Yükleniyor
Lobuler Karsinoma İn Situ Nedir?

Lobuler Karsinoma İn Situ Nedir?

  • Lobuler Karsinoma İn Situ Nedir?

Memede lobuler içerisinde bulunan anormal hücreler lobuler karsinoma insitu olarak tanımlanmaktadır. Her iki memede kanser gelişme riskinin öncüsü olduğunu haber veren durumdur. Duktal Karsinoma İn Situ gibi Lobuler Karsinoma İn Situ da eğer evre sıfırdayken fark edilip acilen tedavi edilmezse; kanser oluşma riski olan dokunun ilerlemesine ve yayılmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle evre sıfırdayken müdahale etmek, kanser olmadan kişinin önlemlerini alması ve kanser olmaması anlamına gelmektedir.

Lobuler Karsinoma İn Situ süt kanallarında bulunan bezelerin içerisine yerleşmiş olan yapısı bozuk kanser riski taşıma ihtimali yüksek olan dokunun, bez ve kanal dışına taşmadan erken evrede fark edilmesi anlamına gelmektedir. Bu evre kanser aşaması olarak kabul edilmemektedir. Çünkü bu evre bulunan Lobuler Karsinoma İn Situ, ilerleyen kanserli yapı aşamasına dönüşmemektedir. Bu aşamadaki lezyonlar süt bezlerinin dış yüzeylerine çıkıp yayılma göstermezler. Kanser sayılmadıkları için kanserli dokunun gelişme riskinde rol oynayabilmektedirler. Bu nedenle düzenli kontrollerinin yapılası hususunda dikkatli olunması gerekmektedir.

Memenin içerisinde, süt kanallarının içinde ve üzerinde içi süt ile dolmaya müsait yapıda sayısız miktarda hücre dokusu bulunmaktadır. Bu hücrelerin içerisinde ve bezlerin içinde giderek çoğalan yapısı bozuk hücreler üçüncü evreye geldiği takdirde Lobuler Karsinoma İn Situ olarak adlandırılmaktadır. Birinci aşamada yapısı bozuk hücrelerin sayısı artmaktadır. İkinci aşamada yapısı bozuk hücreler kendi özelliklerini kaybetmektedir. Üçüncü aşamada ise, yani Lobuler Karsinoma İn Situ aşamasında hücreler kanserli dokuya benzemeye başlamaktadırlar. Hücre çeperi sağlam gözükse de lobulün yapısında bulunması ve değişken yapısı sayesinde kendi içerisinde üçüncü aşamada fakat kanser evresinde; evre 0 da bulunmaktadır.

40 yaş üzeri kadınlarda görülmektedir. Bu yaş grubu mamografinin çekileceği yaş sınırında da bulunduğu için hastalar meme ultrasonundan çok mamografiye yönlendirilmektedir. Mamografi durumlarında bulgu saptanamayabilir. Biyopsi ile genellikle tesadüfi şekilde tanı konulmaktadır. İnce uçlu iğne biyopsisinden alınan sonuç patolojiye yönlendirildiğinde çıkan sonuca göre cerrahi operasyon ile alınmaktadır. Tanı konulan hastalarda meme kanseri gelişme riski yaşanmadan hemen tedavi sürecine başlanılması gerekmektedir. Erken evre olduğu için iyileşme ve günlük hayat devam etme süresi oldukça kısadır.

 

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Eyüp Duran için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Eyüp Duran

Genel Cerrahi

Op. Dr. Eyüp Duran Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt