Yükleniyor
Erkeklerde Meme Kanseri Nedir?

Erkeklerde Meme Kanseri Nedir?

  • Erkeklerde Meme Kanseri Nedir?
  • Erkeklerde kanser bulguları nelerdir?
  • Meme kanserinin nedenleri nelerdir?
  • Meme kanseri teşhisi nasıl konur?
  • Meme kanseri nasıl tedavi edilir?
  • Komplikasyonlar nelerdir?
  • Önleme

Meme kanseri kadınlara özgü bir hastalık olarak bilinir, ancak tüm meme kanserlerinin %1'i kadarı erkeklerde görülür. Erkeklerde nadir görülmesinin 2 sebebi vardır; erkeklerde meme dokusunun kadınlara göre az olması ve erkeklerin kadınlardan farklı olan hormonal yapısıdır.
Meme kanseri en çok 60 yaş üstü erkeklerde görülür ve çok az erkek hastalığın farkındadır ve bu nedenle tanı kadınlardan daha geç konur. Bu sebeple kanser teşhisi konulduğunda genellikle hastalık ilerler ve tedavisi daha da zorlaşır.

Erkeklerde kanser bulguları nelerdir?

En sık görülen semptom meme dokusunda kitledir. Diğer belirtiler arasında memenin boyutunda, şeklinde veya cildindeki değişiklikler, meme ucunun görünümündeki değişiklikler, meme başı akıntısı, meme ülserleri ve meme başında veya çevresinde kurdeşen bulunur. Meme kanserinden dolayı ağrı ileri evrelerde nadirdir.
Erkeklerde meme büyümesi veya hassasiyeti genelde kanser belirtisi değildir. Jinekomasti adıyla bilinen hormonal bir durum da buna neden olabilir. Jinekomasti, kandaki östrojen (kadınlık hormonu) seviyesindeki artış veya androjen (erkeklik hormonu) seviyesindeki azalmadan kaynaklanır. Ancak göğsünüzde herhangi bir değişiklik veya yumru fark ederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız.

Meme kanserinin nedenleri nelerdir?

Meme kanseri öyküsü olan yakın bir aile bireyi varsa, meme kanseri geliştirme riskiniz artar.

Yüksek östrojen veya düşük androjen düzeyleri olan veya Klinefelter sendromu olarak da bilinen az görülen bir genetik bozukluk erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi kanser riskini yükseltir. Diğer bir neden radyasyona maruz kalmaktır. Daha önceki radyasyon tedavileri meme kanseri riskini yükseltir.

Meme kanseri teşhisi nasıl konur?

Erkeklerde meme kanserinden şüpheleniliyorsa doktora başvurulmalıdır. Meme kanserini jinekomastiden ayırt etmek için dikkatli bir fizik muayene yapılır, hastanın tıbbi öyküsü dinlenir. Memede şüpheli kitle bulunursa, prosedür kadınlarda yapılan muayenelere benzerdir; meme ultrasonu ve / veya mamografi. Bu testlerden sonra gerekli görüldüğünde iğne biyopsisi yapılacaktır. Meme kanserinin kesin tanısı ancak histopatolojik inceleme ile konulabilir.

Meme kanseri nasıl tedavi edilir?

Tedavi seçenekleri, tanı anında kanserin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişir. Lumpektomi (sadece kitlenin alınması) erkeklerde memede çok az doku olduğundan ve kanser genelde meme ucuna yakın olduğundan genellikle mümkün değildir ve mastektomi yani tüm memenin alınması işlemi uygulanır. Hastalıklı bölgeye yakın (örneğin koltuk altı)
lenf düğümleri, kanser yayılırsa genellikle çıkarılır. Uzmanınız daha sonra radyasyon tedavisi, kemoterapi, hormon tedavisi gibi başka tedavilere gerek olup olmadığına karar verecektir.

Komplikasyonlar nelerdir?

Meme kanserinin en sık görülen komplikasyonu kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılmasıdır. Kanserojen hücreler; akciğerler, kemikler, beyin, karaciğer ve lenf düğümleri gibi bölgelere yayılabilir.

Kanser tedavisi, hastalık erken fark edildiğinde ve diğer bölgelere yayılmadan önce en etkili olanıdır. Bu nedenle kitle ve diğer belirtileri fark ettiğinizde en kısa zamanda bir doktora görünmeniz çok önemlidir.

Önleme

Meme kanserini önlemenin garantili bir yolu olmamasına rağmen, erken teşhis kanserin yayılmasını önleyebilir. Özellikle genetik olarak meme kanseri öyküsü varsa, göğüslerinizin dokunduğunuzda nasıl göründüğünü ve hissettiğini bilmek önemlidir. Olağandışı bir şey fark ederseniz, bir doktora görünün.
Sağlıklı bir yaşam tarzı, kanser dahil birçok hastalık riskini azaltabilir. Ayrıca sigarayı bırakmalı, alkolü ölçülü tüketmeli, yağ oranı düşük, lifli gıdaları, sebze ve meyveleri bolca tüketmelisiniz. Düzenli egzersiz de kanseri önlemek için yardımcı olur.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Onur Kesler için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Onur Kesler

Genel Cerrahi

Op. Dr. Onur Kesler Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt