Yükleniyor
Sattvik Beslenme Nedir? Sattvik Beslenme Nasıl Olmalı?

Sattvik Beslenme Nedir? Sattvik Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Sattvik Beslenme Nedir? Sattvik Beslenme Nasıl Olmalı?
  • Sattvik beslenme nasıl olmalı?

Özellikle yogaya başlayan kişilerin çok merak ettiği bir konu olan sattvik beslenme nedir? Ve sattvik beslenme nasıl olmalı? Sattvik Sanskritçe bir kelimedir ve ‘satva’ kelimesinden gelir. Satva uyum demektir. Sattvik beslenme Bedenimizde, ruhumuzda, zihnimizde bir uyumu ortaya çıkarır. Bu beslenme sayesinde hem yaşamla olan ilişkimizle hem de bedenimizle olan ilişkimizle bir uyum sağlar ve sağlık kazandırır. Sattvik beslenmenin amacı özellikle ‘Tamasik’ yiyeceklerden uzak durmaktır. Tamasik yiyecekler karanlık duyguları, kötü durumları ortaya çıkarabilecek besinlerdir. Zarar vermek, savaşmak, kavga etmek gibi durumları ortaya çıkarabilecek yiyeceklerdir lakin biliyoruz ki bedenimiz bazen bu şekildeki duygulara ihtiyaç duyuyor, sattvik beslenme bu duygu durumları ölçülü şekilde kullanmamıza yardım edecektir. Sattvik beslenme etrafımızdaki her şeyle ilişkimize yumuşaklılık ve uyum kazandırır. Vücudu da aynı şekilde yumuşatır ve hafifletir bunun sebebi tamasik yiyecekleri bedenden uzak tutmaktır. Satvik beslenme hem zihinsel olarak hem de bedensel olarak kişiyi tembelkikten uzaklaştırır ve bir anlam kazandırır hayatta.

Sattvik beslenme nasıl olmalı?

  • Hiçbir hayvansal gıda sattvik beslenmenin içerisinde yoktur. 
  • Mantar, soğan ve sarımsak gibi gıdalar da yoktur. Bunun sebebi ise soğan ailesi çok fazla antibiyotik etkisi gösterdiği için vücuttaki pranayı kesiyor ve dağıtıyor. Soğan, sarımsak gibi gıdalar sattvik beslenme içerisinde sadece vücutta bir hastalık hissedildiğinde yani vücut o gıdayı almaya gereksinim duyduğu zaman kullanılır. 
  • Fermente yiyecek ve içecekler de kullanılmıyor, alkol yok. Fermente yiyecekler de vücudun pranayasını ciddi bir şekilde bölüyor. 
  • Soğan ailesi dışında bütün sebze ve meyveler kullanılabilir. 
  • Baklagiller, tahıllar, kuruyemişler, baharatlar sattvik beslenmenin içerisinde mevcuttur. 
  • Konserveler, kahve, aşırı baharatlı yiyecekler, şeker gibi besinler sattvik ama çok fazla kullanılması önerilmiyor çünkü zararlı değil ama faydalı da değil bundan dolayı tembelliğin artmaması, vücudun hafifliğinin bozulmaması adına çok aşırı derecede kullanılması önerilmiyor. 
  • Şeker yerine, hurma, kuru kayısı, üzüm gibi gıdalar şeker ihtiyacınızı karşılar. 
    Sattvik beslenme başlarda korkutucu ve beslenilmesi de oldukça zor gibi görünebilir bunun önüne geçmek adına adım adım sattvik beslenmeye geçilebilir. Kişinin kendi vücudunu gözlemleyerek ihtiyaç duymadığı besinleri hayatından çıkarıp yavaş yavaş beslenme şekline bir yol çizebilir. Kişi bu beslenme şekline başladığı zaman vücudunun karşılık olarak tepkisine mutlaka şaşıracaktır. Vücut alerjiden, sivilceden kurtulacaktır ve aynı zamanda zihin daha açık olacak, bedenimiz daha hafif olacaktır. Sattvik beslenmenin uykuya da birçok faydası vardır. Uyku problemi yaşayan insanların günler sonra uykularında düzen gözlemleyeceği muhtemeldir ve aynı zamanda erken uyanamama sorunu ortadan kalkacaktır. Sattvik beslenme de geç saatlerde yemek tüketmek yoktur. Güneş batmadan önce yemeğin tüketilmesi geremektedir. 
Bu makaleyi yazmış olan, Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Prof. Dr. Ayşe Çarlıoğlu Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt