Memede Mikrokalsifikasyon Nedir?
- Memede Mikrokalsifikasyon Nedir?
Memede mikrokalsifikasyon, mamografi incelemesinde saptanılan memede oluşan çok küçük çapta kireç parçacıklarıdır. Bu kireçlenmeler mamografide memede belirli bir bölgede görülebildiği gibi, dağınık tarzda da görülebilmektedir. Memede mikrokalsifikasyonların yani kireçlenmelerin büyük çoğunluğu iyi huylu olan oluşumlardır.
Meme dokusu süt üretmeye programlanmış bir organ olduğundan ve sütün içerisinde de en çok kalsiyum bulunduğu için, kalsiyum uzun zaman meme dokusunda kalırsa burada donmaya bağlı olarak kireç parçacığı oluşturmaktadır. Bazı durumlarda meme kanserinin en erken dönemlerinde bu kireç parçacıkları görülebilmektedir. Mamaografi bu kireçler sayesinde meme kanserini çok erken aşamada yakalanmasını sağlamaktadır. Hatta bazı durumlarda kanser olmayan durumlarda ınstitut kanser olarak ifade edilen kanserin en başlangıcı olan aşamada erken teşhis konulmasını sağlamaktadır. Kanserli dokuda görülen kireçlenmeler memede normal boyutlarda olan kireçlenmelere göre biraz daha farklı durumda yer alabilmektedir. Kireçlenmenin türünün dokusu, sayısı, yapısal bakımı kanserli hücre olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmaktadır. Kanserli dokunun özellikleri iyi huylu kireçlemelerin dokusuna göre çok daha farklıdır. Mamografi inceleme sonucunda saptanılan memede mikrokalsifikasyon kireçlenmelerinin kanser başlangıcı olması konusunda kuşku duyulan hastalardan memenin bu bölgelerinden mamografi ile izlem eşliğinde iğne biyopsileri veya vakum biyopsileri ile parça alınmaktadır. Duruma göre ince iğne biyopsisi ya da kalın iğne biyopsisi, alınacak parçanın yapısına göre belirlenmektedir.
Takipler sırasında memede mikrokalsifikasyon saptanması sonucunda kireçlenmenin yapısına ve sayısına göre cerrahi müdahale ile bölgenin temizlenmesi de düşünülebilmektedir. Bu işlemler yapılırken hastanenin teknik yapısına göre vakumlu biyopsiler de yapılabilmektedir. Vakumlu biyopsilerin yapılamadığı durumlarda cerrahi operasyondan önce memede mikrokalsifikasyon saptanan yere tel ile işaretlenme yapılmaktadır. Bu tel ile işaretleme ameliyat sırasında cerrahın işini kolaylaştırmak ve anında görüntü sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Böylelikle ameliyatta tel bulunduğu yer ve bölgesi kolaylıkla çıkarılabilmektedir. Tel ile işaretlemede cerrahi operasyon yapılıyorsa aynı anda mamografi filmi de çekilmektedir. Memede mikrokalsifikasyon bulgularının çıkarıldığı mamografide görülürse ameliyat sonlandırılır. Hala bir takım kireçlenmelere rastlanılırsa ameliyat sırasında bölgenin temizlenmesine devam edilerek ameliyat sonlandırılır. Ameliyat sonrasında çıkan sonuca göre de tedavinin planlanmasına devam edilir.