Yükleniyor
Granülomatöz Mastit Nedir?

Granülomatöz Mastit Nedir?

  • Granülomatöz Mastit Nedir?

Granülomatöz mastit durumu memede nadir görülen bir durumdur. Kronik ve inflematuar bir hastalıktır. Enfeksiyona bağlı bir süreç olmadığı için gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmaktadır. Yakın zamanda doğum yapmış hastalarda görülmektedir. Hastalarda yaygın olarak enfeksiyöz bulgular varken balteriyel sebepler yoktur. Memede akıntı, kitle ya da memede kızarıklık veya şişlik oluşmaktadır. Granülomatöz mastit adı verilen bu hastalıkta yüzde 20 oranında koltuk altı lenf bezlerinde şişlikler meydana gelmektedir. Meme başı haricinde memenin her bölgesinde Granülomatöz mastit görülebilmektedir. Meme başında tutunum olmayıp diğer katmanlarda tutunum olması önemli bir bulgu olarak görülmektedir.

Bu rahatsızlıkta akıntılar birkaç farklı odakta birden meydana gelmektedir. Bu rahatsızlığın bu nedenle tanısı çok zor konulmaktadır. Hasta bu tanı konulana kadar aylarca antibiyotik tedavisi almaktadır. Sürekli ilaç tedavileri hastaların psikolojik durumlarını etkileyecek pozisyona getirmektedir. Granülomatöz mastitin tanısını koyarak diğer mastit seçeneklerinden ayırmak oldukça önemlidir. Bu hastalık toplumda nadiren görülen verem hastalığı ile karıştırılmaktadır. Bunun ayrımının iyi yapılması gerekmektedir. Klinik olarak Granülomatöz mastit rahatsızlığından şüphelenildiğinde ultrasonografi oldukça faydalı bir tanı koyucu araç olmaktadır.

Ultrasonda görülen herhangi bir bulgu ile tanı koymak için en standart yöntem biyopsi uygulamasıdır. Yapılan biyopsiler kesi ve kalın uçlu iğne biyopsi işlemlerinden uzak, hemen gerçekleşebilecek ince uçlu iğne biyopsilerinden oluşmaktadır. Bu biyopsi çeşidinde anında tanı alınıp patolojiye gönderilmekte ve kısa bir sürede sonuç çıkmaktadır. Bu rahatsızlığın patolojik olarak Granülomatöz mastit olduğunun kanıtlanması ve tanı konulduktan sonra acilen tedavi kısmına geçilmesi gerekmektedir.

Bu hastalık yakın zamana kadar tedavi kısmında cerrahi operasyon ile ya da antibiyotik tedavisi ile yapılmıştır. Fakat bu tedavi seçenekleri bir yarar sağlamamıştır. Abseler kendini sık sık tekrarladığı için antibiyotik tedavisi ile asla geçemeyecek bir rahatsızlık olunduğunun bilinmesi gerekmektedir. Günümüzde bu hastalıklarda steroit tedavisi yapılmaktadır. 2 ay Granülomatöz mastit tedavisinde kalıcı olarak çözümler sağlanmaktadır. bu hastalık, hastanın tüm yaşantısını bozacak bir yapıda olmasına rağmen tedavi süresince hastalar iyileşme değişimleri ile psikolojilerini düzeltme imkanı bulmaktadırlar. Tedavi süreci biten Granülomatöz mastit hastalarında yapılması gereken en önemli şey, tedavi sürecini tamamladıktan sonra takip ve kontrollere devam etmek olacaktır. Çünkü bu rahatsızlık kendini tekrar eden bir yapıya sahip olduğu için düzenli kontroller ile erken müdahale imkanına ulaşılabilmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Ayhan Arslan için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Ayhan Arslan

Genel Cerrahi

Op. Dr. Ayhan Arslan Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt