Otizme Farklı Bir Bakış Açısı: Otizm Nasıl Başlamış Olabilir?
- Otizme Farklı Bir Bakış Açısı: Otizm Nasıl Başlamış Olabilir?
Sağlıklı bir bedende her hücremiz hareket halindedir. Tüm organ ve sistemler her nefes alış-verişimizde hareket etmektedir. Nefes bizim ritmimizdir. Diyafram kası her nefes alıp vermede bir pompalama etkisi yaratarak organların düzgün çalışmasını sağlar.
Diyafram kası nefes aldığımızda aşağı doğru düzleşerek organların belli bir ritmde çalışmasını sağlar. Karaciğer ve mide göbeğe doğru bir salınım yaparlar. Bağırsaklar da yayılım hareketi gerçekleşir. Böbrekler aşağı yukarı hareket ederler. Bu hareketlilik organların dolaşımının iyi olmasını sağlar. Bu ritimde bir kayıp olduğunda organlarda hastalıklar başlar.
Vücudunuzda beyin ve sinir sistemini de etkileyen bir ritim vardır. Kafatası kemikleri birbirlerinin üzerinde kayarak hareket ederler. Bu hareketlilik beynin beslenmesini ve toksinlerden arındırılmasını sağlar. Kafatasında bulunan bu ritim, kafaya alınan darbeler, düşmeler, çarpmalar veya kazalar ile bozulabilir. Kafatası kemikleri birbirlerine doğru sıkışırlar ve olması gereken hareketlilik bozulur. Kafatası kemiklerinde kaymalar da gerçekleşebilir.
Bu durum beyin ve sinir sisteminin çalışmasını bozar ve fonksiyon bozukluklara neden olabilir. Otizm tanısı almış olan kişilerde de kafatasında bu tarz sıkışmalar ya da kaymalara rastlayabiliriz. Bu bozukluk düzeltildiğinde beyin ve sinir sistemi daha doğru çalışacaktır.
Otizme psikonöroimmünolojik bakış ile baktığımızda; yani hastalığın psikolojik, nörolojik ve immünolojik boyutunu değerlendirdiğimizde, otizmin kökeninde hamilelik döneminde, anne karnında yaşanan travmalar dahil olmak üzere kişinin doğumundan sonra yaşadığı psikolojik travmaların da buna sebep olabileceğini düşünebiliriz. Anne hamileyken kötü olaylar yaşadıysa, bebek bunların hepsinden haberdar olup, kendi kendine bir savunma mekanizması geliştirmiş olabilir. Bebeklikten itibaren yaşadığımız kötü olaylar, stresler ve patolojik davranışlar Otizm gelişmesine sebep olabilir. Özellikle anne ya da baba tarafından ihmal travmasına uğramış çocuklarda Otizm görülme oranı fazladır.
Çocuk psikonöroimmünolojik olarak anneyi evde tutma ya da annenin ilgisini üzerine çekme gibi isteklerle bu tarz davranışlar sergileyebilir. Bu sebeple çocuğun duygusal travması üzerinde çalışıldığında semptomlarda azalmalar olabilir.
Otizmin bir diğer kök nedeni de bedenin asidik ve toksik olmasıdır. Kötü beslenme, allerjen gıdalara maruz kalma, radyasyona maruz kalma, aşı zararı, ağır metallere maruz kalma gibi bağırsak sağlığının olumsuz etkilendiği durumlarda Otizm görülme oranı fazladır.
Bu sebeple, özellikle bağırsak sağlığını korumak ya da iyileştirmek adına allerjen gıdalardan uzak durulan sağlıklı bir diyet planının uygulanması semptomların azaltılması için destek olacaktır.
Uzm. Fzt. Sema Danışık
Fizyoterapist