Doğum Sonrası Depresyon Nedir?
- Doğum Sonrası Depresyon Nedir?
- Doğum Sonrası Depresyon Ne Anlama Gelir?
- Doğum Sonrası Depresyon Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?
- Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri Nelerdir?
- Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi Nasıldır?
Yeni annelerin yarısı kadarı doğumdan sonra duygularında bebek hüznü denilen bir değişim yaşar. Bu kadınların %15 kadarı da doğumdan sonra doğum sonrası depresyon adı verilen daha şiddetli ve daha uzun süreli bir depresyon geliştirecektir. Doğum sonrası depresyonu olan kadınlar, duygusal iniş çıkışlar, sık ağlama, yorgunluk, suçluluk, endişe ve bebek bakımında zorluk yaşayabilirler. Ayrıca doğum sonrası depresyon tedavi edilebilir.
Doğum Sonrası Depresyon Ne Anlama Gelir?
Doğum sonrası depresyon, bebek sahibi olmakla ilişkili psikolojik, sosyal ve kimyasal değişikliklere atfedilen, doğumdan sonra ortaya çıkan fiziksel, duygusal ve davranışsal değişikliklerin bir kombinasyonudur. Doğum sonrası depresyon yaygındır. Ek olarak her 1000 kadından biri doğum sonrası psikoz denilen daha ciddi bir duruma yakalanıyor.
Doğum Sonrası Depresyon Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?
Bu durumun oluşma ihtimalini artıran faktörleri şöyle sıralamamız mümkün:
- Kişisel veya aile öyküsünde depresyon sorununun olması.
- Sınırlı sosyal destek.
- Evlilik çatışması.
- Hamilelik hakkında kararsızlık.
- Hamilelik sırasında depresyon öyküsünün varlığı.
Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri Nelerdir?
Doğumdan sonra hormon seviyelerindeki ani düşüş ile beraber depresyon arasındaki bağlantıyı tespit etmek amacıyla daha çok araştırmaya gereksinim vardır. Kadınlardaki üreme hormonlarının seviye durumları gebelik sırasında ortalama on kat çoğalır. Fakat doğumdan sonra keskin bir şekilde düşer. Doğumdan üç gün sonra, bu hormonların seviyeleri hamilelik öncesi seviyelere düşer. Bu kimyasal değişikliklere ek olarak, bebek sahibi olmanın getirdiği sosyal ve psikolojik değişiklikler de doğum sonrası depresyon riskini artırmaktadır. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, lütfen hemen bu durumu bir sağlık uzmanınıza bildirin:
- Kendinize veya bebeğinize zarar verme düşünceleri.
- Tekrarlayan ölüm ya da intihar düşünceleri.
- Son iki haftadır neredeyse her gün olmak üzere günün çoğunda depresif ruh hali.
- Endişeli, suçlu, umutsuz, korkmuş, paniklemiş veya değersiz hissetmek.
- Düşünmede, karar vermede ya da günlük durumlarla başa çıkmada zorluk.
- Son iki haftadır, neredeyse her gün, gün içindeki aktivitelerin çoğuna ilgi veya zevk kaybı.
Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi Nasıldır?
Çoğu kadının muzdarip olduğu bu ruhsal sorun, neyse ki çoğunlukla tedavi edilebilir. Doğum sonrası depresyon, kadının semptomların tipine bağlı olarak çeşitli şekillerde tedavi edilir. Bu seçenekler arasında anti-anksiyete ya da antidepresan ilaçlar, psikoterapi ve destek grubu katılımı bulunmaktadır. Doğum sonrası psikoz halinde, psikozu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar genellikle farklıdır. Hatta bu durumda hastaneye yatış da genellikle gereklidir.