Lupus (Kelebek Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- Lupus (Kelebek Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- Lupus Semptomları Nelerdir?
- Lupusun Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
- Lupus Türleri:
- Lupus Komplikasyonları Nelerdir?
- Lupus Nasıl Teşhis Edilir?
- Lupus Nasıl Tedavi Edilir?
Lupus, bağışıklık sistemi vücudun kendi doku ve organlarına saldırdığında ortaya çıkan kronik iltihaplı bir hastalıktır. Lupusun kaynağı olduğu iltihap, eklemler, deri, böbrekler, kan hücreleri, kalp ve akciğerler dahil olmak üzere çeşitli vücut sistemlerini etkileyebilir. Belirsiz bir nedenden ötürü, kadınların erkeklerden lupus geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Dört tür lupus vardır: Sistemik lupus eritematozus, Kutanöz lupus eritematozus, İlaca bağlı lupus ve Neonatal lupus. Sistemik lupus eritematozus bu dört tip içinde en sık görülen ve en zor olanıdır.
Geçmişte lupus hastaları sefil bir kaderle karşı karşıya kaldılar, ancak lupus teşhisi alanında ve tedavi yöntemlerinde büyük ilerleme ve gelişme sağlandı. Günümüzde lupus hastaları, etkili bir şekilde liderlik etmelerini sağlayan iyi tedaviler alıyorlar.
Lupus Semptomları Nelerdir?
Lupus semptomları ve belirtileri aniden ortaya çıkabilir veya yavaş ve kademeli olarak gelişebilir. Lupus vakaları birbirinden farklıdır ve iki lupus vakası aynı değildir.
Belirtiler hafif, şiddetli, geçici veya kalıcı olabilir. Lupus hastalarının çoğu, farklı süreler boyunca devam eden hastalık ataklarından muzdariptir; bu süre zarfında belirti ve semptomlar kötüleşir, sonra düzelmeye geri döner ve belirli bir süre boyunca tamamen kaybolabilir.
Belirti ve semptomlar, vücuttaki hangi organın etkilendiğine göre değişir. Ancak bu belirti ve semptomlar genellikle şunları içerir:
- Yorgunluk
- Ateş
- Fazla kilolu olmak veya hızlı kilo vermek
- Eklemlerde ağrı, sertlik ve şişlik
- Yüzde yanakları ve burun köprüsünü kaplayan kelebek şeklinde bir kızarıklık (Malar döküntü)
- Güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak cilt yaraları ortaya çıkar veya şiddetlenir
- Saç dökülmesi (alopesi)
- Raynaud sendromu - el ve ayaklardaki parmaklar ve ayak parmakları soğuğa maruz kalma nedeniyle veya büyük stres dönemlerinde beyaz veya mavi hale gelir.
- Nefes alma zorluğu
- Göğüs ağrısı
- Kuru gözler
- Yaralanmalara aşırı hassasiyet
- Endişe ve depresyon
- Hafıza kaybı
Lupusun Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Lupus bir otoimmün hastalıktır, yani bağışıklık sistemi sadece mikroplar ve virüsler gibi yabancı cisimlere saldırmak yerine vücuttaki sağlıklı dokulara saldırdığında ortaya çıkar. Sonuç olarak eklemler, deri, böbrekler, kalp, akciğerler, kan damarları ve beyin dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde / organında enfeksiyonlar ve hasar meydana gelir.
Şimdiye kadar, doktorlar lupus gibi otoimmün hastalıkların gerçek nedenini bilmiyorlar. Lupusun büyük olasılıkla genetik faktörlerin ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesinden kaynaklandığına inanılıyor. Doktorlar, lupusa yatkınlığın kalıtsal olabileceğine, ancak hastalığın kendisi olmadığına inanıyor. Genetik yatkınlığı olan kişiler, belirli ilaçlar veya virüsler gibi lupusu uyaran çevresel bir ajana maruz kaldıklarında lupus geliştirebilirler.
Lupus Türleri:
Sınıflandırma açısından aynı hastalık olan ancak farklı özellikleri ve farklı tedavileri olan dört tür lupus vardır:
- Sistemik lupus eritematozus: vücudun herhangi bir organını etkileyebilir.
- Kutanöz lupus eritematozus: sadece cildi etkiler.
- İlaca bağlı lupus: belirli ilaçları kullandıktan sonra ortaya çıkar.
- Yenidoğan lupusu: yenidoğanları etkileyen nadir bir türdür.
Doktorlar, lupusa neyin sebep olduğunu bilmiyorlar, ancak lupus gelişme riskini artırabilecek bir dizi faktörü kabul ediyorlar, bunlara şunlar dâhildir:
- Cinsiyet: Lupus erkeklere kıyasla kadınlar arasında daha yaygındır.
- Yaş: Lupus, bebekler, erkekler ve yaşlılar da dahil olmak üzere yaşamın herhangi bir aşamasında insanları etkileyebilir, ancak genellikle 15 ila 45 yaşları arasındaki kişilerde ortaya çıkmaktadır.
- Güneş ışığı: Güneşe maruz kalmak, lupus ile ilişkili deri lezyonlarının görünümünü tetikleyebilir veya lupusa duyarlı kişilerde iç reaksiyona yol açabilir.
- Bazı ilaçlar: Bazı ilaçları uzun süre almak lupusa neden olabilir.
- Epstein - Barr virüsü ile enfeksiyon - EBV.
Lupus Komplikasyonları Nelerdir?
Lupusun neden olduğu iltihap, vücuttaki birçok organı etkileyebilir, bunlara şunlar dahildir:
- Böbrekler
- Merkezi sinir sistemi
- Kan ve kan damarları
- Akciğerler
- Kalp
- Kontaminasyon (enfeksiyon)
- Karaciğer
- Kemik dokusu ölümü (Osteonekroz - Osteonekroz)
- Hamilelik sırasında komplikasyonlar
Lupus Nasıl Teşhis Edilir?
Lupus'un teşhis edilmesi zordur, çünkü semptomlar kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Lupusun belirti ve semptomları zamanla değişebilir ve bazen diğer hastalıkların belirti ve semptomlarıyla eşleşebilirler. Bu nedenle, doktorlar bu teşhisi yalnızca belirti ve semptomlar daha belirgin olduğunda dikkate alır.
Belirti ve semptomların net olduğu durumlarda bile, lupusu teşhis etmek zordur, çünkü lupus neredeyse tüm hastalarda lupusun şiddet derecesinde sık sık değişiklikler vardır. Bazen hastalık kötüleşir, bazen de tamamen kaybolur. Lupus teşhisi için Amerikan Romatoloji Koleji (ACR) tarafından oluşturulan kriterler:
Amerikan Romatoloji Koleji (ACR), klinisyenlere lupusu teşhis ve sınıflandırmada yardımcı olan klinik ve laboratuvar kriterlerinin bir listesini yayınladı. 11 kriterden dördünü aynı anda karşılayan veya tek tek görünen kişilerde sıklıkla lupus görülür. Bazı hastalarda dörtten az semptom olsa bile doktor bu teşhisi düşünebilir.
Tanımlanan kriterler şunlardır:
- Doktorların (Malar döküntü) dediği yüzde oluşan bir kızarıklık, burun köprüsünü örten ve yanakların ötesine yayılan kelebek şeklinde bir kızarıklıktır.
- Deride pul pul bir yama gibi görünen "diskoid döküntü" adı verilen kırmızı, pullu bir döküntü.
- Güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan güneşe bağlı döküntü
- Genellikle ağrılı olmayan ağız yaraları
- İki veya daha fazla eklemde ağrı ve şişlik
- Kalbi ve akciğerleri çevreleyen zarların şişmesidir.
- Böbrek hastalığı
- Konvülsiyon veya psikoz gibi nörolojik bir bozukluk.
- Düşük kırmızı kan hücreleri, düşük trombositopeni veya düşük beyaz kan hücreleri (lökopeni) gibi düşük kan sayımları
- Hastanın otoimmün hastalığı olabileceğini gösteren pozitif ANA testi sonuçları
- DNA antikor testinde pozitif sonuçlar, Sm-antikor testinde pozitif sonuçlar, antikoagülan testinde pozitif sonuçlar veya sifiliz testinde yanlış pozitif sonuç olarak otoimmün bir hastalığın varlığını gösterebilecek diğer kan testlerinde pozitif sonuçlar.
Laboratuvar testleri:
Teşhisi belirlemek için, doktor aşağıdaki kan ve idrar testlerini isteyebilir:
- Tam kan sayımı
- Eritrosit sedimantasyon hızı (ESR)
- Karaciğer ve böbreklerin fonksiyonel işleyişi
- İdrar tahlili
- ANA - Antinükleer Antikor Testi
- Göğüs röntgeni
- Elektrokardiyogram (EKG - Elektrokardiyogram)
- Frengi testi
Lupus Nasıl Tedavi Edilir?
Lupus tedavisi, belirti ve semptomlara bağlıdır. Semptomları, belirtileri ve ne tür ilaçları tedavi edeceğinize karar vermek, bir romatologla görüşerek risklere (dezavantajlara) karşı tercihlerin (avantajların) dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir. Semptomlar kötüleştiğinde veya azaldığında, doktor ve hasta birlikte ilaçları değiştirmeye veya dozu değiştirmeye karar verebilir.
Yaygın Lupus İlaçları:
Hafif veya orta derecede belirti ve semptomlar varsa, lupusu tedavi etmek için üç yaygın ilaç türü vardır. Akut lupus tedavisi, daha güçlü ve daha etkili ilaçlar gerektirir. Genel olarak, lupusun ilk teşhisinin ardından, doktor aşağıdaki ilaçları hastayla tartışacaktır:
- Steroid Olmayan Anti-Enflamatuar İlaçlar (NSAID'ler / NAID'ler)
- Anti-sıtma ilaçları
- Kortikosteroidler
Lupusun belirli belirtilerini ve semptomlarını tedavi etmek. Tedavi türü belirti ve semptomlara göre belirlenecektir. Bu tedaviler şunları içerir:
- Ağrılı ve şişmiş eklemleri tedavi etmek
- Döküntü tedavisi
- Yorgunluğu tedavi etmek
- Kalp ve akciğer çevresindeki şişliği tedavi etmek
Şiddetli ve şiddetli lupus vakalarının tedavisi:
Hayatı tehdit eden lupus vakaları, böbrek problemlerine, vaskülite ve nöbetler gibi merkezi sinir sistemi problemlerine yol açanları içerir. Bunlar daha ciddi tedavi gerektirebilir. Bu gibi durumlarda doktor ve hasta şunları kullanmayı düşünebilir:
- Yüksek dozlarda kortikosteroidler
- Bağışıklık sistemini baskılayan baskılayıcı ilaçlar
Klinik araştırma:
Araştırmacılar, lupus için yeni tedaviler geliştirmek amacıyla klinik araştırmalar yapıyorlar. Bu araştırma, lupus hastalarına yeni tedavileri deneme şansı veriyor, ancak bir tedavi garantisi vermiyor. Klinik araştırmalarda araştırılan tedaviler arasında şunlar yer almaktadır:
- Kök hücre nakli
- Dihidroepiandrosteron (DHEA)
- Rituximab (Rituxan)
- Alternatif Tedaviler
Lupusun tüm semptomlarını ilaçla kontrol etmeyi başaramayan veya lupus ataklarından yorgun ve bitkin olan hastalar, tamamlayıcı tıp veya alternatif tıp alanlarında çözüm arayabilir. Son zamanlarda, geleneksel hekimlerin bu olasılıkları hastalarıyla tartışırken daha fazla açıklık göstermeye başladığını belirtiyor. Bununla birlikte, bu tedavilerin sadece küçük bir kısmı klinik çalışmalarda araştırıldığından, lupus tedavisinde etkinliklerini tahmin etmek zordur ve bazı durumlarda bu tedavilerin potansiyel riskleri belirsizliğini korumaktadır.
Her durumda, tamamlayıcı veya alternatif tedavileri denemekle ilgilenen hastaların önce ilgili hekime danışmaları önerilir. Doktorun yararları risklere karşı tartmasına yardımcı olabilir ve alternatif (veya tamamlayıcı) bir tedavinin hastanın aldığı ilacın etkinliğini engelleyip engellemeyeceğini belirleyebilir.
Lupus tedavisinde yaygın olan tamamlayıcı ve alternatif tedaviler şunları içerir:
- Balık yağı: Balık yağı, bir gıda katkı maddesi olarak, lupus hastalarına fayda sağlayabilecek omega-3 yağ asitleri içerir.
- Keten tohumu: Keten tohumu, vücuttaki iltihabı azaltabilen alfa-linolenik asit içerir.