Fibrokistik Meme Hastalığı Nedir?
- Fibrokistik Meme Hastalığı Nedir?
Fibrokistik meme hastalığı, kadınların çoğunda meydana gelen bir durumdur. Buna rağmen kadınlarda kötü bir olguymuş gibi ruhsal olarak travmalara yol açmaktadır. Fibrokistik meme hastalığı menopozdan sonra küçülerek kaybolmaktadır. Fakat menopoza kadar geçen süre zarfında kadınların meme dokularında büyüyerek ya da ağrı yaparak dönem dönem kendilerini belli ederler.
Fibrokistler kadınlarda en sık şikayete neden olan patolojilerdir. 25 yaşından sonra sıklıkla görülmeye başlar ve menopoza kadar devam eder. Fibrokistlerin hastalarda en çok şikayete neden olduğu durum ağrılardır. Bu ağrılar adet öncesi dönemde artan ve adetten sonra azalan ağrılar olarak görülmektedir. bazı durumlarda bu ağrılar kadınların yaşamları boyunca devam edebilmektedir. Fibrokistik meme hastalığının genellikle görülen şekli ağrıların adet döneminde gün içerisinde azalıp artmasına dayalı olan değişken durumlar şeklindedir. Bu ağrılar memede yanma ve batma tarzında kısa süreli gelip geçici ağrılar olabilmektedirler. Bazı durumlarda memenin üstüne yatma ya da memeye temas, dokunma ile ağrı artabilmektedir.
Meme dokusunun içerisinde süt bezleri ve süt kanalları birleşerek meme başına açılmaktadır. Adet gören kadınlarda, her adet öncesinde memeye olan kan akışı artmaktadır. Bu süt bezleri de belirginleşip, dolgunlaşmaya başlar. Hastalar bu dönemde göğüslerinde bir gerginlik ve dolgunluk hissetmektedir. Bu durum adet dönemi geçtikten sonra tekrar gerilemektedir. Bu sirküle kadınların yaşamları boyunca yaşadıkları durumdur.
Fibrokistik meme hastalığı her 3 kadından birinde görülen bir durum olduğu için son dönemlerde hastalık olarak adlandırılmamaktadır. Bu durumda süt kanallarında yer alan hücreler artmakta ve kanalda tıkanıklar her iki memede de yaygın olarak oluşmaktadır. Bu tıkanıklığa sebep olan hücreler baloncuk şeklinde görülmektedir. Bu baloncuklar memede ağrıya neden olmaktadır. Temas ile baskı halinde de temasın olmadığı yöne doğru büyümekte ve büyüdüğü yöndeki sinirlere karşı bası yaparak kısa süreli yanmalar ve batma tarzı ağrılara yol açabilmektedir. Bu hastalıkların kanser ile alakası yoktur ve kanser riskini artıran bir durum değildir. Meme kanseri en çok bu kanaldaki hücrelerden gelişmektedir. Ancak fibrokistik meme hastalığı kendi başına meme kanseri riskini artıran bir durum değildir.