Yükleniyor
Derin Dondurucudan Uzak Tutulması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Derin Dondurucudan Uzak Tutulması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

  • Derin Dondurucudan Uzak Tutulması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Buzdolabının derin dondurucu kısmı ya da farklı yapıdaki derin dondurucular etten ekmeğe pek çok yiyeceği uzun süre muhafaza etmek için saklanan en doğru yerlerdendir. Derin dondurucudan uzak tutulması gereken yiyecekler hakkında detaylı bir araştırma yaparak sağlıklı ve steril koşullarda besinleri tüketebilirsiniz. Bu ürünler buzluktan çıkarılıp çözüldüğünde ya lezzeti ya da dokusu büyük ölçüde bozulmaktadır. Derin dondurucudan uzak tutmanız gereken yiyecekler şunlardır:
 

Mayonez

Mayonezi nadir olarak tüketiyor ve bozulmasın diye derin dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız hemen bu fikrinizden vazgeçin. Dondurulan mayonez çözüldüğünde topak topak olur ve lezzeti, tadı dokusu ve aroması tamamen bozulur. 

Sarımsak

Sarımsağın kullanılmayan kısımlarının filizlenmesi için dondurmanız gerektiği tavsiye edilse de sarımsağı dondurma tadının giderek donarak acılaşmasına neden olur. 

Süt

Derin dondurucuda beklettiğiniz süt çözüldüğünde topak topak olur ve içmek için kullanacağınız süt tamamen vitamin değerlerini kaybeder. Kek pasta gibi yiyeceklerin yapımında kullanılan süt dondurucudan çıkarılıp kullanıma hazır hale getirilse de derin dondurucuya giren sütün kullanılmaması önemli bir uzman tavsiyesidir. Dikkat etmeniz gereken nokta derin dondurucudan çıkardığınız donmuş sütün çözülmesini beklemektir. Bu işlemi yapmak ta saatlerinizi alacaktır. Saatler süren bu işlemi beklememek için bir gün önceden sütü buzdolabının rafına kaldırmayı ihmal etmemelisiniz.

Kabukları ile Beraber Yumurta 

Yumurtayı kırmadan kabuklarıyla derin dondurucuya koyarsanız içindeki sıvı aniden katılaşıp genleşecek ve kabuğunu kırarak oldukça sağlıksız bir hal alacaktır. Yumurtanın genleşerek kabuğunun kırılması halinde derin dondurucudan kolay kolay çıkamayacak çevreyi rahatsız eden yumurta kokusu ve kalıntıları oluşacaktır. Yumurtayı çöpe atmak zorunda kalmadan sağlıklı bir şekilde tüketmek için yumurtayı derin dondurucudan uzak tutarak ambalajı üzerinde yer alan tarihine göre tüketmeye özen göstermelisiniz. Yumurtaları bir kaba kırdıktan sonra üzerine tuz ekleyerek uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesini sağlayabilirsiniz.

Yoğurt

Yoğurdu derin dondurucuya koyma işlemi yapısını büyük ölçüde bozacaktır. Buzluktan çıkarlan yoğurt parça parça bir hale gelmektedir. Yoğurdu sağlıklı bir şekilde tüketmek istiyorsanız derin dondurucuya değil buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Süt gibi herhangi bir tarif içinde kek, pasta, poğaça yapında kullanacaksanız derin dondurucuda bekletilmiş yoğurt tarifinizin olumlu sonuç almasını çok fazla etkilemeyecektir. Yoğurt, süt gibi vitamin ve kalsiyum değeri oldukça fazla olan besinleri taze ve organik şekilde tüketmeniz özellikle tavsiye edilmektedir.

Peynir

Sert yapıdaki peynirleri buzlukta saklamak isterseniz aniden ufalanacak ve doğal kalsiyum değerini hemen kaybedecektir. Hassas yapıda olan peynirleri dondurucuya koyarak çok fazla risk almadan peyniri buzdolabında saklamanız gerekir. 

Yeşillikler

Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşil sebzeler dondurucuda yumuşayarak pörsülenmiş bir hal alacaktır. Tadını kaybeden sebzeleri uzun süre taze saklamanın yolu ise yeşillikler bol su ile yıkadıktan sonra kâğıt havluya sararak, plastik poşet yardımı ile buzdolabında bekletmektir. İlla ki buzdolabında bekletmek istiyorsanız bunun için doğrayıp, buz kalıbına koyduğunuz yeşilliklerin üzerine zeytinyağı dökerek donmasını bekledikten sonra açılır kapanır poşetlere koyup ürünleri buzlukta saklayabilirsiniz. 

Kızartılmış Yiyecekler

Çıtır çıtır kızaran yiyeceklerin derin dondurucuya konması son derece riskli ve hayati öneme sahiptir. Derin dondurucudan uzak tutulması gereken yiyecekler vitamin değerini nispeten de olsa kaybeder. Buzdolabına giren kızartılmış yiyecekler ve diğer tüm besinler lapa bir hale gelerek doğal yapısını kaybederek vitamin değerlerini tamamen etkisiz hale getirir.

Sebze ve Meyveler

İçeriğinde bol su ve vitamin deposu olan sebze ve meyveler derin dondurucuda buzla kaplanarak tam anlamıyla çözülemeyecek kıvama gelmektedir. Buzluktan çıktıktan sonra eski tazeliğini yitiren sebze ve meyveler yumuşak, pörsümüş ve eskisinden daha vitaminsiz hale gelecektir. Sebze ve meyveleri en organik haliyle tüketemeye özen göstermeli, yüksek soğuk ısıda suda bekletmeden doğal yapısı ile tüketmeye öncelik vermelisiniz.

Patates

Patates yapısı itibariyle serin ve kuru ortamları sever. Derin dondurucuya konulan patatesler buzlu kristal haline gelir. Bol su içeren patatesler derin dondurucunun yüksek soğuk ısı dengesiyle buz kristali halini alır. Çözmeye çalıştığınızda ise lapa, pörsümüş bir hal alarak yüksek sıvı kaybı yaşayarak etkisini göstermiş olacaktır. 

Konserveler

Konserve içinde yer alan su derin dondurucuda genleşerek ürünün patlamasına neden olur. Sonuçları gerçekten korkutucu olabilir, denemeyin! Konserve tenekelerinin kapağını açtıktan sonra besinleri hızlıca tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Baharatlar

Kokusu aroması ve renk çeşitliliği ile ilgi uyandıran sayısız baharat ve çeşniler raflarda saklanmalıdır. Dondurucu baharatın ömrünü uzatmaz aksine tat ve aromasında oldukça tatsız bir etki yaratır. Sarımsak, biber ve vanilya gibi ürünlerin tadı acıyarak, ağızda hoş olmayan bir aroma bırakır. Soğan ve kırmızıbiberin de lezzeti değişir. Köri küflenerek kullanılmayacak hale gelir. Taze baharatların dondurulabilir olduğu söylense de ıslak ve gevşek hale gelen baharatlar lezzetlerinde ciddi oranda kayba uğrarlar. 

Pişmiş Makarna

Son yılların en çok tercih edilen lezzeti doyuruculuğu ve farklı sunum teknikleri ile ilgi çeken birbirinden lezzetli makarna çeşidi pişirilmeden önce derin dondurucuya konulmaktadır. Pişirildikten sonra hemen tüketilmeli, arta kalan yemekler derin dondurucuda değil buzdolabında saklanmalıdır. Dondurulmuş ve pişirilmiş makarna çözüldükten sonra lapa bir görünüm kazanarak tekrar ısıtıldığında tadından ve yapısından çok büyük ölçüde vitamin kaybedecektir. Derin dondurucuda bekletilen makarnalar ambalajlı olsa bile son kullanma tarihine kadar tüketilmesi önerilmektedir. Makarnaların ve diğer besin gruplarının en taze haliyle tüketilmesi, olmuyorsa buzdolabında bir günden fazla bekletilmeden tüketiminin sağlanması önerilmektedir. 

Soslar

Salata sosları başta olmak üzere çeşni ve mayonez gibi sosları buzdolabında saklamanız oldukça etkilidir. Bu ürünleri açtıktan sonra hemen tüketerek malzemeleri en doğal haliyle sofralara taşımanız gerekir. Mayonez içindeki yumurta, yağ, sirke birbirinden ayrışarak hemen tabakta sıvı bir görünüm kazanacaktır.

Meyve Suları ve Asitli Yiyecekler 

Her türlü asitli içecek ve meyve suyu takviyeleri derin dondurucuya girdikten sonra tat ve aroma kaybına uğrarlar. Meyve sularının doğal bir şekilde tüketilmesi taze meyvelerin sıkıldıktan sonra hemen tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Donmuş meyve suları tatlı yapımında ya da buzlu içeceklerde kullanılırken, bütün doğal ve asit yapıdaki içecekler derin dondurucudan uzak tutulmalıdır. Granürlü ve filtreli kahveler dondurulduklarında kendilerine has olan koku ve aroma yapısını büyük ölçüde kaybederler.

Derin Durdurucudan Uzak Tutmanız Gereken Yiyecekleri Nasıl Tüketmelisiniz? 

Derin dondurucu taze gıdaların tazeliği bir süre daha koruması için tercih edilir. Bozulan ya da bozulmaya yüz tutan bütün gıdalar derin dondurucudan muhafaza edilemez. Özellikle mantar gibi hemen tüketilmesi öngörülen ve çabuk bozulan, ciddi zehirlenmelere yol açan gıdaların derin dondurucuya konulması tavsiye edilmemektedir. Tazeliğinden emin olduğunuz gıdaları derin dondurucuda bir süre bekletip, dondurduktan sonra kullanacaksanız ürünlerin donmuş yapısının geçinmesini bekleyerek bu şekilde tüketmelisiniz. Deforme olmuş paketlerdeki yiyeceklerle son kullanma tarihi geçen bütün yiyecekleri dondurucuda saklamak oldukça riskli ve sağlık açısından oldukça tehlikelidir.

Yemek yapmak için vakti olmayan, yüksek iş temposunda çalışan kişilerin ve ev hanımlarının tercih ettiği derin dondurucuyu mecbur kalmadıkça kullanmaktan kaçınmalısınız. Özellikle ambalajlı paketli ürünleri son kullanma tarihine bakarak sağlıklı bir şekilde tüketmelisiniz. Tatlı, meşrubat ve şerbetli gıdaları hemen tüketmeye özen göstermelisiniz. Deforme olmuş, tazeliğini yitirmiş, pörsüyen ve doğal yapısını yitiren yiyecekler bütün hastalıklara davet açan son derece riski besin gruplarından olarak gösterilmektedir. Et, kıyma, mantar, tavuk gibi protein ağırlıklı besinlerin donmuş yapısı çözüldükten sonra hemen tüketmelidir. Organik bir şekilde tüketilmeye hazır hale getirilen bütün sebze ve meyveleri doktor tavsiyesi ile belirli gün ve aralıklarda tüketmelisiniz. Derin dondurucudan uzak tutulması gereken yiyecekler analiz ederek en doğru zamanda tüketime hazır hale getirilen sağlıklı besinleri araştırarak doğal yapısı ve aroması ile tüketmeye ayrıca özen göstermelisiniz.

Bu makaleyi yazmış olan, Dyt. Sena Kemaloğlu için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Dyt. Sena Kemaloğlu Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler