Sağlıklı Bir Yaşam İçin Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin
- Sağlıklı Bir Yaşam İçin Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin
- Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmenin yanında dikkat etmemiz gereken diğer hususlar
- Bağışıklık sisteminin insan sağlığı için önemi
- Bağışıklık sistemi nedir?
- Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmenin yanında dikkat etmemiz gereken diğer hususlar
- Bağışıklık sistemini korumanın ilk adımı dengeli ve iyi bir beslenme
- Su içmeyi unutmayın!
- Spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir
- Yoğurt ve kefir
- Turunçgiller ailesi
- Sarımsak
- Yeşil çay
- Brokoli
- Zencefil
- Ispanak
- Badem
- Haftada bir kaç defa balık tüketin
- Yulaf
Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmenin yanında dikkat etmemiz gereken diğer hususlar
Bir çok uzman bağışıklık sisteminin öneminden uzun uzun bahsediyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmemiz gerektiğini, bu sistemin hastalıklara karşı önemli ve kolay bir koruma aracı olduğunu belirtiyorlar. Son birkaç yıldır,Covid 19 hayatımıza girmesi ile birlikte bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek daha da önemli bir hale geldi.
Bağışıklık sisteminin insan sağlığı için önemi
Bağışık sistemi organlardan, hücrelerden oluşan, birbirine bağlı bir bütündür. Bu sistem, tıkır tıkır işleyen önemli bir sistemdir ve kolay kolay bozulmaz. Günümüz koşulları, sağlıksız beslenme, zararlı alışkanlıklar önemli bir tehdit bağışıklık sisteminin bozulması için. Yaratıcı mükemmel bir sistem kurmuş, vücudumuz işleyen bir fabrika gibi sürekli çalışıyor. Hem de çalışırken kendini yeniliyor. Bazı bilim insanlarına göre insanlar doğal ve sağlıklı beslenseler asla hasta olmayacağını belirtiyor. Fakat günümüzde doğal beslenmek herzaman mümkün değil ve çok zor. Bunun yanında pahalı olabiliyor.
Bağışıklık sistemi nedir?
Bağışıklık sistemi hastalıklara karşı vücudumuzu koruyan doğal bir savunma sistemi... Vücudumuzun genel işleyişini sağlıklı bir şekilde sağlayan koordinatör de sayılabilir. Baska bir tanımla, İnsan sağlığı tehlikeye düştüğü zaman veyahut mikrop ve virüslere karşı kendiliğinden devreye giren koruma sistemine verilen addır.
Bağışıklık sistemini korumanın ilk adımı dengeli ve iyi bir beslenme
Vücudun kendini koruyabilmesi için düzenli ve iyi bir beslenmeye ihtiyacı vardır. Güçlü bir koruma için ne yiyip ne içtiğinize de dikkat etmeniz gerekiyor. Mevsim geçişleri ile birlikte hastalıklara yakalanma riskimiz daha da artıyor. Özellikle yaz bitimi, sonbaharın girmesi birlikte sabah ve akşam havalar iyice soğumaktadır. Vücudumuz dengesizlik yaşayabiliyor. Çocuklar bu ara geçişlerde daha dikkatli olmalı. Evebeynler ani soğumalara karşı önlem almalı. Hava değişimlerinden daha az etkilenmek için bağışıklığımızı güçlendirmek ve gerekli besinleri mevsiminde tüketmek ayrı bir önem arz ediyor.
Hangi besinleri tüketirsek Bağışıklık sistemimiz daha güçlü hale gelebilir
Su içmeyi unutmayın!
Havaların ısınması ile birlikte vücudumuza suya ihtiyaç duyar. Doğal olarak yazları su tüketilir. Fakat havaların soğuması ile su ihtiyacı azalır. Su, sağlıklı bir vücut işleyişi için önemli bir ihtiyaçtır. Nezle, grip ve soğuk algınlığından korunmak için vücut ağırlığınıza göre su tüketilmelisiniz. Uzmanlara göre günlük 2 ila 2,5 buçuk litre su tüketmek gerekiyor.
Spor yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir
Haftalık düzenli olarak egzersiz yapmak dinamik bir yapıya sahip olmanızı sağlar. Vücudunuzu aşırı yormadan aşama aşama tempoyu artırarak yapılan spor bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Aşırı derecede ağır spor yapmak bağışıklık sistemine zarar verebilir. Gereğinden fazla yapılan spor vücudu yorgun düşürür. Mikroplara ve virüslere karşı vücudumuzu savaşamaz hale gelebilir. Rahatlamak yerine,spor yaparken strese girersiniz. Sporda dozajı ayarlayarak sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Yoğurt ve kefir
Doğal (ev yapımı) yoğurt ve kefir öğünlerde tüketmek, hastalıklara karşı en büyük savaşçı ve koruma aracıdır. Vücudumuzun yararlı bakterilere ihtiyacı var. Yararlı bakterilerin en fazla olduğu yiyeceklerin başında da yoğurt ve kefir geliyor. Bunların yanında doğal elma sirkesi, ev yapımı turşular da yararlı bakterilerin yoğun olarak bulunduğu besinler... Yoğurt ve kefir bağırsak florasının korunması için çok önemlidir. Zararlı bakterilere karşı, yararlı bakteriler savaşır. Yararlı bakteriler, çok önemli bir fonksiyon üstlenir, vücudumuzun sağlığı için. Yararlı bakterilerin azalması sonucu, zararlı bakteriler yerleşim alanlarını genişletmeye başlar. Başta mide rahatsızlıkları (Reflü,ülser, gastrit, mide kanseri) olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olabilir. Organik yoğurt veya kefir tüketmek bağışıklık sistemimizi için önemi birer takviye besinlerdir. Düzenli olarak tüketmek sağlığımızı korumak için ucuz ve kolay bir yöntemdir. Lütfen hazır yoğurtlardan uzak durun. İçinde sağlığımız açısından zararlı maddeler bulunuyor. Yoğurt yapmasını mutlaka öğrenin. Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli olarak yoğurt ve kefir tüketimi önemlidir.
Turunçgiller ailesi
Portakal,mandalina greyfurt ve limon C vitamini açısından zengin meyvelerdir. Ülkemizde oldukça bol ve kolay bulunan meyvelerdir. C vitamini soğuk algınlığı, grip nezle gibi solunum yolu hastalıkları için önemli koruyucu besinlerdir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için, zengin C vitamini içeren portakal, greyfurt gibi asitli meyveleri öğünlerde tüketmek sağlığımız için iyi bir tercih olacaktır. Dikkat!! Mide rahatsızlığı bulunanlar (Reflü, gastrit, ülser) dha dikkatli olmalılar. Asit oranı yüksek olduğu için sağlık problemi oluşturabilir.
Sarımsak
Sarımsak tüketmeye gayret edin. Sarımsak yüzyıllardır,şifa dağıtan bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Geçmiş yüzyıllarda ilaç olarak kabul eden bilim insanları da vardır. Sarımsak,yemeklere tat vermek ve lezzet katmanın yanında iyi bir bağışıklık sistemini güçlendirici besindir. İçerisinde bulunan "Alicin" sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Uzmanlar günlük olmasa da, haftada bir kaç defa tüketmek çok yararlı olduğunu belirtiyor. Fakat kokusundan kaynaklanan çekinceden dolayı genelde pişirilerek tüketiliyor. Uzmanlar sarımsağın da çiğ yutularak da insan sağlığına önemli yazarlarının ve sağlığımıza önemli bir katkı oluşturduğunu belirtiyor. Sarımsak birçok bilimsel araştırmaya da konu olmuştur. Çeşitli rahatsızlıklara karşı önemli derecede tedavi edici özelliğe sahiptir.
Yeşil çay
Yeşil çay, önemli bir antioksidan kaynağıdır. Siyah çaya oranla daha az kafein içerir. Soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı gün içerisinde tüketeceğiniz bir kaç fincan yeşil çay sizi korumada, önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Yeşil çay aynı zamanda mide dostu bir içecektir, korkmadan tüketebilirsiniz. Fazla tüketilmesi mide bulantısına sebep olabilir.
Brokoli
Brokoli iyi bir C vitamini kaynağı, olmasının yanında önemli derecede antioksidan içerir. Brokoli salatası veya haşlanarak zeytinyağlı olarak tüketmek ve bunu düzenli olarak yapmak bağışıklık sistemini korumada ve güçlendirme de iyi bir tercih olacaktır. Özellikle soğuk kış günlerinde bol bol tüketmek yararlı olacaktır. Düşük kalori içerdiği için kilo aldırmaz. Mide dostu olup, midenizi rahatlatır.
Zencefil
Zencefil genelde baharat olarak kullanılıyor ve öyle tanınıyor. Son zamanlarda zencefil çayları oldukça yaygınlaşmaya başladı. Kışları soğuk algınlığı, grip, nezle ve boğaz ağrısına karşı iyi bir içecektir. Sade olarak tüketildiği gibi bol limonlu karışımı da iyi bir tercih olacaktır. Zencefil bünyesinde barındırdığı antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini korumada ve güçlendirme de önemli bir besin kaynağıdır. Zencefil iyi bir mide dostu bitkidir.
Ispanak
Ispanak C ve E vitamini bakımından zengin bir sebze türüdür. Ispanak antioksidan içeren bir yapıya sahiptir. Bağışık sistemi için tüketilmesi gereken önemli besinler arasında yer alır.
Badem
Badem önemli bir E vitamini kaynağıdır. Ayrıca Manganez ve lif açısından da değerli bir besindir. Gün içerisinde tüketeceğiniz 7-8 tane çiğ badem bağışık sisteminize önemli katkılar sağlayacaktır.
Haftada bir kaç defa balık tüketin
Düzenli balık tüketmek, sağlığımız açısından önemlidir. Balık zengin mineral ve vitamin kaynağıdır. Deniz balıkları omega-3 bakımından oldukça zengindir. Omega-3 ler bağışık sistemini güçlendirdiği gibi kansere karşı da koruma sağladığı uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Yulaf
Yulafın içerisinde yüksek oranda Beta Glukan bulunur. Beta Gukan, kolesterol,diyabet kanser karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Beta Glukan nezle ve soğuk algınlığ ile de savaşır. Bağışık sistemine önemli ölçüde destekte bulunur. Öğünlerinizde yulaf tüketmeyi unutmayın.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmenin yanında dikkat etmemiz gereken diğer hususlar
Sağlıklı bir beslenme bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli değildir. Beslenmenin yanında stressiz bir yaşam, spor ve düzenli uyku bunlara da güçlü bir Bağışıklık sistemi için gerekli önemli hususlar. Bunların yanında uzmanların önerilerine dikkat etmek gerekiyor. Bunlar hepimizin bildiği şeyler aslında…. Yine de hatırlatmakta yarar var, güçlü bir bağışıklık sistemi için sigara ve alkolden uzak durun. Düzenli ve yeterli uyuyun. Stresten uzak durun. Hazır gıdalar yerine, doğal ürünleri tercih edin. Protein , sebze ve meyve tüketimini dengede tutun. Şekeri azaltın. Şeker birçok hastalığa da neden olabiliyor. Uzmanlar fazla tüketilen şekerin bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemine önemli ölçüde zarar verdiğini belirtiyor. Bu sebeple şekeri bırakmaya çalışın. Hatta hayatınızdan çıkartın. Şeker ihtiyacınızı doğal yollardan karşılayın. Basit karbonhidratları mümkün olduğu kadar tercih etmeyin.
Sağlıklı bir yaşam, bizim elimizde günlük dikkat etmemiz gereken hususlara önem göstererek ve uzmanlardan yardım alarak sağlığımızı koruyabiliriz. Küçük ama basit önlemler, hastalığa karşı hepimizi korur. Unutmayın en büyük zenginlik sağlığımızdır.