Jinekomasti Nedir ve Tedavi Süreci?
- Jinekomasti Nedir ve Tedavi Süreci?
Jinekomasti (Erkeklerde Meme Küçültme) Nedir?
Jinekomasti, erkeklerde aşırı meme gelişimi olarak tanımlanan sağlık problemidir. Çeşitli sağlık problemlerinden kaynaklanan bu rahatsızlık, erkeklerde kadın tipi meme dokusunun oluşmasıdır. Bu alanda yapılan araştırmalara göre, her üç erkekten biri jinekomasti hastalığı rastlanır. Bebeklerde ve ileri yaş grubunda da görülebilen meme büyümesi, en yaygın olarak ergenlik döneminde ön plana çıkar.
Jinekomasti, kişinin hem psikolojisine hem de sağlığına zarar veren bir rahatsızlıktır. Zira bu durumdan mustarip bireyler, kendilerini sıkıntıya sokmakta ve utandıkları için sosyal ortamlardan olabildiğince uzak durmayı tercih eder. Uzun zamandır var olan jinekomasti hastalığının ise kendiliğinden gerilemesi söz konusu bile değildir. Bu tip durumlarda tedavi, hatta cerrahi müdahale gerekebilir.
Jinekomasti Neden Olur?
Jinekomasti, östrojen ve testosteron hormonlarının düzensiz veya dengesiz olmasından kaynaklanan bir durumdur. Başka bir deyişle, vücuttaki testosteron miktarında azalma veya östrojen miktarında artış yaşanırsa jinekomasti oluşur. Ortaya çıkan bu hormonsal değişikliğin pek çok sebebi vardır. Bu değişikliklerin bir kısmı doğaldır ve bu değişimin altında yatan başka bir tıbbi durum söz konusu değildir.
‘’Erkeklerde meme ucu büyümesi neden olur?’’ sorusuna basit bir cevap vermek zordur. Zira jinekomastiye yol açan başka nedenler de vardır. Bu nedenleri aşağıda ki başlıklarla açıklayabiliriz:
Doğal Hormon Değişiklikleri
Doğal hormon değişimler jinekomastiye neden olabilir. Örneğin erkekler, çok azda olsa östrojen hormonu sentezler. Erkeklerdeki bu testosteron-östrojen dengesi, östrojen tarafına kaydığı takdirde jinekomasti hastalığı ön plana çıkar.
Bebeklerde jinekomasti: Erkek bebeklerin %50’si, anneden geçen östrojen hormonu hasebiyle büyük memeli doğar. Büyük olarak görülen meme dokusu, doğumun ardından iki-üç haftalık bir süre içerisinde kendiliğinden küçülür.
Ergenlik döneminde jinekomasti: Ergenlik döneminde hormon düzensizlikleri sebebiyle jinekomastinin ortaya çıkması söz konusudur.
Yetişkinlerde jinekomasti: Jinekomastinin görülme sıklığı 50-69 yaş grubundaki bireylerde tekrar artışa geçer. Bu yaş grubundaki her dört erkekten biri jinekomastiden maruz kalır.
Jinekomastiye Neden Olan İlaçlar
Bazı ilaç grupları jinekomastiye sebep olabilir. Bu ilaç gruplarını ise kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
- Anabolik steroidler ve androjenler
- Prostat büyümesini önleyen veya prostat kanserinin tedavisi için kullanılan anti-androjen ilaçlar
- Trisiklik antidepresanlar
- Bazı antibiyotikler ve ülser ilaçları
- AIDS tedavisinde kullanılan bazı antiretroviral ilaçlar
- Bazı kalp ilaçları
Uyuşturucu Maddeler ve Alkol Tüketimi
Uyuşturucu maddeler ve alkol tüketimi, jinekomastiye yol açmaktadır. Bu nedenle, bu maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Çeşitli Sağlık Problemleri
Bazı sağlık problemleri hormonların dengesini bozarak jinekomastiye yol açabilir. Bu sağlık problemlerini kabaca şu şekilde listeleyebiliriz:
- Hipogonadizm
- Hipertiroidizm
- Tümörler
- Böbrek yetersizliği
- Karaciğer yetmezliği ve siroz
- Yetersiz beslenme (Malnütrisyon)
Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlığı araştıran bireylerin akıllarında ‘’Jinekomasti nasıl anlaşılır?’’ gibi soru işaretleri oluşmaktadır. Erkeklerdeki meme dokusunda görülen anormal derecede kadınsı görünüme, büyüme ve gelişme gibi bazı belirtilerle kendini gösterebilir. Jinekomasti rahatsızlığı olan bireylerde ortaya çıkabilecek belirtileri ise şu şekilde listeleyebiliriz:
- Meme dokusunda şişkinlik
- Memelerin birinden ya da her ikisinde birden meme başı akıntısı gelmesi
- Bir memenin diğer memeden biraz daha büyük olması
- Memelerde ağrı ya da hassasiyet
- Meme ucunun alt kısmında yumru hissi
Ancak unutulmamalıdır ki kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de meme kanseri olabilir. Jinekomasti olmadığı halde bazı erkeklerde meme kanseri gelişebilir ve yukarıda bahsi geçen belirtiler meme kanseri nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle, yukarıda yazılan belirtilerden şikâyetçi olduğunuz takdirde, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve muayene olmalısınız.
Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?
Jinekomasti teşhisi için her iki memenin fiziki muayenesi önem arz etmektedir. Yapılan fiziki muayene işleminde, meme başının arkasında sert ve ceviz büyüklüğünde bir kitle ele gelir. Söz konusu bulgunun tespiti yapıldıktan sonra, hastaya meme obstetrik USG uygulanarak bu tespitin doğrulanması yapılır. Fiziki muayene ve meme USG, teşhis ve tedavi sürecinin planlanması açısından yol gösterici nitelik taşır.
Jinekomasti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Jinekomasti tedavi sürecine başlamadan evvel, bu rahatsızlığın altında yatan bir hormonsal bozukluğun olup olmadığı muayene ile belirlenmelidir. Bundan sonra, jinekomastinin varlığından şüphe ediliyorsa vakit kaybetmeden bir endokrinoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Jinekomasti tedavisi için yapılacak planlama jinekomastinin tipine ve boyutuna göre belirlenir. Jinekomastinin birden fazla çeşitleri vardır. Ergenlerde jinekomastinin seyri ile tedaviye verilen yanıt, Nydick sınıflandırması yardımıyla ölçülür. Nydick sınıflandırmasında jinekomasti tipi, meme başında bulunan kahverengi halkanın altındaki glandüler doku diskinin büyüklüğüne bağlı olarak tespit edilir. Eğer bu doku diskinin çapı 4 cm’den küçükse, bu konuda hastayı bilgilendirmek ve hastalığın kendiliğinden geçmesini beklemek elbette daha uygun olacaktır. Ancak hastanın şikâyeti 4 yıldan daha uzun bir süredir devam ediyor ve hastayı rahatsız eden klinik bulgularda artış görülüyorsa, hemen tedavi sürecine başlanabilir. Eğer hastanın dokusunda bulunan disk 4-6 cm aralığındaysa, medikal tedavi ile sonuca ulaşılabilir. Bu disk çapının 6 cm’yi aşması durumunda ise cerrahi müdahale son derece önem arz etmektedir.
Jinekomasti Ameliyatı
Uzman bir hekim tarafından yapılacak cerrahi operasyon, jinekomasti tedavisinde en etkili yöntemdir. Cerrah tarafından yapılan incelemeler sonucunda, nasıl bir müdahale yapılacağı belirlenir. Bu aşamada da jinekomastinin farklı sınıflandırılmalarına karşı farklı metotlar uygulanabilir. Bu sınıflandırmaları ve çözüm olarak sunulan yöntemleri şu şekilde belirtebiliriz:
- Karışık tip jinekomasti söz konusu olduğunda, glandüler doku ve yağ dokusu fazlalığı mevcuttur. Bu noktada, cerrahi operasyon ile birlikte yağ alma işlemi (liposuction) uygulanır.
- Glandüler tip jinekomasti söz konusu olduğunda, sert meme dokusu ağırlıktadır ve bu dokunun cerrahi müdahale ile çıkartılması gerekir.
- Yağlı tip jinekomasti söz konusu olduğunda, yağ dokusu ağırlıktadır ve bu durum sadece yağ alma işlemi (liposuction) ile tedavi edilebilir.
- Başka bir sınıflandırmada ise meme dokusunun büyüklüğü ve deri fazlalığı değerlendirilir. Bu değerlendirmelerin sonucunda, cerrahi müdahalenin şekli belirlenmiş olur.
Jinekomasti rahatsızlığı için bilgi ve ücretsiz randevu alabilirsiniz.
#jinekomasti nedir #erkeklerde meme büyümesi