Yükleniyor
Ramazan ve Kabızlık

Ramazan ve Kabızlık

  • Ramazan ve Kabızlık
  • Ramazanda Kabızlığa Dikkat!
  • İftar Sofrasına Otururken ve İftar Sofrasından Kalkınca
  • İftar Sofrasında Kabızlığı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
  • Kabızlığı Önlemek İçin İftar Sofrasından Kalktıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Ramazanda Kabızlığa Dikkat!

Ramazan’da oruç tutanların en büyük problemlerinden birisi kabızlıktır. Oruç tutarken alışılan beslenme düzeni değişir. Azalan öğün sayısı ve farklı besinlerin tüketilmesi kabızlığa neden olur. 

Ramazan aylarında geleneksel iftar sofralarında kırmızı et, ramazan pidesi, pirinç pilavı, hamur işleri ve tatlı tüketimi fazlalaşır. Ayrıca, sebze ve meyve tüketimi de azalır. 

 

İftar Sofrasına Otururken ve İftar Sofrasından Kalkınca

İftar Sofrasında Kabızlığı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Kabızlık durumunda iftar sofrasına otururken dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • * Posalı besinler tercih edin: Bol posalı besinler tüketmeniz her zaman yararlıdır. İftar ve sahurda kepekli ekmek ve türevleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi çok faydalıdır. Bunun yanı sıra bulgur, kabuklu pirinç, kepekli ekmek tüketilmesi kabızlık riskini ortadan kaldırabilir.
  • * Zeytinyağını tercih edin: Salatalara zeytinyağı katılması ya da tek başına içilmesi faydalıdır. 
  • * Rafine besinlerden uzak durun: Rafine gıdalar; beyaz undan yapılmış tüm yiyecekler, pide, simit, galeta, kek, börek gibi yiyecekleri elinizden geldiğince az tüketin.
  • * Şarküteri ürünlerine mesafeli olun: Salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma gibi şarküteri ürünlerini ramazan sofralarında mümkün olabildiğince tüketmemenizde yarar var.
  • * Taze meyveleri ihmal etmeyin: Üzüm, erik, kavun, karpuz ve kayısı kabızlığa iyi gelen meyvelerdir. Kayısı, erik ya da üzüm kompostosunu da taneleriyle birlikte içebilirsiniz. Kabuğu yenilebilir meyvelerin soyulmadan yenmesi posayı artıracağından kabızlığa iyi gelir.
  • * Kurutulmuş meyveler de yararlıdır: Zengin lif içeriğine sahip olan kurutulmuş meyveler, yüksek su tutma kapasitesi ile bağırsaklardan geçerken su tutarlar ve böylece kabızlığa iyi gelirler. Özellikle kuru erik, kuru kayısı ve kuru hurma kabızlığa karşı tercih edilebilir.
  • * Yoğurt ve süt ürünlerini sofranızdan eksik etmeyin: Yoğurdu ana yemeklerle birlikte tüketin. Yoğurdu, ayran veya cacık olarak da tüketebilirsiniz.  Probiyotik etkili yoğurtların veya prebiyotik etkili sütlerin tercih edilmesi daha da sağlıklı olur.
  • * Su tüketimi çok önemlidir: Oruç tutarken kabızlığı önlemek için ilk yapmanız gereken şey, bol sıvı tüketmektir. Özellikle de su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Susama hissi olmasa da 2 ila 3 litre sıvı alınmalıdır. Aç karnına 2 su bardağı ılık su ya da ballı ılık su alınması, bağırsak hareketleri için olumlu bir davranış olur.
  • * Kafeinli içeceklerden uzak durun: İftarda bol bol sıvı tüketin. Ama bu sıvıların kafeinsiz içecekler olmasını tercih edin.
  • * Bir avuç kuruyemiş iş görecektir: Kabak çekirdeği, badem, fıstık, fındık, ceviz ve kaju gibi kuruyemişleri aşırıya kaçmadan tüketmekte yarar vardır. Tuzsuz olanları tercih edilmelidir. Ancak kuruyemişlerin yüksek lif oranına sahip olmasına karşın, kalori değerinin yüksek olması da göz önünde bulundurlmalıdır.

 

Kabızlığı Önlemek İçin İftar Sofrasından Kalktıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Kabızlık durumunda iftar sofrasından kalktıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususları da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • * Tuvalet alışkanlıklarınızı değiştirin: Büyük tuvaletinizi yaparken çok ıkınmayın ve belirli bir süre tuvalette kalın. Özellikle alaturka tuvalet kullanmayı tercih edin. Herhangi bir sebeple çömelemiyor iseniz ve alafranga tuvalet (klozet) kullanmanız gerekiyor ise ayaklarınızın altına 25 - 30 cm yüksekliğinde bir materyal koyup çömelme pozisyonu oluşturmaya çalışın.
  • * Spor ve fiziksel aktivitenizi aksatmayın: Günlük fiziksel aktivitenizi Ramazan ayında da mümkün olduğunca devam ettirin. Spor yapamıyor iseniz, en azından sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez 10 ila 15 dakika kadar seri adımlarla yürümeye çalışın.
  • * İftar ve sahur arasındaki dönemde sıvı tüketin: İftar ve sahur arasındaki dönemde bol bol sıvı tüketilmesi, kabızlık için iyidir. Ama bu sıvıların kafeinsiz içecekler olmasını tercih edin. Bitki çayları, özellikle de nane, sinameki, rezene, zencefil içerenleri kabızlığa karşı iyi gelir. Bunların yanı sıra, elma suyu, armut suyu ve kuru erik suyu gibi meyve suları da iyi bir alternatiftir.

 

Ramazan ayınızın sağlıklı ve hayırlı geçmesini dilerim…

 

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt