Trioid Hastalıkları Nelerdir?
- Trioid Hastalıkları Nelerdir?
Tiroid boğazımızın ön kısmında nefes borusunun ön ve yan kısmında kelebek şeklinde duran beze denilmektedir. Tiroid bezi vücut geneline hormon sağlayan bezlerin içerisinde en büyüğü ve vücutta değişikliğe sebebiyet veren en önemli organlardan bir tanesidir. Muayene sırasında ele gelmez ama bazı durumlarda rahatsızlıkların meydana geldiği aşamalarda bu bezin üzerinde irili ufaklı nodüller oluşur ve ele gelmeye başlar. Türkiye’de iyot eksikliği bakımından konum itibariyle bölgesel ve endemik bir hastalık olarak herkeste karşılaşılan tiroide bağlı hastalıklar bulunmaktadır. Tiroid bezinin görevi tiroid hormonu salgılamaktır. Tiroid hormonun görevi de gelişme çağındaki çocuklarda gelişimi sağlamak, yetişkinlerde ise kişinin tüm sağlık metobolizma durumlarını yönetmektir. Dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olur. Kalp ritmini ve atım hızını düzenler. Bebeğin anne karnındayken gelişimini sağlar. Anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini sağlamaktadır.
Troid Hastalıkları; guatr, zehirli guatr, tiroid guatr,hashimoto tiroid rahatsızlığı, nodüllü guatr, iç guatr, graves hastalığı gibi birçok çeşiti bulunan ve ülkemizde de hepsinin yaygın olarak görüldüğü rahatsızlıklardır. Bunun en temel birincil sebebi iyot eksikliği, ikinci sebebi ise strestir. Ülke olarak zaten iyot eksikliği olan bir bölgede yaşamamıza rağmen, iyot yönünden de zengin olmayan gıdalar ile beslenilmesi bu hastalıkların ortaya çıkmasında en temel faktördür. İyot eksikliği en belirgin olarak, lahana, bürüksel lahanası, şalgam ve turp gibi gıdalarda iyotun az olması ve bu tarz gıdaların çok tüketilmesinde bazı sıkıntılara yol açılması görülmektedir. Deniz ürünlerinin iyot yönünden destekleyici minerallere sahip olması fakat tiroid hastalığına yatkın kişiler tarafından tüketilmemesi bir başka sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tiroid hastalıkları oldukça geniş ve çeşiti olan bir konudur. En sık görüleni iyot eksikliğinden meydana gelen tiroid rahatsızlıklarından biri guatrdır. Guatr başta olmak üzere bütün tiroid hastalıkları kadınlarda daha sık görülmektedir. rakamlar ile ifade edilecek olursa tiroid hastalıkları beş kadında görülüyorsa bir erkekte meydana çıkmaktadır. Erkeklerde daha az meydana gelmesine rağmen, tiroid hastalıklarının kötü huylu çıkması olasılığı kadınlara nazaran daha fazla saptanmaktadır. Ülkemizde sık görülmesi bu hastalıkların yüzde doksan civarında çözümü ve tedavisinin olduğu ve iyi huylu olduğu yönündedir.