Bronşiolit Nedir?
- Bronşiolit Nedir?
- Bronşiyolit belirtileri nelerdir?
- Bronşiyolite ne sebep olur?
- Bronşiolit nasıl teşhis edilir?
- Bronşiolit önlenebilir mi?
- Bronşiolit tedavisi nasıl olur?
- Bronşiolit ile yaşamak
Bronşiolit, akciğer enfeksiyonudur ve en çok bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Akciğerlerdeki küçük hava geçişleri (bronşiyoller) iltihaplandığında ve mukusla tıkandığında oluşur. Bu, çocuğun nefes almasını oldukça zorlaştırır.
Bronşiolite genellikle virüsler sebep olur. Solunum sinsitiyal virüsü (RSV) en yaygın sebeptir. 2 yaşından küçük çocuklar, özellikle 3 ay ile 6 aylık olanlarda, bu hastalığa sık rastlanılır. Kışın ve ilkbaharın başlarında hasta olanların sayısı zirveye ulaşır.
Erken doğan bebeklerde RSV'den dolayı komplikasyon riski yüksektir. Bu gruptaki bebeklere tavsiye edilen RSV aşısı vardır.
Bronşiyolit belirtileri nelerdir?
Bronşiyolitin ilk belirtisi, soğuk algınlığının semptomlarına benzer. Çocukta birkaç gün burun akıntısı, öksürük ve hafif ateş olabilir. Bundan sonra, çocuğunuz daha hızlı nefes almaya ve hırıltılı bir şekilde nefes almaya başlayabilir (nefes alırken ıslık sesi çıkarır).
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza gidin:
- Çocuk kusuyor ve sıvı tüketmiyorsa.
- Çocuk çok hızlı nefes alıyorsa. 1 dakikada 40'tan daha fazla nefes alıyorsa.
- Çocuğun her nefeste karnının kaburgalarının arasına girdiğini görüyorsanız veya çocuk nefes alabilmek için dik oturması gerekiyorsa.
- Çocuk kalp hastalığı geçirdiyse veya erken doğduysa. Bu durumda, bu hastalığın ilk belirtilerinde bile doktoru arayın.
- Çocuğun dudaklarında veya parmak uçlarında mavimsi renk görünüyorsa, yeterince oksijen almıyor olabilir. Hemen tıbbi yardım alın veya acil servise başvurun.
Bronşiyolite ne sebep olur?
Bronşiyolite virüs sebep olur. Solunum sinsitiyal virüsü (RSV) bilinen en yaygın nedendir. Virüs, hastalığa yakalanmış biri başka bir çocukla doğrudan temas ettiğinde bulaşır. Çocuğunuz, hasta bir kişinin dokunmuş olduğu oyuncaklara veya diğer nesnelere dokunduğunda da bulaşabilir.
Bronşiolit nasıl teşhis edilir?
Doktor çocuğun semptomlarını soracaktır. Çocuğu muayene edecek ve akciğerlerini dinleyecektir. Doktor, çocuğun yeterince oksijen alıp almadığını kontrol edecektir. Burundan alınan bir mukus veya akıntı örneğini RSV için test edebilir. Ayrıca pnömoniyi kontrol etmek için göğüs röntgeni de isteyebilir.
Bronşiolit önlenebilir mi?
Bronşiolite neden olan RSV ve diğer virüsler oldukça yaygındır ve kolayca bulaşır. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler de virüslere yakalanabilir. Fakat genellikle hasta olmazlar. Bronşioliti önlemenin en iyi yolu, çocuğun virüs kapmasını önlemektir.
- Çocuğunuzu hasta çocuklardan, soğuk algınlığı yaşayan veya diğer hastalıkları olan bireylerden uzak tutun.
- Virüslerin kolayca yayılabileceği kalabalık ortamlardan uzak durun. Bunlar asansörler ve alışveriş merkezleri olabilir.
- Ellerinizi ve çocuğunuzun ellerini sık sık sabunla yıkayın.
- Evinizdeki yüzeyleri, oyuncakları ve diğer nesneleri düzenli olarak dezenfekte edin.
Çocuğunuzda bronşiolit varsa, diğer çocuklara öksürük yoluyla bulaşmaması için iyi olana kadar evde tutun. Hasta çocuğunuza bakarken ellerinizi yıkamayı unutmayın.
Bronşiolit tedavisi nasıl olur?
Bronşiyolit bir virüsten kaynaklandığı için antibiyotikler ve diğer ilaçlar tedaviye yardımcı olmaz. Hastalığın iyileşme süreci genellikle 2-3 hafta sürer. Bu arada semptomları evde tedavi ile kontrol edebilirsiniz.
Çocuğunuz çok hastaysa hastanede kalması gerekebilir. Eğer çocuğunuz nefes almakta zorlanıyor ve yeterince oksijen almıyorsa ya da susuz kalmışsa hastaneye yatış uygun görülür. Böylece çocuğunuz hastanede oksijen ve sıvı alabilir. Ayrıca doktorlar akciğerlerden mukusu temizlerler. Bronşiolit nedeniyle hastaneye kaldırılan çoğu çocuk kısa sürede hastaneden çıkış yapar.
Bronşiolit ile yaşamak
Çoğu hasta çocuğun semptomları evde tedavi ile kontrol altına alınabilir.
- Çocuğunuza bol miktarda sıvı vermeye özen gösterin. Katı yiyecekler yemek istemiyorsa korkmayın bu durum normaldir.
- Burundan mukusu çıkarmak için damlalar ve burun aspiratörü kullanabilirsiniz.
- Çocuğunuz uyurken yatak odasında buhar cihazı kullanabilirsiniz.
- Çocuğunuzla buhar oluşturduğunuz bir banyoda oturabilirsiniz. Duşta veya küvette sıcak suyu açın ve buhar oluşmasını sağlayın ardından suyu kapın ve bir tabure alıp bir süre banyoda oturun.
- Çocuğunuzun ateşi varsa, asetaminofen (bebekler için tylenolü gibi) verip veremeyeceğinizi doktordan öğrenin. Çocuğunuza aspirin vermemelisiniz. Aspirin, beyin ve karaciğer gibi hastalığı olan çocuklarda reye sendromunu olumsuz etkileyebilir.
Doktorunuza sormanız gereken bazı sorular:
- Çocuğumu rahat ettirmek için ne yapmalıyım?
- Çocuğum ne kadar süre sonra iyileşir?
- Çocuğumu hasta olduğu sürece diğer çocuklardan ve çocuklarımdan izole etmeli miyim?
- Çocuğumu kreşe göndermeli miyim? Ne kadar süre evde izole tutmalıyım?
- Çocuğumun semptomları kötüleşirse ne yapmalıyım?
- Çocuğumun astımı var, bu hastalık astım krizini tetikleyebilir mi?
- Buhar makinesi çocuğumu rahatlatmak için yardımcı olur mu?
- Çocuğuma verebileceğim ilaçlar hangileri?