Hepatit A Nedir?
- Hepatit A Nedir?
- Hepatit A Belirtileri
- Hepatit A Nasıl Bulaşır?
- Hepatit A Testi
Hepatit A virüsü (HAV) enfeksiyonunun neden olduğu Hepatit A, bir karaciğer enfeksiyonudur. İnsanlarda sarılık olarak da bilinen Hepatit A, kronik enfeksiyona neden olmayan bir hastalıktır. Ancak son yıllarda hastanın durumunun hızla ilerlediği ve birkaç gün içinde karaciğer yetmezliğine neden olduğu bildirilmiştir Hepatit A insanlar arasında bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit A, doğrudan enfekte kişilerin dışkı teması ve hijyeni ile ilgilidir ve sosyoekonomik duruma ve bölgesel farklılıklara göre değişiklik gösterir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her yıl 1,4 milyon hepatit A vakası görülmektedir. Gelişmeye yakın ülkelerde hepatit A virüsü görülme sıklığı görece yüksek olmakla birlikte, gelişmiş ülkelerde sosyo-ekonomik düzeydeki iyileşme nedeniyle bu hastalığın görülme sıklığı düşüktür. Türkiye dünya sıralamasında orta sıradadır. Ülkemizin bölge ve yaşına bağlı olarak% 7,8 ile% 88 arasında değişen farklı oranlarda görülmektedir.
Hepatit A Belirtileri
Hepatit A virüsü (HAV) ile enfekte olduktan sonra semptomların başlangıcı 2 ila 6 hafta arasında değişir ve buna kuluçka dönemi adı verilir. Hastalık 2 aydan kısa sürebilir ve etkisi 6 aya kadar uzayabilir Çocuklarda hepatit A semptomları genellikle görülmez, bu nedenle hastalık daha hızlı yayılabilir. Bununla birlikte, çoğu yetişkin, semptomlar yoluyla hepatit A'ya sahip olduklarını bilebilir. Hepatit A'nın yaygın semptomları aşağıdaki gibidir:
- Sarılık (gözlerde ve deride sararma)
- Zayıflık ve yorgunluk
- İştah kaybı
- Karın ağrısı ve ishal (genellikle çocuklarda) ateş kilo vermek
- Siyah idrar
- Dışkı renk değiştirir
Hepatit A Nasıl Bulaşır?
Hijyen koşullarının kötü olduğu yerlerde Hepatit A bulaşma riski oldukça yüksektir. Hepatit A, enfekte kişilerin dışkısıyla temas yoluyla bulaşır. Çıplak elle yemek servisi yapan enfekte kişinin bulaşabileceği Hepatit A, ellerini düzgün yıkamaz; Su, yiyecek ve eşya gibi pek çok şeyle bulaşabilir. Hamile kadınların viral enfeksiyonları sırasında virüs veya virüsün parçaları kana karışırsa, doğum sırasında annenin kanını plasentadan ayırarak virüs fetal dolaşıma geçebilir. Bu, annenin dışkısının teması ile de mümkün olabilir. Nadiren de olsa Hepatit A virüsünün kan yoluyla da bulaşabildiği kanıtlanmıştır. İnsandan insana bulaşmasını önlemek için bazı koruma yöntemleri vardır.
- Sadece kalabalık yerlerde değil, evde de hijyen kurallarına uymalısınız.
- Eller su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
- Enfekte bir kişinin dışkısıyla kontamine olmuş çamaşır ve havlu gibi nesnelerle temas edilmemelidir.
- Bebek bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkayın.
- Gıda sektöründe çalışan kişiler düzenli olarak kontrol edilmelidir.
- Yiyecekler çiğ veya az pişmiş olarak yenmemelidir.
- Sebzeleri bol su ile yıkamaya, sebze ve meyveleri soymaya dikkat edin.
- Sadece güvenli su içmelisiniz.
- Çiğ kabuklu deniz ürünleri yememelisiniz.
- Bir kuyudan veya rezervuardan gelen suyun kullanıldığı yerlerde, suyun klorlanması gerekir.
- Çöpler atılmamalı, ağzı kapalı olarak çöp tenekelerinde bırakılmalıdır.
- Klorsuz ve kirli havuzlara girmeyin.
- Enfekte bir kişiyle cinsel ilişkiye girmemelisiniz. (özellikle anal olarak)
Bazı insanlar hepatit A virüsüne karşı hassastır. Bu kişiler yukarıdaki koruma yöntemlerine daha fazla dikkat etmelidir.
- Hepatit B veya C gibi diğer karaciğer hastalıklarından muzdarip bireyler.
- 50 yaş üstü insanlar
- HIV / AIDS'li Kişiler
- Koagülopatili olanlar
- Organları ve kemik iliği olan insanlar ve donörler
- Hepatit A'nın yaygın olduğu bölgelere seyahat edenler
- Gay ve biseksüel
- Kanalizasyon arıtma işçisi
- Sağlık çalışanı
- HAV ve dışkı ile ilgilenen laboratuvar personeli inşaatçı
- Huzurevi çalışanı
- Cezaevleri ve ıslah personeli
- Kreş ve anaokulu çalışanları
- Madde bağımlısı
Hepatit A Testi
Virüsün neden olduğu enfeksiyonu belirlemek için Hepatit A testi yapılır. Koldaki bir damardan kan alınarak yapılan bu testte IgM ve IgG seviyeleri kontrol edilir ve kişinin aşı olup olmayacağı belirlenir. Test, aşı olan kişilerin aşıya tepki verip vermediğini öğrenmek için de yapılır. Bu test sadece virüse maruz kalanlar tarafından değil, kronik karaciğer hastalığı olanlar tarafından da yapılmalıdır.