Tiroid Nodülü Nedir?
- Tiroid Nodülü Nedir?
Tiroid nodülü ülkemizde oldukça yaygın görülen bir durumdur. Hem erkek hem de kadında ayrım olmaksızın sıklıkla bulunan bir durumdur. Her iki kişiden birinde tiroid nodülü bulunmaktadır. Kadınlarda guatr hastalığı daha fazla bulunmaktadır. Ülkemizde oluşan iyot yetersizliği nedeniyle tiroid bezinin büyümesine ve bu durum da guatr hastalığının yaygın bulunmasına sebebiyet vermektedir. ama bu guatr hastalığı yani tiroid bezinin büyümesi durumunda tiroid bezi dokusunun içerisinde küçük yumrular oluşursa bu durumlara da tiroid nodülü denilmektedir. Tiroid nodülü kadın erkek oranına bakıldığı zaman kadınlarda daha fazla, erkeklerde daha az olarak karşımıza çıkmaktadır. Tiroid nodülü bulunan kadınların içerisinde de yüzde 12 lik bir dilimde nodüler guatr hastalığının da görüldüğünü belirtmek gerekmektedir. Her ne kadar kadınlarda tiroid nodülleri daha fazla ise, kanserleşme riski bulunan nodüllerin de erkeklerde daha fazla olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
Tiroid nodülleri 20 yaşından önce veya 60 yaşından sonra birdenbire ortaya çıkmış, sert olgulu ve etrafındaki doku sistemine de yapışık durumunda ise, kanser olarak belirlenme riski daha yüksektir. Fakat gebelik çağında bir kadında normal şartlar içerisinde kendiliğinden ortaya çıkan bir tiroid nodülü bulunuyorsa bunların benin nodül olması ve zararsız olarak bulunması da oldukça yaygındır. Bir nodülün kanserli mi yoksa değil mi olduğunu belirlemek için sentigrafik tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Eğer nodül yumuşaksa, fazla büyümemişse, etrafı düzenli ve ultrasonda incelendiğinde hareket edebiliyorsa bu tarz nodüllerin kanser riski taşımadığı belirlenmiştir. Kesin sonuca varılması için mutlaka biyopsi yapılması ve patolojik olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Tiroid nodülü bir çeşit kişinin yapısal hastalığıdır. Hastanın tiroid bezinin içerisinde olmaması gereken bir takım toplu halde bulunan ya da bireysel ayrı olarak duran yumruların tiroid bezi içerisinde gelişmesi anlamına gelmektedir. bu gelişmeler ve büyümeler belirli sınırlar içerisinde kaldığı sürece ve iyi huylu olduğu sürece kişinin hayatında çok fazla problem yaratmamaktadır. Ülkemizde çok karşılaşılan bir rahatsızlık olduğu için hekimler tarafından da nodüllere çok fazla müdahalede bulunulmamaktadır. Kişinin bünyesinde bulunan nodüllerinin yüzde onuna yakını kanserli hücre olmaya elverişlidir bu nedenle nodüllere müdahalede bulunmak çok kritik bir karardır. Troid nodülü bulunan herkesin bu durumu belirli zaman aralıkları ile periyodik kontrollerde hekimlere göstermesinde fayda bulunmaktadır.