Yükleniyor
Tiroid Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tiroid Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

  • Tiroid Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
  • Tiroid bezinin görevleri nelerdir?
  • Tiroid ameliyatları riskli mi?
  • Kimler Risk Altındadır?

Tiroid boyunda bulunan kelebek şeklinde organa benzemektedir. Salgıladığı hormonlar sayesinde vücudun birçok fonksiyonunu düzenler. Eksikliği veya doz aşımı durumunda çok ciddi rahatsızlık ve rahatsızlıklara neden olabilir. Bir tiroid probleminden şüpheleniyorsanız, bunu genel bir tıbbi klinikte talep etmelisiniz. Gerekirse dahiliye uzmanı sizi Endokrinoloji bölümüne yönlendirecektir.

Tiroid bezinin görevleri nelerdir?

Tiroid bezi T3 ve T4 hormonunu salgılar. Bu hormon kan dolaşımına girer ve hızımızı düzenlemek için metabolizmamızı düzenler. Vücudun diğer organ ve dokularında kalp hızı, kolesterol, kilo, adet döngüsü gibi çeşitli sistemlerle ilgili fonksiyonları etkiler. Tiroid bezinin çeşitli hastalıkları toplumdan yaklaşık 0-40 oranında ortaya çıkmaktadır. Tiroid hastalığı kadınlarda yaygın olduğu bilinmektedir.

Belirtilerine bakıldığı zaman birçok belirtisi vardır. Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlar, kalp atış hızında, vücudun ısı dengesinde ve gıdaların vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiye dönüştürülmesinde önemli rol oynar. Tiroid bezi, doğum öncesi ve doğum sonrası bebek beyni ile entelektüel gelişim arasında bir denge sağlar. Çocuğun normal gelişiminde de önemli bir rol oynar. Yetişkin yağ, parti ve protein mekanizmalarını düzenleyen vücut tiroid bezidir.

Tiroid ameliyatları riskli mi?

Bazı tiroid ameliyatları ayrıca tiroid bezini ve lenf düğümlerini de çıkarır. Ameliyat profesyonel ve deneyimli bir ekip tarafından yapılmalıdır. Tiroid cerrahisinin karşılaştığı en büyük risklerden biri ses teli hasarıdır. Ameliyattan sonra oluşabilecek ses kısıklığı durumu genellikle haftalar veya aylar içinde düzelir.

Bazı durumlarda çok küçük bir kesi ile ameliyat yapılabilir. Bu gelişmiş teknik, doku proteinlerindeki hidrojen bantlarını gidermek için yüksek frekanslı ultrasonik enerji kullanır. Yapılan araştırmalar bu yöntemin geleneksel yöntemlere göre ameliyat süresini kısalttığını göstermiştir.

Ayrıca daha az kanamaya neden olur, tiroid ameliyatının tamamlanmasını sağlar ve ameliyat sonrası hastanın ağrı kesici ihtiyacını çok düşük seviyelere indirir. Hastalar ameliyattan sonra bir gece hastanede yatma ve ertesi gün evlerine dönmektedir. Ameliyattan sonra sesin kısıtlanması gerekmez. Hızlı bir şekilde normal bir yaşama dönebilme ihtimali vardır. Kesi estetik bir şekilde kapatıldığı için dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Bu nedenle estetik görüntü olarak rahatsız edici bir durum yoktur.

Böyle durumlarda ses telleri bir önceki performansa tam olarak dönmeyebilir. Bu gibi durumlarda ses kısılması, yüksek tonlara ulaşamama ses yorgunluğu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Yeni teknolojiler sayesinde tıbbi yöntemlerin gelişmesiyle beraber hastalığın tedavisi olmaktadır.

Kimler Risk Altındadır?

Ailesinde tiroid hastalığı öyküsü olan kişiler, tiroid hastalığının neden olduğu hastalıklara daha duyarlıdır. Topraklarında iyot eksikliği olan bölgelerde yaşayan insanlar da tiroid hastalığı için risk grubuna dahildir. İyotsuz tuzun yutulması, özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde tiroid hastalığının oluşumunu teşvik edebilir. Çeşitli nedenlerle aşırı radyasyona maruz kalan ve lityum, interferon gibi ilaç bileşenlerini alan kişilerin de tiroid hastalığına duyarlı olduğu bilinmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Doç. Dr. Nazlı Gülsoy Kırnap için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Doç. Dr. Nazlı Gülsoy Kırnap

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Doç. Dr. Nazlı Gülsoy Kırnap Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt