Yükleniyor
Göz İçi Lensler ve Akıllı Mercek

Göz İçi Lensler ve Akıllı Mercek

  • Göz İçi Lensler ve Akıllı Mercek
  • Göz İçi Lens Nedir?
  • Göz İçi Lens Uygulamaları Hangi Göz Hastalıklarında Kullanılır?
  • Göz İçi Lens Uygulamaları Hangi Yaşlarda Uygulanamaz?
  • Akıllı Mercek Nedir?

Göz İçi Lens Nedir?

Göz içi lens, gözün doğal lensinin yerine konulan yapay bir lensdir. Gözbebeğinin arkasında yer alan doğal lensin, bir göz doktoru tarafından cerrahi bir işlemle çıkarılması ve yerine özel bir lensin yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu lens, göz kusurunu düzeltmek, yaşa bağlı görme sorunlarını azaltmak veya bazı göz hastalıklarını (katarakt ) tedavi etmek için kullanılabilir. Hastanın kendi lensi çıkarılmadan üzerine ikinci bir lens (göz içi kontakt lens-ICL) de yerleştirmek mümkündür.

Göz içi lensler, çeşitli malzemelerden yapılmış olabilirler ve çeşitli boyutlarda ve şekillerde olabilirler. Lens, gözbebeğinin arkasındaki doğal lensin aynı işlevini yerine getirir ve görüntüyü odaklamak için göz içinde doğal lensin yerini alır.

Göz içi lensler, genellikle katarakt cerrahisi sırasında kullanılır. Katarakt, gözün doğal lensinin bulanıklaşmasıdır ve genellikle yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Travma, çeşitli hastalıklar ve ilaç kullanımı sonucu olabildiği gibi, doğumsal olup bebeklik döneminde de görülebilir. Katarakt cerrahisi sırasında, bulanık doğal lens çıkarılır ve yerine bir göz içi lens yerleştirilir. Ancak, göz içi lensler, katarakt cerrahisi dışında da kullanılabilirler.

Göz doktorunuz, göz sağlığınızı değerlendirdikten sonra, göz içi lenslerin sizin için uygun bir tedavi seçeneği olup olmadığını belirleyebilir.

 

Göz İçi Lens Uygulamaları Hangi Göz Hastalıklarında Kullanılır?

Göz içi lensleri, aşağıdaki göz hastalıklarının tedavisi için kullanılabilir:

  • Katarakt: Katarakt, gözün doğal merceğinin bulanıklaşması sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Göz içi lensleri, katarakt ameliyatı sırasında doğal merceğin yerine takılarak net görüş sağlamak için kullanılır.
  • Miyopi: Miyopi, uzağı net görememe durumudur. Göz içi lensleri, refraktif cerrahi prosedürleri sırasında, göz merceğinin yerini alarak ya da hastanın kendi merceğinin üzerine ikinci bir mercek olarak miyopi tedavisi için kullanılabilir.
  • Hipermetropi: Hipermetropi, yakını net görememe durumudur. Göz içi lensleri, refraktif lazer cerrahi prosedürlerine uygun olmayan hastalarda hipermetropi tedavisi için kullanılabilir.
  • Astigmatizma: Astigmatizma, görüntülerin bulanıklaşması ve şeklinin bozulması ile karakterize edilen bir göz kusurudur. Göz içi lensleri, astigmatizmayı düzeltmek için özel olarak tasarlanmış torik modelleriyle  kullanılabilir.
  • Presbiyopi: Presbiyopi, yaşlılıkla birlikte yakını net görememe durumudur. Göz içi lensleri, çoklu odaklı veya trifokal lensler gibi, farklı mesafelerde net görüş sağlamak için presbiyopi tedavisi için kullanılabilir.
  • Göz tansiyonu kontrolü: katarakt nedeniyle şişmiş ve göz içi sıvının boşalmasını engelleyerek göz tansiyonu gelişen durumlarda göz içi yapay mercekler tercih edilir.
  • Göz travması: Göz içi lensleri, göz travmalarının tedavisinde kullanılabilir. Örneğin, gözün doğal merceği bir kazada zarar gördüyse, göz içi bir lens takılabilir.

 

Göz İçi Lens Uygulamaları Hangi Yaşlarda Uygulanamaz?

Göz içi lens uygulamaları bebeklik çağı hariç hemen hemen her yaşta gerekli hallerde uygulanabilir, ancak her hastanın durumu farklıdır ve tedavi kararı doktor tarafından belirlenir. 

 

Akıllı Mercek Nedir?

Halk arasında akıllı mercek olarak bilinen çok odaklı lensler, çoğunlukla 40 yaş üzeri katarakt hastalarının ameliyatlarında kullanılan, hastaların uzağı, yakını ve orta mesafeleri net bir şekilde görebilmesini sağlayan üç odaklı göz içi lenslerdir. Operasyon sonrasında hastalar için uzak yakın gözlük kullanımı ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Akıllı lenslerin, tıbbi literatürdeki adı trifokal-multifokal lenslerdir.

Önceden katarakt ameliyatı olup tek odaklı mercek yerleştirilmiş hastalara yakın gözlükten kullanmak istemiyorlarsa mevcut merceğin üzerine ikinci bir akıllı mercek segmenti yerleştirilmesi de mümkündür. Böylece  daha önce yerleştirilmiş tek odaklı bir mercek akıllı merceğe dönüştürülmüş olur.Hasta yakın mesafeyi de gözlüksüz görmüş olur.

Ayrıca, akıllı mercekler göz yapıları lazer tedavisine uygun olmayan genç miyop, hipermetrop ve astigmat hastaları için de kullanılabilmektedirler.

Gözünüzün akıllı mercek uygulmasına uygun olup olmadığı, doktorunuzun yapacağı detaylı muayene sonrası saptanabilmektedir.

 

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Konuralp Yakar için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Konuralp Yakar

Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Op. Dr. Konuralp Yakar Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt