Yükleniyor
Paratiroid Hiperplazisi Nedir?

Paratiroid Hiperplazisi Nedir?

  • Paratiroid Hiperplazisi Nedir?

Paratiroid hastalıkları her zaman ciddi bulgular vermeyebilir. Kişide şikayet oluşmadığı için hasta bu durumu hissetmeyebilir. Fakat vücutta bir paratiroid hormonu barınıyorsa ve hasta bunu fark etmiyor ise, hastanın vücudu bulunan bu kalsiyum fazlasını atmak için savunma mekanizmalarını geliştirir. Vücuttan idrar yolu ile atmak için kemikler kendi dokusuna zarar verebilmektedir.

Paratiroid hiperplazisi cerrahi operasyonu yapılırken boyun ile omuz arasında ön kısıma 3 cm.lik bir kesi açılmaktadır. Toksik adenom cerrahi müdahalesine benzer şekilde kesi yapılır fakat bez yerine üzerindeki kitleler bulunup çıkartılır. Bu işlem yapılırken çeşitli görüntüleme cihazlarından ve teknolojik imkanlardan yararlanılmaktadır. Ayrıca bu ameliyat sırasında tel ile işaretleme yöntemi de oldukça fayda sağlamaktadır.

Paratiroid hiperplazisi bulgusu böbrek rahatsızlıkları ile ilgilidir. Kronik böbrek yetmezliği bulunan hastalarda paratiroid hiperplazisi bulunmaktadır. Diyalize giren böbrek hastaları, uygun böbrek donörü beklerken bu süreci uzattığı zaman paratiroid hiperplazisine yakalanma sıklığı artmaktadır. Böbrek uzun beklemelerin ardından vücuttaki kalsiyumu tutarak bu sürecin hızlanmasına yol açmaktadır. Bu çeşit vücut bozukluklarında da sıklıkla karşılaşılan bir vakadır.

Cerrahi operasyon gerektiren durumlarda görüntüleme cihazları ile cerrah sağ böbreğin üzerinde bulunan iki adet ve sol böbreğin üzerinde bulunan iki adet bezi bulur. Bazı durumlarda bu bezlerin yer değiştirilmesi ile bulunmayabilir. Böyle durumlarda böbrek ve çevresi gözden geçirilmelidir. Paratiroidler büyümeye başladıkça yer değiştirir ve ait oldukları yerde bulunmaz. Bulunan bezler tek tek kontrol edilir. Tümör genellikle dört beze tutunmuş olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle bütün bezlerin yerinin bulunup incelenmesi önemlidir. Bezdeki hücre sayısının artışı ve yapısının değişmesi kötü huylu doku yani kanserli hücre sinyalini verse de bu yapılar kanser değildir. Paratiroid hiperplazisi rahatsızlığının bütün bezlerde bulunması nedeniyle cerrahi işlem yapılması gerekmektedir. Cerrahi operasyonda bütün bezlerin çıkarılması ve tek tek kontrol altında tutulması gerekmektedir. Sonrasında ilaç tedavisi ile hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşacaktır. Bu hastalıkta kanserli doku çıkma ihtimali yüzde bir gibi düşük bir vaka olduğu için çoğunlukla korkulması gereken durumlar ortaya çıkmamaktadır. Sadece bezlerin yerinin bulunması cerrahı zorlayabilmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Hakan Sunal için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Hakan Sunal

Genel Cerrahi

Op. Dr. Hakan Sunal Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt