ‘cineol’ içermesi sayesinde adaçayı doğal bir antibiyotiktir. Bu özelliği sayesinde bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu etki gösteren adaçayı, öksürüğe de iyi gelmektedir. İçerdiği 'kateşin' sayesinde antioksidan etki de gösteren adaçayı bağışıklık sisteminini güçlendiren şifa kaynağı bir bitkidir.
- Kuşburnu: Kuşburnu, içerdiği yüksek C vitamini (askorbik asit) ile soğuk algınlığı ve grip için önemli bir bağışıklık destekleyicisidir.
- Ihlamur: Ihlamur, diğer bitkil çaylarında olduğu gibi içerdiği polifenolik bileşiklerle antioksidan ve antimikrobiyal özellikler taşır ve solunum yollarının rahatlamasına yardımcı olur.
Solunum Yollu Enfeksiyonlarına Karşı Koruyucu Olan Meyve ve Sebzeler
- Zencefil: Besin değeri açısından çok zengin bir kök bitki olan zencefil, içeriğinde doğal olarak bulunan “gingerol” maddesi sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirir.
- Kivi: Grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olan kivi, içerdiği bol miktardaki C vitamininin yanı sıra A, E, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından da oldukça zengin bir besindir. Kivinin ayrıca kış aylarında artan astım ataklarını önlemede de etkisi olduğu bilinmektedir.
- Nar: İçeriğindeki ‘antosiyanin’ adlı bileşen sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren nar, gribe karşı korunmada etkili bir besindir.
- Soğan: Soğanda bulunan ‘fisetin’ ve ‘kuersetin’, bağışıklık sistemimizi korumada etkin bir bitkidir. Aynı zamanda doğal antibiyotiktir ve sağlığımızı tehdit eden mikroplara karşı vücudumuzu korumaktadır.
- Sarımsak: Sarımsak, immün sağlığımızı destekleyen bir başka bitkidir. Sarımsağın içeriğinde yer alan allisin gibi fitokimyasallar doğal antibiyotiktir ve zararlı mikroorgamizmalara karşı etkilidir.
Dyt. Sena PEKŞEN
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen