Zencefil Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Zencefil Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
- Zencefil Çayının Faydaları Nelerdir?
- Zencefil Çayının Zararları Nelerdir?
- Zencefil Çayı Ne Zaman İçilmelidir?
Zencefil çayı hem lezzeti hem de faydaları ile son zamanlarda oldukça gündeme gelmeye başladı. Özellikle de kış aylarında tüketilen bu çayın, insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Zencefil çayı, antioksidan ve anti-enflamatur etkisi göstererek, kalp hastalıklarına karşı sizi koruma altına alır. Bağışıklık sisteminizi yükseltir, ağrılarınızı en aza indirir ve kilo vermenize birçok açıdan yardımcı olur. Aynı zamanda zencefil çayı sindirim sisteminizi düzenler ve hazımsızlık, gaz sorunları gibi durumların oluşmasını engeller.
Zencefil çayı, mide bulantısını gidermekte en iyi yöntemlerden biridir. Zencefilin köklerinden elde edilen bu çayın yapımı oldukça basittir.
Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Zencefil Çayını Yaparken Kullanılacak Malzemeler;
- 1-2 çay kaşığı kuru zencefil
- 2 bardak su
- Limon veya bal (isteğe bağlı)
- 2 çay kaşığı taze zencefil (küçük parçalara ayırabilirsiniz)
Zencefil çayını yaparken ilk olarak 2 bardak suyumuzu kaynatıyoruz. Bir bardağın içine 1-2 çay kaşığı kadar doğradığımız taze zencefil parçalarını koyuyoruz. Daha sonrasında zencefilleri koyduğumuz bardağın üzerine kaynar suyumuzu ilave ediyoruz. Çayımızın 10 dakika kadar demlenmesini bekliyoruz. İsterseniz zencefil çayınıza limon sıkabilir veya bal ekleyebilirsiniz.
Zencefil Çayının Faydaları Nelerdir?
Kalp Sağlığını Destekler
Yapılan araştırmalara göre zencefil çayı, kan dolaşımımızı düzenleyerek, damarlarımızda yağ birikmesini engeller ve kalp krizi gibi birçok hastalığa yakalanma riskimizi en aza indirdiği açıklanmıştır. Zencefil çayı ayrıca yüksek tansiyon ve kan pıhtılaşması gibi ciddi kalp hastalıklarına yakalanmamızı da engeller.
Kilo ve Kan Şekerini Kontrol Altına Alır
Yapılan araştırmalara göre zencefil çayı, tokluk hissini arttırarak açlığımızı azalttığı açıklanmıştır. Bu nedenle zencefil çayı obezite gibi hastalıkların tedavisinde etkli olduğu görülmektedir. Aynı zamanda zencefil çayı, diyabet hastalarına da faydası bulunmaktadır. Örneğin tip 2 diyabet hastalığında, hastanın kan şekerinin kontrolünü sağlayarak trigliserit ve insülini azaltır.
Ağrı Kesici Etkisi Gösterir
Zencefil çayı, bir çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı gibi, iltihap tedavisinde de kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre zencefil, osteoartirit gibi ağrıları en aza indirmeye yardım eder. Aynı zamanda zencefil çayı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve adet krampları gibi ağrılarda kullanılan oldukça etkili ve hızlı bir yöntem olarak görülür.
Bulantı Sorunlarını Giderir
Yapılan araştırmaların sonucunda zencefil çayının içerdiği bazı yağlar ve gingerol olarak bilinen bileşikler yardımıyla bulantı tedavisinde oldukça etkili ve hızlı bir yöntem olduğu görülmüştür. Baş dönmesi, soğuk terleme, kusma gibi birçok hastalığın tedavisinde şifa niyetine kullanılmıştır.
Zencefil Çayının Zararları Nelerdir?
Zencefil Çayı, fazla tüketilmediği sürece oldukça faydalıdır. Ancak zencefil çayını gerektiğinden fazla tüketmek bazı sorunlara yol açabilmektedir. Aynı zamanda zencefil çayı, bazı insanlarda yan etkilerini gösterebilmektedir.
- İshal, mide ekşimesi, gaz yada hafif mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
- Kan basıncının düşmesine neden olabilir. Eğer tansiyonunuz düşük bir seviyede ise zencefil çayının fazlaca tüketilmesi önerilmez.
- Bazı kişilerde safra üretimini arttır. Eğer bu tarz problemler yaşıyorsanız zencefil çayı içmeden önce mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
- Bazı insanlarda kan inceltici etkisi yaratarak, kanama bozukluğu gibi sorunlara yol açabilir.
Zencefil Çayı Ne Zaman İçilmelidir?
- Stresli veya kendinizi kaygılı hissettiğiniz zamanlarda yatmadan önce tüketebilirsiniz.
- Eğer adet döneminizde herhangi bir ağrı hissediyorsanız, zencefil çayı tüketmeniz tavsiye edilir.
- Özellikle kış gibi soğuk zamanlarda soğuk algınlığından korunmak ve yakalanmamak için sık sık tüketmelisiniz.
- Araç tutması gibi yolculuk yaparken oluşan sorunları önlemek için yolculuğa başlamadan önce tüketebilirsiniz.
- Eğer hazımsızlık gibi bir sorun yaşıyorsanız yemeklerden hemen sonra tüketim gerçekleştirebilirsiniz.