Yükleniyor
Orucun Sağlığa Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Orucun Sağlığa Faydaları ve Zararları Nelerdir?

  • Orucun Sağlığa Faydaları ve Zararları Nelerdir?
  • Orucun insan sağlığına bazı faydaları ise şunlardır:

Oruç tutmak, çoğu Müslümanın ramazan ayında uyguladığı ibadettir. Bireylerin, maneviyatını güçlendirmek içinde oruç tuttuğu bilinmektedir. İnsan sağlığına faydaları bulunduğu gibi doğru beslenilmediğinde zararları da görülebilir. İbadet, insanlara ayrı bir iç huzur vermektedir. Sağlıklı bireylerin, oruç tutması durumunda doğru bir beslenme sürecinde zarar görmeyeceği aksine faydasını görebileceği birçok etken bulunmaktadır. Oruç tutmak, insan vücudunun organlarını uzun bir süre dinlendirir. Bu durum vücudun kendi kendini toplamasını sağlar ve insan sağlığına çok faydalıdır. Ramazan ayında, besinleri çeşitlendirmeden yemek ve su tüketimini artırarak zayıflamak bir yöntemdir. Bu sayede, vücutta 11 ayda üretilen zararlı maddeleri de yavaşça vücuttan atmış olursunuz. Bu ayda, kilo almanız beslenme durumunuza bağlıdır. İftarda yüksek kalorileri aynı anda alırsanız, bu durum sağlık açısından bir tehdide dönüşebilir. 

Bu yazımızda orucun sağlığa faydalarını ve zararlarını okuyacaksınız. 

Orucun insan sağlığına bazı faydaları ise şunlardır:

  • Oruç tutmanın en önemli faydalarından birisi ruh sağlığına iyi gelmesidir. Manevi açıdan kuvvetli hissediyorsanız, size ayrı bir iç huzur getirir ve bir ibadeti yerine getirmiş olursunuz.
  • Kan yağının düşmesinde etkili ve sindirim sisteminin dinlemesinde büyük rol oynar. Bu durumsa orucun, insan sağlığına ne kadar düzgün bir etkide bulunduğunun göstergesidir.
  • İftarda, çok fazla alınmayan kalori, kişinin kilo ve boy endeksi uyumuna neden olacak şekilde düzenleme yapar.
  • Oruç, kötü alışkanlıklarınıza dur demenizi sağlayabilir. Alkol ve diğer uyuşturuculardan uzak durmanızı sağlar.
  • Midemiz oruç esnasında dinlendiği için, birçok asit salgısı durdurulur ve mide kasları gelişir. Bu durumsa midenin, iç zarındaki hücrelerin kendilerini yenilemesi fırsatını bulur. Mide hastalıkları, yaşayan kişiler için mühim gelen bir durumdur.

Bu durumların yanı sıra, orucun sağlığa bazı durumlarda zararı da olabiliyor. Vücuda istenilmeyen durumlar yaşatılınca, vücut olumsuz yönde etkilenebilir. 

Bu durumlar ise şunlardır:

  • İftarda alınan kalori yüksek ise, insanın midesi şişer ve sindirim sisteminde sorunlar yaşanabilir. Bu durum kişiye, geceleyin huzursuzlukta yaşatabilir.
  • Alınan kalori, yüksek miktarda ise, sahurda da kalori alınması miktarında, kişinin kilo alması muhtemeldir.
  • Fazla besin tüketirseniz, böbrekleriniz yorulur ve kolestrolünüz yükselir. Sindirim sisteminizde sorunlar meydana gelebilir. Bu durum bazı mide hastalıklarını vücudunuzda ortaya çıkartabilir.
  • Romatizma ve kalp hastalıkları açısından da problemli bir hale gelebilirsiniz. İftarda alınan fazla kalori size zarar verir.
  • Fazla yemek yemenin başka bir zararı ise, kan dolaşımındaki bozukluklardır. Kan dolaşımınız aniden yavaşlayabilir ve bu durum sağlığınızı etkileyebilir.

Oruç tutmanın, orantılı bir şekilde yapıldığı takdirde, genelde insan sağlığına faydası vardır. Bilinçsiz bir şekilde tutulan orucun ise, insan sağlığına zararları da bulunmaktadır.

Bu makaleyi yazmış olan, Dyt. Kübra Kıran için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Dyt. Kübra Kıran Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt