Yükleniyor
Eliminasyon Diyeti: Gıda Hassasiyetlerini Ortaya Çıkarmak ve Sağlıklı Yaşam İçin Bir Adım

Eliminasyon Diyeti: Gıda Hassasiyetlerini Ortaya Çıkarmak ve Sağlıklı Yaşam İçin Bir Adım

  • Eliminasyon Diyeti: Gıda Hassasiyetlerini Ortaya Çıkarmak ve Sağlıklı Yaşam İçin Bir Adım
  • Eliminasyon Diyeti Nedir?
  • En Yaygın Gıda Hassasiyetleri Nelerdir?
  • Neden Eliminasyon Diyeti Yapmalıyız?
  • Eliminasyon Diyetinin Faydaları Nelerdir?
  • Eliminasyon Diyeti Nasıl Uygulanır?
  • Eliminasyon Diyetine Uzun Süre Devam Edilebilir Mi?
  • Sonuç

Günümüzde pek çok insan, farkında olmadan gıda hassasiyetleri ve intoleransları ile karşı karşıyadır. Bu durum, vücudun belirli gıdalara verdiği tepkilerin, genellikle mide-bağırsak rahatsızlıkları, cilt problemleri, baş ağrıları, yorgunluk gibi yaygın semptomlarla ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Eliminasyon diyeti, kişinin bu hassasiyetleri belirlemek ve sağlıklı bir yaşam için uygun gıdaları tespit etmek amacıyla kullanılan etkili bir yöntemdir.

Eliminasyon Diyeti Nedir?

Eliminasyon diyeti, belirli gıdaların diyetten tamamen çıkarılması ve ardından bir süre sonra tekrar tek tek eklenerek, vücudun bu gıdalara olan tepkilerinin izlenmesi esasına dayanan bir beslenme yaklaşımıdır. Temel amacı, olası gıda intoleranslarını, alerjilerini veya hassasiyetlerini belirlemek ve bunların yol açtığı şikâyetlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktır.

En Yaygın Gıda Hassasiyetleri Nelerdir?

Gıda alerjilerinin yaklaşık %90'ını yedi çeşit besin oluşturur ve bu besinler, alerjisi olmayan, ancak yine de hassasiyeti olan kişilerde genellikle intoleransın kaynağı durumundadır.

  • Yumurta
  • Balık
  • Süt
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Soya
  • Bazı kuruyemişler (Ceviz, fındık, yerfıstığı, badem)
  • Buğday (Gluten)

Neden Eliminasyon Diyeti Yapmalıyız?

Eliminasyon diyeti, gıda hassasiyetleri ve intoleranslarının teşhisinde büyük bir araçtır çünkü bazı durumlarda, semptomlar diğer sağlık sorunlarıyla karışabilir ve tanı koymak zor olabilir. Bu nedenle, kişilerin uzun süre devam eden, tekrarlayan veya açıklanamayan semptomlar yaşaması durumunda, eliminasyon diyeti uygun bir seçenek olabilir. Ayrıca, sindirim sistemi sorunları, cilt problemleri, migren, kronik yorgunluk ve kilo alımı gibi yaygın sağlık sorunlarından mustarip olan bireyler de eliminasyon diyeti yaparak potansiyel tetikleyici gıdaları tespit edebilirler.

Eliminasyon Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Eliminasyon diyetini birçok kişi kilo verme süreci için uygulasa da bu diyetin amacı aslında tek başına kilo kaybı değildir. Eliminasyon diyetinin faydaları arasında, irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını azaltma, egzama gibi cilt sorunlarının iyileşmesini sağlaması ve kronik migren sorunlarının azalması gibi çeşitli faydalar bulunmaktadır. Özellikle kişilerin bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyerek IBS, SIBO gibi hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Eliminasyon Diyeti Nasıl Uygulanır?

Eliminasyon diyeti uygulamak için, potansiyel tetikleyici gıdaların listesini oluşturmak önemlidir. Bu gıdalar, genellikle en yaygın alerjenler arasında yer alan süt ürünleri, yumurta, buğday, soya, fındık ve deniz ürünleri gibi maddeleri içerir. Ancak her bireyin vücut yapısı farklı olduğu için, tetikleyici gıdalar kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, eliminasyon diyeti en iyi şekilde bir beslenme uzmanının veya doktorun gözetiminde yapılmalıdır.

Eliminasyon diyetine başlamadan önce, kişinin mevcut diyetini, besin alışkanlıklarını ve sağlık durumunu belirlemek için bir ön değerlendirme yapmak önemlidir. Daha sonra, potansiyel tetikleyici gıdalar bir süreliğine diyetten çıkarılır. Bu eliminasyon süreci genellikle 2 ila 4 hafta sürebilir. Bu süreçte, vücudun tepkilerini takip etmek için bir beslenme günlüğü tutmak faydalı olacaktır.

Eliminasyon süreci tamamlandığında, çıkarılan besinler tek tek diyetin geri kalanına yeniden eklenir. Bu süreçte, vücudun bu gıdalara nasıl tepki verdiği gözlemlenir. Eğer bu besinlerden herhangi birini eklediğinizde; yorgunluk, eklem ağrısı, baş ağrısı, uyumakta zorluk, şişkinlik, mide ağrısı, bağırsak hareketlerinde değişiklik hissediyorsanız o besini hayatınızdan çıkarmalısınız bu sayede potansiyel tetikleyiciler belirlenecektir. Eğer herhangi bir yan etki hissetmiyor iseniz, vücudunuz o besini rahat tolere edebiliyor demektir.

Eliminasyon Diyetine Uzun Süre Devam Edilebilir Mi?

Hayır. Çünkü, eliminasyon diyetinde ciddi anlamda kısıtlamalar olduğu için, çok uzun süre bu diyeti devam etmek çeşitli sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir. 

Sonuç

Eliminasyon diyeti, kişilerin potansiyel gıda hassasiyetlerini ve intoleranslarını belirlemek için etkili bir yöntemdir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve vücutta oluşabilecek olumsuz tepkileri en aza indirmek için elimine edilmesi gereken gıdalar tespit edilirken, dengeli ve besleyici bir diyetin de sürdürülmesi önemlidir. Unutmayın ki eliminasyon diyeti sürecinde profesyonel bir sağlık uzmanından destek almak her zaman daha güvenli ve verimli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dyt. Tuğba Nur Gülay için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dyt. Tuğba Nur Gülay Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt