Yükleniyor
Hgb (Hemoglobin) Nedir? Hgb Düşüklüğü ve Yüksekliği

Hgb (Hemoglobin) Nedir? Hgb Düşüklüğü ve Yüksekliği

  • Hgb (Hemoglobin) Nedir? Hgb Düşüklüğü ve Yüksekliği
  • Hemoglobin Nedir?
  • Hemoglobin Düşüklüğü Nedir ve Ne Kadar Önemlidir? 
  • Hemoglobin Düşüklüğü Sebepleri Nelerdir? 

 Kan tahlili hastanelere gidildiğinde sıklıkla istenen bir tetkiktir. Bu tetkiklerin büyük çoğunluğunda da kan sayımı olarak bilinen sayım yapılmaktadır. Kan sayımı aslında kandaki kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayılmasını sağlamaktadır

Bu sayım işlemi hemoglobin adı verilen proteinlerin sayılması ile gerçekleştirilmektedir. Hemoglobin sayısının az ya da çok olması farklı anlamlar ifade etmektedir.

Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yapısındaki bir proteindir. Bu proteinin sayımı yapılarak kandaki kırmızı kan hücrelerinin miktarı da tespit edilmektedir. Hemoglobin içinde de dört farklı türde protein ve demir iyonu bulunur. Hemoglobinin vücuttaki temel görevi akciğerlerden alınan oksijeni kan içinde taşıyarak diğer hücrelere aktarmaktır. Hemoglobin bu görevini demir iyonu sayesinde yapar.
Hemoglobin aynı zamanda enerji üretimi için kullanılan oksijenin sonrasında bir çıktısı olarak kana karışan karbondioksitin de vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Hücrelere oksijeni götürürken aynı şekilde karbondioksiti de alarak akciğere götürür. Buradan da vücut dışına atılması sağlanır.

Hemoglobin Düşüklüğü Nedir ve Ne Kadar Önemlidir? 

Hemoglobin proteini kanda bulunan alyuvar yani kırmızı kan hücrelerinin miktarını gösterdiği için önemlidir. Hemoglobin sayısının olması gerekenden düşük ya da yüksek olması belirli sağlık sorunlarına işaret edebilir. Sıklıkla hemoglobin düşüklüğünden dolayı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Hemoglobin sayımında kişinin hemoglobin miktarının düşük olduğunu söylemek için tek bir referans almak doğru değildir. Kişilerin hemoglobin miktarı yaş, cinsiyet gibi durumlarda etkilediği için herkeste olması gereken referans değer farklılık gösterebilir. Bu nedenle hemoglobin miktarı değerlendirilirken uzman hekim tarafından incelenmesi son derece önemlidir.

Hemoglobin Düşüklüğü Sebepleri Nelerdir? 

 Hemoglobin düşüklüğü her insanda her yaşta gözlenmemektedir. Bu durum genellikle belirli dönemlerde bazı kişilerin sorun yaşadığı bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Tabi ki bu durum doğuştan kaynaklanan hastalıklarda farklılık gösterebilir. Örneğin Akdeniz anemisi gibi hastalıklarda kişinin kan değerleri doğduğu günden itibaren bozuk olabilir. Bunun gibi doğuştan gelen durumların dışında görülen hemoglobin düşüklüğünün sebepleri:

  1. Demir Eksikliği: Demir eksikliği belki de halk arasında en sık duyulan problemlerden biridir. Bu durum halk arasında kansızlık olarak anılan durumun gelişmesine de sebep olmaktadır. Demir eksikliğinin temel nedeni dışarıdan yeterli miktarda demir takviyesi yapılamamasıdır.
  2. Kronik Hastalık Kaynaklı: Vücutta gözlenen belirli kronik hastalıkların sonucu olarak demir iyonunun yapısı bozulabilir ve bu durum da hemoglobin üretiminin olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.
  3. Hemoglobinde Görülen Yapısal Sorunlar: Akdeniz anemisi gibi hastalıklarda hemoglobinin doğuştan itibaren düzgün üretilememesi söz konusudur. Bu gibi durumlar tam kan sayımında da yeterli miktarda hemoglobin tespit edilememesine sebep olur.
  4. Kan Kaybı Durumları: Bazı durumlarda ani ve çok miktarda kan kaybı hemoglobin değerinin düşmesine sebep olabilir. Bu durumlara örnek olarak cerrahi müdahaleler gösterilebilir.
Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Hasan Yardım için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Hasan Yardım

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. Hasan Yardım Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler