Yükleniyor
Göz Kuruluğu Nasıl Oluşur? Nasıl Geçer?

Göz Kuruluğu Nasıl Oluşur? Nasıl Geçer?

  • Göz Kuruluğu Nasıl Oluşur? Nasıl Geçer?
  • Gözyaşı Tabakası Nedir? Fonksiyonları Nelerdir?
  • Göz Kuruluğunun Nedenleri Nelerdir?
  • Göz Kuruluğu Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Göz boşluğunda salgılanmakta olan gözyaşı, organın temizlenmesini ve nemli kalmasını sağlamaktadır. Berrak yapıda ve tuzlu olan bu sıvı, göz çukurunun kaygan yapıda olmasına etki etmektedir. Ayrıca bakterilerin de parçalanmasına etki eden enzimlerin bu sıvı içerisinde olduğu bilinmektedir. Yanağa ya da gözyaşı kanalı aracılığıyla buruna doğru sürüklenecek olan toz ya da benzeri yabancı cisimlerin giderilmesiyle göz sağlığının korunmasına olanak verilmektedir. Gözyaşının üretilmesinde etkili olan iki yöntem bulunmaktadır. Yavaş ve sabit bir hızda üretilmesinin yanı sıra, gözün uyarılmasıyla da gözyaşı salgılandığı görülmektedir. Korkmak, sevinç yaşamak, yoğun duygular içerisinde olmak ve buna benzer hisleri yaşamak gözyaşı salgılanmasını artırmaktadır.

Gözyaşı Tabakası Nedir? Fonksiyonları Nelerdir?

Gözyaşı tabakasının oluşması göz kırpma neticesinde meydana gelmektedir. Görüşün net olmasında gereksinim duyulan bir tabakadır. Böylelikle daha pürüzsüz ve temiz bir göz yüzeyinin elde edilmesine olanak verilmektedir. En dışında bulunan yağ katmanı, ortasında su katmanı, sonunda ise mukus katmanı yer almaktadır. Dış ortamlarla göz arasındaki bariyer görevine sahip olan gözyaşı tabakasının fonksiyonları sıralanabilmektedir. Optik özelliğinin kazandırılmasında ve göz kapaklarının göz üzerinde rahatça açılıp kapanmasında etkilidir. Gözün kurulmaması, mikropların öldürülmesi, yabancı cisimlere karşı tedbir alınması ve korneanın oksijen iletimini yapması mümkün olacaktır. Bu sayede kornea beslenerek daha sağlıklı bir hale gelmektedir.

Göz Kuruluğunun Nedenleri Nelerdir?

Gözyaşı bezlerinde meydana gelebilecek çeşitli sorunlar nedeniyle göz kuruluğu başta olmak üzere çeşitli hasarlar meydana gelmektedir. Gözyaşı salgılanmasını engelleyen bu bozulmalar nedeniyle göz yüzeyinde de bazı problemler oluşmaktadır. Göz yüzeyinde oksijenin dengelenmemesi neticesinde göz kuruluğu meydana gelecektir. Bu durumun fark edilmesi halinde tedavisine başlanmalıdır. Göz kuruluğunun ertelenmesi ya da tedavisinin doğru biçimde yapılmaması halinde kronik sorunlar yaşanmaktadır. İleri seviyelerde ise görme bozukluklarının arttığı bilinmektedir.

İlerleyen yaşlarda gözyaşı üretiminin düşmesi nedeniyle yaşlılarda daha sık görülmektedir. Cinsiyetler bakımından ise erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Gözyaşının azalmasına neden olan alerjik sebeplerin de bu probleme neden olduğu görülmektedir. Bazı ilaçların sıkça kullanılması, uzun süre teknolojik cihazlara bakılması, vitamin eksilikleri, göz tansiyonu ve bazı çevresel etkiler de göz kuruluğunu tetiklemektedir. Ayrıca makyaj malzemelerinin kalitesiz bir şekilde kullanılmasından kaynaklı olarak oluşmaktadır.

Göz Kuruluğu Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Gözlerde yanma veya kaşıntı oluştuğunda, gözün beyaz kısımları kızardığında, ışığa karşı duyarlılık arttığında bu tür problem akıllara gelmelidir. Ayrıca görme bulanıklığı ve göz yorgunluğu durumlarında mutlaka uzman doktora görünmelisiniz. Suni gözyaşı takviyesi, tıkaç kullanımı ile salgının korunması ve bandaj kontakt lens kullanımı gibi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Arzu Aşıçı için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Arzu Aşıçı

Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Op. Dr. Arzu Aşıçı Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt