Yükleniyor
Fibromiyalji Nedir? Türleri Nelerdir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Fibromiyalji Nedir? Türleri Nelerdir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

  • Fibromiyalji Nedir? Türleri Nelerdir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
  • Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji ( FMS ) diğer adı ile fibromiyalji sendromu vücutta hassas olan kemik ve kaslarda ağrı ve yorgunluğun hissedildiği, bilişsel bozukluklara ve uyku sıkıntılarına neden olan bir hastalıktır. Fibromiyalji kroniktir, yani uzun süreli bir hastalıktır. Fibromiyalji tanısı koymak gerçekten zordur çünkü pek çok hastalıkla benzer belirtiler göstermektedir. Ve de fibromiyalji için kesin bir test yoktur, bu yüzden çoğunlukla yanlış teşhis konulmaktadır. 

Fibromiyalji tedavisi de zor ve karmaşıktır. Kişinin hayatında köklü değişiklikler yapması, ilaç kullanması ve terapiye gitmesi gerekebilir. Zor olsa dahi çabalandıktan sonra fibromiyalji tedavisi pek de imkânsız değildir. Fibromiyalji hastalığının neden olduğu bilinmemektedir. Fakat genetik olarak meyilli olmak, iltihap, travma ve stres gibi durumların, fibromiyalji hastalığının tetikleyicileri olduğu düşünülmektedir. 

  Uzmanlardan birisinin bir teorisine göre beyin, hiçbir sebep olmaksızın, durduk yere acı eşiğini düşürür, daha önce acı vermeyen, normal insanlara acı vermeyecek normal durumlar kişiler için yavaş yavaş acı verici hale gelir. Zaman geçtikçe acı artar ve kişi doktora gider. 

Diğer bir uzman teorisine göre ise beyindeki sinirlerin ağrı sinyallerine gösterdiği aşırı tepkidir. Yani bu teoriye göre fibromiyalji hastalığına sahip olan kişilerin beyinleri sinyallere aşırı tepki verebilir ya da yanlış yorumlayabilir. Bu durum beynin merkezindeki anormalliklerden ya da beyindeki kimyasal dengesizlikler sonucu oluyor olabilir.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

  Fibromiyalji belirtileri ile otoimmün bozuklukları belirtileri neredeyse aynıdır. Bu durum uzmanların fibromiyaljinin bir otoimmün bozukluk olup olmadığını sorgulamalarına olmuştur. 

Fibromiyaljinin kalıtsal bir hastalık olduğu ve ülkemizde de genel olarak aile içi evlilikler meydana geldiği için, genel olarak aile içinde görülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda sinir hücrelerinin arasındaki kimyasal ağrı iletimini olumsuz olarak etkileyen birkaç gen bulunmuştur. Bu genlerin aile içerisinde aktarımı ise fibromiyaljinin kalıtsal olmasına yol açmıştır. 

Fibromiyalji genel olarak orta yaşlardan itibaren görülmektedir. Kişi yaşlandıkça fibromiyalji hastalığının görülme ihtimali artmaktadır. Fakat fibromiyalji bazı durumlarda çocuklarda da görülmüştür. Kişinin vücudundaki iltihap ya da geçmişinde yaşadı herhangi bir hastalık fibromiyaljinin görülme riskini arttırabilir ya da semptomların daha ağır geçmesine sebep olabilir. 

Fibromiyaljinin ortaya çıkmasını tetikleyen hastalıklar arasında şigella ve salmonella bakterileri, zatürre, grip gibi hastalıkların olduğu bilinmektedir. Fiziksel ya da duygusal olarak ağır travmalar geçiren insanların da fibromyaljiye yakalanabileceği bilinmektedir. Yani fibromiyalji bazı durumlarda travma sonrası stres bozukluğu ( tssb ) ile bağlantılı olabilmektedir. Aynı travma gibi uzun süreli strese bağlı kalmak da kişilerin psikolojik be fizyolojik sağlığını etkilemektedir. Yani stres de fibromiyaljiyi tetikleyebilir.

  Fibromiyalji belirtleri, hassas bölgelerimizde ortaya çıkan ağrılar olarak adlandırılabilmektedir. Bu bölgelerden bazıları geçmişte kabul edilen tetikleme noktalarıdır. Fakat fibromiyaljinin etki ettiği tetikleme noktalarından farklı noktalar da bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki fibromiyalji hastalığı insan vücudunun sadece bilindik kısımları etkilemez. Eskiden kişinin 8 tetikleme noktasından en az birinde fibromiyalji olduğu düşünülüyordu. 

Eğer bu noktalara biraz bastırıldığında kişi acı hissediyor ise bu noktaların fibromiyalji noktaları olduğu düşünülüyordu. Bu noktalara örnek verecek olursa göğüs, dirsek dışı, diz, kalça, üst göğüs, omuz üstü, baş arkası ve ense diyebiliriz. Bazı fibromiyalji hastaları acı dışında uyuşukluk, hassasiyet, karıncalanma gibi şeyler hissedebilir. Bunlara ek olarak kişin kendini sürekli yorgun hisseder. Özellikle kol ve bacaklardaki yumuşak kaslarda ağrı vardır. Bu ağrı derin, zonklayan ve yanma hissiyatına benzeyen bir ağrı türüdür. Fibromiyaljiye sahip kişi ne kadar uyursa uyusun, fibromiyalji olan bölgeleri dinlenmemiş bir biçimde uyanır.

Bu makaleyi yazmış olan, Dr. Öğr. Üyesi Elif Berber için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Dr. Öğr. Üyesi Elif Berber

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Dr. Öğr. Üyesi Elif Berber Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
İçeriği Kısalt