Mastit Nedir?
- Mastit Nedir?
Meme dokusunda süt oluşumuna etki eden alveoller ve sütü süt kanallarına taşıyan, süt kanalları bulunmaktadır. Alveollerde biriken sütün iltihaplanması ve süt kanallarının tıkanması sonucu oluşan soruna mastit denilmektedir. Mastit, doğumdan sonra annelerin karşılaşmış olduğu sorunlardan en sık olanıdır. Mastitin nedenleri, memede sütün fazla olması, bebeğin memeye doğru olarak yerleştirilememiş olması, yanlış emme, emzirme sürelerine getirilen kısıtlama ya da emzirme aralarının seyrek olması, annenin yorgun olması, annenin giymiş olduğu kıyafetlerin dar olması gibi durumlardır. Meme ucunda oluşan çatlaklar da memeden mastit oluşuma etken olarak gösterilebilir. Tıkanmış bir memenin görünümü gergin ve parlaktır. Ödemli ve ağrılıdır. Özellikle tıkanıklık olan yerlerde ve meme dokusunda kızarıklıklar oluşmaktadır. Ciltte gözle görülür kızarıklıklar mevcut olmaktadır. Süt kolay kolay memeden boşalmaz. Annenin 24 saat süren ateşi ve terlemesi meydana gelmektedir.
Tıkalı memeyi rahatlatmak için memeye ılık kompresler uygulanmalı ve anne ılık duş almalıdır. Duşun ardından memede sertliklerin olduğu yere saat yönünde daireler çizerek masajlar yapmak, tıkalı alanların açılmasına yardımcı olacaktır. Ilık duşun ardından yapılan masajların arkasından bebek emzirilmelidir. Eğer bebek memeyi doğru olarak kavrayamıyorsa, annenin memeyi el ile ya da makine yardımı ile sağarak tamamen boşaltması gerekmektedir. Memenin emzirmeden önce ya da sonra sağılmasında hiçbir fark yoktur. Emzirmeden önce memenin sağılması, memenin bebeğin kavrayacağı yumuşaklığa getirilmesinde yardımcı olur. Emzirmeden sonra sağılması ise, memedeki sütün tamamının boşaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Sıcak uygulamanın yapılıp memenin tamamen boşaltılmasının ardından memeye soğuk uygulama yapılmalıdır. Bu soğuk uygulama jel pedler ile ya da soğuk bezler ile yapılmalıdır. Bu durum memedeki ödemin azalmasına yardımcı olacaktır.
Mastitin önlenmesi için sık sık bebeğin emzirilmesi ve bebeğin memeye doğru şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Emzirdikten sonra göğüsün tamamen boşaltılması, emzirme sürelerine kısıtlama getirmemek mastit oluşumunu engelleyecektir. Mastit oluşumu çok sancılı bir süreç olmakla beraber, tedavi yöntemi oldukça basit ve kolaydır. Bu nedenle her annede görülmesine karşılık anında çözüme kavuşabilmektedir. Mastit oluşumunu engellemek ve bu durumun önüne geçilmesi amacıyla bebeğin sıklıkla emzirilmesi gerekmektedir.