Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri Nelerdir? Gastrite Neden Olan Etkenler Nelerdir?
- Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri Nelerdir? Gastrite Neden Olan Etkenler Nelerdir?
- Gastrit Nedir?
- Gastrit Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
- Gastrite Neden Olan Etkenler Nelerdir?
- Gastrit Kansere Neden Olur Mu?
- Gastriti Olan Hastaların Uzak Durması Gereken Yiyecek Ve İçecekler Nelerdir?
- Gastrit Hastalığına İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri
Gastrit midede dayanılmaz ağrı ve yanma hissine neden olan ciddi bir otoimmun hastalık türüdür. Genellikle bakteri ve virüsler nedeniyle ortaya çıkan gastrit beslenme alışkanlıkları ya da çeşitli mide enfeksiyonlarına bağlı da oluşabilmektedir. Erken müdahale edilmediğinde kişinin günlük hayatını ciddi alamda zorlaştıran bu rahatsızlıktan sorunsuz bir şekilde kurtulabilmek için erken tedavi sürecine erken başlamak oldukça önemli bir konudur.
Gastrit Nedir?
Anlamına bakıldığında midede meydana gelen iltihap şeklinde açıklanan gastrit, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen enfeksiyon hastalığıdır. Midedeki bu iltihap bakteri ya da virüs gibi mikroorganizmalar, dengesiz beslenme, bazı ilaçlar, kimyasal maddeler, aşırı miktarda sigara ve alkol tüketimine bağlı oluşabilmektedir. Bunun yanında hastalığı tetikleyen en önemli faktörlerden birisi bağışıklık sisteminin zayıflaması olduğundan bağışıklık sistemini zayıflatıcı hastalıkların semptomu şeklinde de kendisini gösterebilmektedir.
Gastrit Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Gastrit nedeniyle oluşan belirtiler bazı sindirim sistemi hastalıkları ya da mide rahatsızlıklarıyla bağlantılı olarak meydana gelebilmektedir. Bu nedenler doktorlar ortaya çıkan belirtilerin hangi hastalıkla bağlantılı olduğunu net bir şekilde anlamak amacıyla hastayı detaylı bir şekilde muayene etmektedir. Gastrit nedeniyle ortaya çıkan belirtilerden bazıları kişiden kişiye farklılık gösterebilse de genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
- Midede şişkinlik, gaz ve hastalığın boyutuna göre değişen şiddetli veya hafif ağrı
- Sürekli devam eden açlık hissine bağlı olarak sık sık yemek yeme isteği
- Hazımsızlık, mide yanması ve mide ekşimesi
Gastrite Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Gastrit hastalığını tetikleyen başlıca etken helikobakter pilori olarak adlandırılan bir bakteri türünün mideye yerleşerek burada çeşitli enfeksiyonlara neden olmasıdır. Bunun yanında bağışıklık sistemini düşürücü şekilde beslenmek, bazı ilaçların yüksek dozda veya uzun süreli kullanımı, aşırı alkol ve sigara kullanımı gibi eylemler gastritin oluşmasında önemli bir rol oynar. Gastrit özellikle bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde kronik bir hal alarak neredeyse kişinin tüm hayatı boyunca tekrarlayabilmektedir. Normal gastrit türünde olduğu gibi kronik gastrite de mide öz suyunda dahi aktif bir şekilde yaşayabilen helikobakter pilori adındaki bakteriler neden olmaktadır. helikobakter pilori adlı bakteriler çoğunlukla bağışıklık sisteminin daha tam olarak güçlenmediği dönemler olan çocukluk çağındayken kirli sular ya da gıda maddeleriyle birlikte vücuda bulaşabilmektedir. Bakteriler vücuda girdikten sonra mide çeperindeki hücrelerin üzerine ve asit tabakasının içine yerleşerek koloniler halinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Mideye ilk yerleştiği anda vücutta enfeksiyon oluşumuna neden olur ve eğer bu durum bağışıklık sistemi tarafından önlenemezse enfeksiyonlar bir süre sonra kronikleşebilmektedir. Kronik gastrite erken müdahale edilmediği taktirde hastalık ileri seviyelere ulaşarak mide bezlerinde ve dokularda çeşitli deformasyonlara neden olmaktadır. Ortaya çıkan doku bozuklukları kanser hücrelerinin yayılması için uygun bir ortam yarattığından özellikle genetik yatkınlığı olan ve kanserojen maddelerle yoğun bir şekilde temas eden bireylerin kansere yakalanma ihtimalini büyük oranda arttırmaktadır.
Gastrit Kansere Neden Olur Mu?
Yapılan araştırmalarda gastrit nedeniyle mide bezlerinde doku bozuklukları oluşan kişilerde mide kanserine yakalanma riskinin diğer kişilere oranla üç kat daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Midede bu tür olumsuz durumlara yol açabilecek herhangi bir doku değişimlerinin varlığını tespit etmek amacıyla hastanın midesinden endoskopi yoluyla parça alınarak incelenmektedir. Bu nedenle sürekli olarak gastrit problemi yaşayan kişilerin düzenli olarak uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi ve gerekirse endoskopi yoluyla mide dokusundaki değişimlerin kontrol edilmesi önerilir. Eğer yapılan muayenede hastanın midesinde ileri boyutlara ulaşmış doku deformasyonları varsa hastanın daha ileri ve sıkı bir takibe alınması oldukça önemli bir konudur. Midede oluşan hastalıklı dokular bu tür incelemeler için tasarlanmış özel endoskopik cihazlar ya da midedeki hasarlı bölgenin boyanması suretiyle net bir şekilde işaretlendikten sonra bir takım cerrahi operasyonlar yapılarak mideden ayrılır ve vücut dışına çıkarılır. Bu tür dokuların mideden atılmasıyla birlikte kanser oluşumları başlamadan sonlandırılabilmektedir.
Gastriti Olan Hastaların Uzak Durması Gereken Yiyecek Ve İçecekler Nelerdir?
Tükettiğimiz besinler midede sindirilirken mide çeperine zarar verici etki oluşturabilir ya da mide asidinin yükselmesine neden olarak pH dengesini bozabilir. Özellikle asitli ve yağlı yiyecekler midenin doğal yapısına zarar vererek gastriti tetikleyebilmektedir. Gastrite neden olan birçok gıda maddesi bulunmakla birlikte bunlardan bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Kafein
Günlük hayatta en çok tüketilen içeceklerin başında gelen kahve, çay ya da kolanın içerisinde kafein olarak adlandırılan uyarıcı madde bol miktarda bulunmaktadır. Kafein her ne kadar odaklanmayı kolaylaştırmak amacıyla tercih ediliyor olsa da gastriti olan ya da midesi hassas kişilerin kesinlikle uzak durması gereken bir maddedir. Çünkü kafeinin içerdiği bazı etken bileşikler mide öz suyuyla çeşitli reaksiyonlar oluşturarak mide asidinin artmasına ve dolayısıyla da gastrit probleminin tetiklenmesine neden olabilmektedir.
Kızartmalar
Yapılan araştırmalarda aşırı yağlı kızartmaların sadece gastrite değil birçok mide problemine de zemin hazırladığı sonucuna ulaşılmıştır. Çünkü mide bol miktarda yağ kullanılarak yapılan kızartmaları sindirebilmek için gereğinden fazla efor sarf etmektedir. Mide sindirimi zor olan bu tarz besinleri parçalarken yüksek oranda asit üretir. Mide içerisinde artan asit miktarı midenin iç çeperinde deformasyonlara ya da iltihap başlangıcı olan bölgelerin daha da kötüleşmesine neden olarak gastrit hastalığını ortaya çıkarır.
Sıcak ve Soğuk Gıdalar
Yiyecek ve içeceklerin aşırı sıcak ya da soğuk şekilde tüketilmesi sindirimi zorlaştırarak midenin yorulmasına yol açar. Özellikle uzun süre herhangi bir şey yenmediğinde mideye giren ilk besinin çok soğuk ya da sıcak olması midede ani ve kısa süreli işlevsel bozukluk meydana getirerek mide asidinin yoğun bir şekilde salgılanmasına yol açar. Genellikle mide bunu kendini korumaya almak amacıyla yapıyor olsa da bu durumun sürekli hale gelmesi asidin gereğinden fazla oluşu gastriti tetikleyici bir etki yapabilmektedir.
Portakal, Limon ve Greyfurt
Portakal, limon ve greyfurt C vitamini yönünden en zengin kaynaklar olsa da içeriklerinde yoğun miktarda asit barındırdıkları için gastrit hastalarının uzak durması önerilmektedir. Çünkü gastrit nedeniyle midenin iç yüzeyindeki iltihaplar yoğunlaşan asitle birlikte daha ileri boyutlara ulaşabilmektedir. Eğer bu tarz besinler tüketilecekse az miktarda ve kesinlikle tok karnına tüketilmesi gerekir.
Turşu
Gastrit problemi olan kişilerin tüketmemesi gereken bir diğer besin içerdiği maddeler sağlığımız için faydalı olsa da sindirimi hiç de kolay olmayan turşudur. Hazmedilmesi zor olan turşu bu yönüyle midenin zorlanmasına ve gastritin azmasına neden olmaktadır.
Baharatlar
Kimyon, pul biber, isot, sarımsak tozu ve karabiber gibi yoğun aromalı ve acı baharatlardan gastrit problemi olan kişiler kesinlikle uzak durmalıdır. Çünkü keskin tatlara sahip baharatlar midenin aşırı miktarda asit salgılamasına ve daha fazla yorulmasına neden olmaktadır.
Gastrit Hastalığına İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri
Her hastalıkta olduğu gibi gastritte de hastalığa neden olan asıl etkenin belirlenebilmesi ve en doğru tedavi yönteminin uygulanabilmesi adına öncelikle bir uzmana muayene olmak gerekir. Bunun dışında hastalığın iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla aşağıda vermiş olduğumuz gastrite iyi gelen doğal tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.
Mısır Anason
Mısır anason bitkisinin içerdiği faydalı bitkisel yağlar ve mineraller midenin asit oranını düzenleyerek gastriti önlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca midenin çeperini saran ve onu koruyan mukoza zarının yoğun asit nedeniyle deformasyona uğramasını önler. Mısır anason asit oranını düzenlemenin yanında mide bulantısı, mide ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlerin giderilmesinde de oldukça etkili bir bitkidir.
1. Uygulama
Bu uygulama için öncelikle 1 çay kaşığı mısır anason tohumunu yarım çay kaşığı doğal siyah tuz ve 1 çay kaşığı toz zencefil ile karıştırın. 1 bardak sıcak suyun içerisine elde ettiğiniz toz karışımdan 1 çay kaşığı ilave etikten sonra ılık şekilde bunu tüketin. Bu uygulamayı sabah öğle ve akşam olmak üzere günde 3 kez düzenli olarak tekrarladığınızda kısa sürede etkili sonuçlar görmeye başlayacaksınız.
2. Uygulama
Mısır anason bitkisiyle yapılan bir diğer uygulama için 1 su bardağı ayranın içerisine 1 çay kaşığı mısır anason ve yarım çay kaşığı doğal siyah tuz ekledikten sonra güzelce karıştırın. Gastritin hafiflemesi için hazırladığınız bu ayranı günde 2 kez düzenli olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.
Tuz
Gastrite iyi gelen gıda maddelerinden birisi de sofra tuzudur. Tuz içerdiği aktif bileşenlerle sindirim sisteminin pH dengesini düzenleyici rol oynar. Ayrıca iltihaplanma ve enfeksiyonlara karşı savaşarak yıpranan dokuların hızlı bir şekilde kendisini onarmasına yardımcı olur.
Bu uygulama için 1 litre ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 2 yemek kaşığı şeker ilave ederek tuz ve şeker erinceye kadar karıştırın. Gün içerisinde belirli periyotlarla hazırlamış olduğunuz sıvıyı tüketmeniz hem vücudun sıvı dengesini koruyacak hem de iltihapların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Zencefil
Güçlü bir antioksidan olan zencefil antiviral ve anti bakteriyel özelliğiyle iltihapların ve toksin maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayarak gastritin ilerlemesini engeller.
Gastriti önlemek amacıyla deneyebileceğiniz bu uygulama için öncelikle cezveye 1 fincan kaynar su ve 1 çay kaşığı ince parçalar halinde doğranmış taze zencefil ekleyin. Daha sonra zencefilin özünü bırakması için yaklaşık 15 dakika boyunca kaynamaya bırakın. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra cezveyi ocaktan alarak 1-2 dakika çayı demlenmeye bırakın. Hazırladığınız çaya bir tatlı kaşığı bal ilave ettikten sonra ılık şekilde tüketin. Zencefil çayını günde 2 kez tükettiğinizde midenizdeki ağrı ve yanma hissi büyük ölçüde azalacaktır.
Bu uygulamanın dışında taze zencefili küçük parçalar halinde çiğnemek de mide ağrılarını yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Ancak yüksek tansiyonu olan kişilerin zencefil tüketmesi önerilmediği için tansiyon hastalarının herhangi bir sağlık problemi yaşamaması adına öncelikle doktora danışmaları daha uygun olacaktır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi gastrit nedeniyle oluşan ağrı, iltihap, bulantı ve yanma gibi birçok semptomun hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca doğal elma sirkesinin içerdiği antioksidan maddeler ve yararlı mineraller toksinlerin atılması, iltihaplı bölgenin onarılması ve midenin pH dengesinin düzenlenmesi gibi görevleri üstlenmektedir.
1 su bardağı sıcak suyun içerisine 1 çay kaşığından biraz fazla doğal elma sirkesi ilave edin. Hazırladığınız sirkeli suyu yemeklerden yaklaşık yarım saat önce tüketmeniz gastrit probleminizin azalmasını sağlayacaktır. Bu uygulamayı gastrit nedeniyle oluşan şikayetleriniz hafifleyinceye kadar her gün düzenli olarak tekrarlayabilirsiniz.
Rezene Tohumu
Rezene tohumu gastrointestinal sistemdeki kasların çalışmasını düzenleyerek gastritin yanında birçok sindirim sistemi problemini de önlemeye yardımcı olmaktadır. Bakteri ve iltihap önleyici özelliğiyle hazımsızlık, mide spazmı, kusma, mide ekşimesi, mide ağrısı ve mide yanması gibi rahatsızlıkların giderilmesini sağlar.
Bir bardak sıcak suyun içerisine çay kaşığı rezene tohumu ilave edin ve üzerini kapattıktan sonra demlenmesi için yaklaşık 10 dakika boyunca bekletin. Rezene çayınız demlendikten sonra içerisindeki tohum posasını süzün ve içerisine 1 çay kaşığı bal koyarak tüketin. Bu çayı bir hafta boyunca sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç kez içtiğinizde gastrite bağlı meydana gelen semptomlar büyük ölçüde azalacaktır. Bunun yanında yemeklerden sonra bir tutam rezene tohumu çiğnemek de gastrit nedeniyle oluşan şikayetleri hafifletmeye ve midenin rahatlamasına yardımcı olacaktır.