Yükleniyor
Kök Hücre Tedavisi ve Günümüzdeki Kullanımı

Kök Hücre Tedavisi ve Günümüzdeki Kullanımı

  • Kök Hücre Tedavisi ve Günümüzdeki Kullanımı
  • Kullanım Alanları Nelerdir?
  • Kıkırdak Hücresi Laboratuvar Ortamlarında Arttırılıyor
  • Tedavi Metotları

Kök hücre kavramı doğum sonrası oluşan hastalıklar, kanser çeşitleri ve bazı kan illetine yani hastalığına kadar giden ölümcül birden çok hastalığın tedavisi için kullanılarak çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. Kök hücre; bireye uyum sağlayan, yarı uyum sağlayan bireylerden veya doğrudan olarak bireyin kendisinden alınabilmektedir.

Önceki senelerde yapılan nakillerde kemik iliği kullanmakta iken sürekli gelişmekte olan teknoloji ile beraber son birkaç senedir kök hücre nakli yapılabilmektedir. Kök hücre özetle “Hematopoetik Kök Hücre Nakli” aynı sürede halk içerisinde kemik iliği nakli adıyla da anılmaktadır.

Kök hücre nakli işleminde bireyinde uyum sağlamış dönor den alınmış kök hücreler, hasta bireyin ana damarından verilmektedir. Bu akıllı hücreler hastanın hücrelerine yerleşme yoluyla artmaya başlar ve kemik iliğinin düzgün bir şekilde kan hücreleri üretmesi ile kendi kendine yenilenip fayda sağlar.

Kök hücre tedavi yöntemleri geçmişten zamandan çağımıza kadar birçok gelişme gösterdi. Kök hücre yöntemi ile öncelikle hareket sistemine doğru değişik hücresel tedavi metotları geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam etmektedir. Tek hücre üzerinden gözlerinden doku ile bir bağlantı olmadan laboratuvar şartlarında artması kök hücre yönteminin ortak noktasıdır.

Laboratuvar şartlarında arttırılan hücrelerin hastalıklı olan dokulara yerleştirilmesi marifetiyle ilk jenerasyon işlemi sağlanmış olur. Doku mühendisliği işleminde, biyomateryallerden de yarar sağlanarak fonksiyonel dokuların oluşmasıyla da ilk işlemden sonra ikinci aşamada jenerasyon işlem yöntemi de sağlanmış olur.

Üç boyutlu olmuş olan ve çatı amacını yerine getirmiş olan biyomateryaller doku ve hücre yapılanmasının desteklenmesini sağlamaktadır. Biyomateryaller, aynı sürede hücrelerin homojen bir biçimde dağılımına yarar sağlar. Aynı sürede biyokimyasal moleküller tabiri caizse ev sahibi doku üzerinde çözülme özelliğine de sahip olmaktadır.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Tedavideki gaye, kıkırdak benzeri üretimi güç olan dokuların yeni bir şekilde yapılanma süre zarfını çabuklaştırmak ve yeni bir şekilde yapılanma oranını çoğaltmaktadır. Dolayısı ile eklem kıkırdaklarının arttırılamadığı yerlerde yeni bir kıkırdak oluşmasını sağlayabilmek ya da kaynamamış olan kemiklerde yeni bir kemik oluşmasını sağlayabilmek için kök hücre yönteminden fayda sağlanabilmektedir.

Kök hücre yalnızca kıkırdak ve kemiklerin yapılandırılma sürecinde değil aynı vakitte hematolojik kanser cinslerinin tedavi sürecinde de kullanılmakta.. Kök hücre uygulamalarındaki gelişimler yalnızca laboratuvar ile sınırlı olmayıp aynı sürede cerrahi uygulamalarda kullanım göstermektedir. Hücre tedavi işleminde MR görüntülemesi epeyce faydalıdır. Hasta insanların, tedavi sonrası süreçte düzenli MR görüntü sonuçları istenmektedir.

Kıkırdak Hücresi Laboratuvar Ortamlarında Arttırılıyor

Vücutta bulunan en büyük olan eklem diz kısmıdır. Bu nedenle birçok kıkırdak yaralanma durumu dizde oluşmaktadır. Geçmiş senelerde menisküs yırtığı futbolcularda görülen hastalık olarak bilinmiş olsa da, günümüz şartlarında pek çok insanda görülebilen bir hastalık şeklidir.

Tıp kültüründe “Otolog kondrosit implantasyonu” adıyla bilinmekte olan ve yalnızca kıkırdaklara uygulanmakta olan kök hücre metodu, menisküs tamiratında kullanılabilmektedir.

Kök hücre tedavisinde uygulanan kıkırdak teşhisinde, hastadan az oranda alınan kıkırdak laboratuvar şartlarında arttırılıyor ve daha sonraki süreçte hasta bireyin vücudunda bulunan hasar altında olan kıkırdak dokusuna yerleştirilmektedir.

Tedavi Metotları

Kök hücre metodunun belki de en ciddi öğesi hücrelerin laboratuvar şartlarında artmasıdır. Laboratuvar şartlarında arttırılabilen hücreler daha sonraki süreçte hastalık bulunan alana yerleştirilmektedir ve bu yapılan işleme jenerasyon ismi verilmektedir. Jenerasyon işlemi sonrasında doku mühendisliği sürecine geçilir,

Bu sürece de ikinci jenerasyon ismi olarak isimlendirilir. Doku mühendisliğinde kullanılmakta olan biyomateryaller üç ebatlı olmalarından ötürü homojen bir dağılma sağlamakta ve bir zaman sonra çözülmeye başlar ve yerini ev sahibi dokuya bırakmaya başlar.

Sürekli bir şekilde değişmekte olan hayat koşulları, bireyleri hareket etmeyen, spor olmadan yaşayan hayat biçimini benimsemiş olan ve obezite hastalığının çoğalmasıyla bireyin eklemleri üzerinde bir baskıya, daha bet bir tabirle olumlu olmayan bir etkene sebep olabilir. Sürekli biçimde fazla yük taşımış eklemlere en son süreçte cerrahi müdahaleler ederek protez yerleştirilmesi durumunda kalınabilmektedir.

Daha çok yük taşınması zorunda kalan bu sistemde görülen sıkıntılar toplumun hemen her köşesinde ortaya çıkabilmektedir. Tedavi sürecinde ise çoğunlukla cerrahi metot tercih edilmektedir. Eklemin şart ve görevlerini yerine getirilmesini sağlayacak protezler yerleştirilmektedir. Fakat bu işlem ve süreçler hem süre hem de sağlık finansmanı bakımından zaman geçtikçe çoğalan bir sıkıntı durumuna gelmektedir.

Kök hücre yöntemindeki en ciddi öğelerden biri hasta bireyin hikayesinin iyi alınmasıdır. Kas ve iskelet sistemi üzerine alakalı daha önce geçirmiş olduğu hastalıkları atlamamak ve kesinlikle hastanın geçmiş hastalıkları hasta insana sorulmalıdır. Bu biçimde hastaların anatomik bölümlerinin sağlam bir fiziki kontrol ile incelenmesi lazımdır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Alper Aktaş için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Alper Aktaş

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi

Op. Dr. Alper Aktaş Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt