Yükleniyor
Toksik Adenom Nedir?

Toksik Adenom Nedir?

  • Toksik Adenom Nedir?

Toksik adenomların, ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı daha fazla olmaktadır. Fakat nodüllerin kişinin çocukluk ya da gençlik yaşlarında geliştiği düşünülmektedir. Hiperfonksiyona neden olan bazı bağımsız nodüller, normal tiroid dokusundan bağımsız olarak çalışmaktadır. Genç yaşta normal olan bezlerden daha az miktarda hormon salgılanması durumu ileri yaşlarda toksik adenoma sebebiyet verebileceğinin kanıtıdır. Bu adenomlar hasta ile birlikte giderek büyümekte ve yeterli büyüme meydana geldiği zaman fazla miktarda hormon salgılayarak kendini göstermektedir. Daha fazla tiroid hormonu salgılanması ile kendini belli eden ve hipertiroidi teşhisi konulan hastaların bezlerinde bulunan kitleler maksimum 10 cm. e kadar ulaşabilmektedir.

Toksik adenom durumu kadınlarda erkeklere oranla daha fazla yaşanmaktadır. Hızlı büyüme yaşatır ve sinsi ve gizli bir şekilde büyüyene kadar kendini belli etmeyebilir. Hastada sürekli olarak ses kısıklığı ya da sürekli süren öksürüğe neden olabilmektedir. Hastalığın genetik geçmişi bulunmaktadır. Ailesel faktörler olarak nesilden nesle devamlılık sağlayabilmektedir.

Öncelikli olarak fiziki şartlarda muayene yapılması gerekmektedir. Bu muayene sırasında tahliller istenir. T3 ve T4 değerlerine bakılır. Yüksek bulgulara ulaşılır ise, hipertiroidi teşhisi konulabilmektedir. Sert olan, düzensiz seyreden ya da bağımsız olmayıp yapışık durumda olan adenomlar kanser riski taşımaktadır. Bunun için en uygun durum örnek parça alınıp patolojiden gelecek sonuca göre hareket etmek olacaktır. Tiroid sintigrafisine bakılarak toksik adenom durumu nodüllere bakılarak karşılaştırılmalıdır. Tiroid sintigrafisi ve tiroid ultrasonu sayesinde nodüllerin, kistik durumları tayin edilir. Bu toksik adenomların yerleştikleri yer, sayısı, yapısındaki bozukluk ve boyutları tespit edilmektedir.

Patolojiden sonuç alınmadan önce ince iğne biyopsisi yapılır. Eğer kistik bir durum ve tehlike oluşturabilecek bir durum var ise buradaki toksik adenomlar yerinden çıkarılır. Öncelikli olarak ilaç tedavisi önerilse de kistlerin büyük olduğu durumlarda çıkarılması gerekmektedir.

Toksik adenom tedavisi yapılırken sıklıkla radyoaktif iyot ya da cerrahi işlem seçenekleri tercih edilmektedir. Cerrahi işlem sonrasında da radyoaktif iyot verilmesi durumu, adenomların bir daha oluşmasını önlemek amacıyla yapılan uygulamalardır. Küçük kistlerde ise, sadece medikal tedavi sonrasında radyoaktif iyot da verilmektedir. Hastanın yaşı ve geçirmiş olduğu rahatsızlıklar tedavi aşamasını belirleyen faktörlerdir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Kemal Gündoğdu için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Kemal Gündoğdu

Genel Cerrahi

Op. Dr. Kemal Gündoğdu Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler