Yükleniyor
Plonjan Guatr Nedir?

Plonjan Guatr Nedir?

  • Plonjan Guatr Nedir?

Plonjuan guatr halk arasında bilinen iç guatırın tıbbi karşılığıdır. Tiroid bezinin aşırı miktarda büyüyerek içeriye doğru kitlenin ilerlemesidir. İç guatr ya da plonjan guatr adıyla alınan bu rahatsızlık gizli ve kendini belli etmeden büyüyen ve bunun sonucunda bir anda ortaya çıkan bir vakadır. Bu nedenle tümör boyutları oldukça büyük olabilmektedir.

Boyun içerisine yerleşen ve orada büyümeye başlayan tümörlü kitle zaman içerisinde yemek borusundan aşağıya doğru iç kısımlarda inme göstermektedir. Kısa boyunlu kişilerde büyeyecek alan bulamaz ve göğse doğru iner, uzun boyunlu kişilerde ise boyun ile göğüs arasına yerleşerek orada büyümeye devam eder. İçeriye doğru büyüdüğü için ele gelen herhangi bir kitle ya da kist bulunmaz. İç kısımda büyümesi ancak ultrason ile görülebilmektedir. Hastanın yutkunma problemleri yaşaması en temel şikayetlerinden biridir. Bu şikayet ile gelen hastaya elle muayene yapılır. Bir şey bulunamadığı takdirde ultrason muayenesi yapılmaktadır. Ultrason muayenesinin ardından görülen iç guatrın hemen vakit kaybedilmeden alınması gerekmektedir. Çünkü cerrahi müdahale dışında başka bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır.

Plonjan guatr hangi bölgede tespit edilmiş ise o bölgeden cerrahi operasyon ile çıkarılmaktadır. Bu nedenle boyuna inen Plonjan guatrı boyun kısmında 2 cmlik bir kesi ile, göğüs boşluğuna inen bir plonjan guatrda da hastanın boynu ile göğüs kafesi arasında 4 – 5 cmlik bir kesi oluşturulmaktadır. İlaç tedavisi bu guatr çeşidinde etki etmemektedir. Fakat ameliyattan önce tümörün yatıştırılması adına ameliyat süresine kadar ilaç kullanan hekimlerimiz bulunmaktadır. Tüm tümörlü dokunun cerrahi müdahale ile alınmasının ardından da radyoaktif iyot tedavisi verilebilmektedir. Böylece hastanın iç hücrelerine yayılmış olan dokuların kendini toparlaması için kurutma ve yakma işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Plonjan guatr ülkemizde çok nadir görülen bir guatr çeşididir. Genellikle boyun kısmında bulunur çok az bir miktarda da göğüsün kesi ile açılarak içerinin temizlenmesi ile tedavi edilmektedir. Nodüllerin kendini tekrarlamaması için cerrahi müdahaleden sonra sıkı bir takip gerekmektedir. Çünkü yeni bir tümörlü nodül oluşumu plonjan guatrı tekrarlamaktadır. Radyoaktif iyot tedavisinden sonra kuruyan kanserli dokular kendini tekrar etmese de muhakkak düzenli kontrol isteyen bir hastalık türüdür.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. İrfan Aydın için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. İrfan Aydın

İç Hastalıkları

Uzm. Dr. İrfan Aydın Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler