Glokom Nedir?
- Glokom Nedir?
- Glokom Tipleri Nelerdir?
- Glokom Tanısı Nasıl Koyulur?
- Glokom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Göz içi basıncı 60 yaş üstü kişilerde en sık görülen körlük nedenidir, nedeni gözlerin önünde su birikmesidir. Sağlıklı her bireyde sürekli olarak "Aköz mizah" adı verilen göz sıvısı üretilir, bu da gözleri temizler, gözlerin ve göz kapaklarının hareketleri de kolaydır. Fazla göz sıvısı emilerek gözden uzaklaştırılır. Bu aynı zamanda göz içi basıncını da dengeler.
Gözlerin önünde sıvı birikmesinin yarattığı basınç, göz içi basıncını artırır. Tedavi edilmezse, optik sinir hasar görür ve tamamen görme kaybına yol açar. Baş ağrısı ile karakterize rahatsızlık genellikle sabahları belirgindir ve bazen bulanık görme gibi sorunlara neden olur. Glokom semptomları arasında göz çevresindeki ağrı ve gece ışıklarından kaynaklanan dalgalanmalar ve haleler yer alır. Ailede göz içi basıncı öyküsü olan 40 yaşın üzerindeki bireyler en az iki yılda bir göz muayenesi yaptırmalıdır.
Göz sıvısı, boşluğun korneanın arkasını ve lensin önünü doldurduğu sulu mizah olarak tanımlanır. Gözün siliyer gövdesi tarafından salgılanan mizahi su, lens ve kornea için besin sağlayabilir. Korneada ve mercekte kan damarı bulunmadığından bu sıvının varlığı göz metabolizmasının devamlılığını sağlamak için son derece önemlidir. Sürekli salgılandığı için vücut sıvısı fazlası su solüsyonu irisin alt kısmında bulunan trabekül tarafından emilerek gözün renkli kısmını oluşturur ve kan dolaşımına aktarılır. Bu nedenle gözün ıslak yapısı daima dengelidir. Bu durum göz içi basıncını dengede tutar.
Glokom Tipleri Nelerdir?
Yaygın göz içi basıncı türleri aşağıdaki gibidir:
Açık açılı glokom:
Bu tip glokom, herhangi bir semptom göstermeden çok yavaş ilerler. Her iki gözü de etkilese de etkisi her gözde farklı sonuçlara sahiptir. Açık açılı glokom tipi, insan gözünde kalıcı hasar oluşana kadar fark edilmez, çünkü görme kaybı çok yavaş gelişir ve bu fenomen esas olarak 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Bu durumda toplumda görülme sıklığı %1 civarındadır ve göz sıvısının alındığı trabeküler bölgede kireçlenme meydana gelir. Sonuç olarak, sulu mizah gözlerde kalarak göz içi basıncının yükselmesine neden olur. Basınç arttıkça, optik sinir yavaş yavaş hasar görmeye başladı.
Yaygın göz içi basıncı türleri aşağıdaki gibidir:
Hasar belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra optik sinir başı çökecektir. Bu, kişinin görüşünü tamamen kaybetmesine neden olabilir. Diğer glokom tiplerinin aksine açık açılı glokom varlığında göz içi basıncı 22 mmHg'yi geçmez. Ailede glokom, miyopi, hipertansiyon ve diyabet öyküsü açık açılı glokom için önemli risk faktörleridir. Açı kapanması glokomu: Bu tip glokomda semptomlar hızla gelişir, insanlar genellikle göz ağrısı yaşar ve görme kaybı fark edilir derecede hızlıdır. Bu nedenle kişi semptomları rahatça hisseder ve herhangi bir görme kusuru olmadan tedaviye başlayabilir. Bu hastalığa dar açılı glokom da denir ve genellikle dar açılı veya kapanmaya uygun göz yapıları olan hastalarda görülür.
Trabeküler drenaj normal olmasına rağmen, pupil genişlediğinde irisin drenaj açısını kapatacak ve irisi bloke edecektir. Bu durumda sulu mizah göze takılır ve göz içi basıncı 50 mmHg'nin üzerine çıkar. Keratit, insanların renkli haleler görmesine neden olan ve görmeyi bozan açı kapanması glokomunun ödemidir. Göz içi basıncı, göz bebeklerinde uyuşmaya ve şiddetli göz ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda göz ağrısı ve baş ağrıları kusmaya neden olabilir. Bu durum aynı zamanda kendi kendine geçebilen ve çoğu durumda acil tıbbi müdahale gerektiren bir glokom krizi olarak da tanımlanmaktadır.
Glokom Tanısı Nasıl Koyulur?
Göz doktoru, göz içi basıncını teşhis etmek için kapsamlı bir göz muayenesi yaptı. Aynı zamanda bir tonometre ile göz içi basıncını ölçün. Gerekli görülmesi halinde insan görme kalitesini ölçmek için görme keskinliği testi yapılabilir. Çevresel görüşü incelemek için görsel alan testini kullanın. Midriyazis, retina ve optik sinir hasarının varlığını tespit etmek için yapılabilir. Optik sinir başı analizi (optik sinir başı analizörü) yönteminde, optik sinir lazerle ölçüldükten sonra tanı konulur ve kalınlık ölçümü ile korneanın kalınlığı ölçülür.
Glokom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Glokom tedavisinin başarısı, glokomun nasıl erken tespit edildiği ile doğrudan ilgilidir. Glokomun sebep olduğu sinir tahribatı kalıcı bir hal aldığı için tedavi sadece var olan hali koruyabilir. Bu nedenle glokom semptomları olan kişilere bir an önce tanı koymak çok önemlidir. Glokom tedavisinde ağırlıklı olarak ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Bu ilaçları göz damlası ve hap şeklinde kullanarak sulu mizah sağlıklı bir şekilde boşaltılabilir ve böylece göz içi basıncı düşürülebilir. Diğer bir tedavi yöntemi lazer cerrahisidir.
Lazer operasyonu ile göz sıvısının boşaltılması gereken drenaj bölgesindeki delikler iyileştirilir. Bu yöntemin bir sonucu olarak sıvı rahatlıkla dışarı atılabilir ve kişinin göz içi basıncı normale dönebilir. Ameliyattan sonra göz damlası kullanılmalıdır. Glokom cerrahisi, glokom tedavisi için son seçenektir. Trabekülektomi olarak da adlandırılan bu operasyon sayesinde göz sıvısını boşaltmak için ilgili bölgeden az miktarda doku çıkarılabilir. Ameliyattan sonra göz damlası kullanmak olası komplikasyonları önleyebilir ve göz içi basıncını%80 oranında azaltabilir.