Yükleniyor
Gebelik Testi Nasıl ve Ne Zaman Uygulanmalıdır?

Gebelik Testi Nasıl ve Ne Zaman Uygulanmalıdır?

  • Gebelik Testi Nasıl ve Ne Zaman Uygulanmalıdır?
  • Gebelik Testi Çeşitleri Nelerdir?
  • Erken Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?
  • Hangi Durumlarda Hatalı Pozitif Sonucu Olmaktadır?
  • Hangi Durumlarda Hatalı Negatif Sonucu Olmaktadır?

Adet gecikmesi durumu kadınlarda gebelik kaldığına dair olan en büyük belirtilerden biri olarak kabul edilmektedir. Düzenli bir biçimde adet görmekte olan kadının hamilelik şüphesi ile beraber adetinin altıncı gününden sonra hamilelik testi yapması mümkündür. Bazı durumlarda ise homon ya da yumurtanın geç bir şekilde döllenmesi ile hamilelik idrar yolu ile gözükmemesi mümkün olmaktadır. Yapılmış araştırmalara göre hamilelik testinden en doğru sonucu almak için adet döneminden bir hafta yani 7 gün sonrasında gebelik testi yapmak en doğru sonucu almanız açısından oldukça önemli bir yöntem olmaktadır. Sabah uyandığınız anda test yapmanız gece boyu idrarda birikmiş olan HCG hormonu sayesinde en doğru sonucu sizlere aktarmaktadır. Adet dönemlerinde düzensizlik yalayan kadınlar ise son cinsel birleşmeden 21 gün sonrasında yani üç hafta sonrasında hamilelik testi yapmaları gerekmektedir. Kan ve idrarda hamilelik hormonu seviyesinde yükselme biraz uzun sürebileceğinden ötürü gebelik testine başvurmada aceleci davranışlar sergilememek gerekmektedir. Rahime yerleştikten sonra salgılanmakta olan HCG hormonu sadece anne kanına geçebilmektedir. Hamilelik oluşmasına rağmen bu hormonun kan ya da idrara geçebilmesi durumu birkaç gün sürebilmesi mümkün olabilir.

Gebelik Testi Çeşitleri Nelerdir?

  Gebelik testi kan ve idrar tahlilleri yolları ile yapılabilmektedir. İki testte de HCG hormonlarını değer takibi yapılarak test sonucuna varılmaktadır. Bu hormonun kanda yükselmesi ile beraber döllenme belirtisi ortaya çıkmış olarak kabul edilmektedir. HCG hormonu (Human Chorionic Gonadotropin) embriyonun rahim içerisine yerleşmesi ile beraber üretilmeye başlaması durumudur.

  Evinizde hamilelik testi uygularken idrarınızdaki hormon seviyesi takibi sağlayan yöntemlerden faydalanmanız test sonucunda doğruluk açısından çok önemli olmak ile birlikte idrarınızı hamilelik açısından değerlenmekte olan gebelik kitlerine de sahip olarak birkaç dakika içerisinde sonuçlar alabilmeniz mümkün olacaktır.

  Kan testleri idrar testlerine oran ile daha güvenilir ve kesin sonuçlar almanızı sağlayabilmektedir. Bu testlerin ise hastane ortamlarında steril bir şekilde yapılması ve laboratuvar analizleri sayesinde uzmanlar tarafından değerlendirilerek yapılması gerekmektedir.

Erken Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

  Erken gebelik testleri, idrarda HCG hormonunun gözlenmeden önceki evrelerinde kan analizleri doğrultusunda yapılan işlemlerdir. Bu analizler sayesinde idrar ile yapılan testlere oranla 7 ila 12 gün daha erken sonuçlar alabilmeniz mümkündür.

  Hamilelik belirtisi olan bulgular kan örneği sayesinde tespit edilerek bu testlerden idrar testlerine nazaran daha net sonuçlar ve daha erken sonuçlar elde edilebilmektedir. Kan testlerini talebiniz ile beraber herhangi bir sağlık kuruluşu olan hastanelerden herhangi birinde yaptırmanız mümkün olacaktır. Sonuçların kesinleşmesi ve elinize ulaşması sağlık kuruluşunun yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir, fakat normal şartlarda kan testi sonuçlarınızı 1 saat içerisinde almanız mümkün olabilmektedir.

Hangi Durumlarda Hatalı Pozitif Sonucu Olmaktadır?

  HCG hormonunun tespiti için kullanılmakta olan idrar kitlerinde hamilelik durumu söz konusu olmadan da pozitif sonuçlar alınabilmektedir. Dış gebelik, kimyasal hamilelik ve düşük ya da kürtaj gibi olaylardan sonra da idrar kiti testleri pozitif sonuç gösterebilmesi yani çift çizgi gösterilmesi mümkün olabilir. Evde yapmış olduğunuz testlerin yanı sıra kan testleri de yaparak hamilelik durumunuzun daha da net bir şekilde tespit ve teşhis edilmesi açısından kolaylık sağlayabilirsiniz.

Hangi Durumlarda Hatalı Negatif Sonucu Olmaktadır?

  İdrarınızda bulunmakta olan HCG hormonu yükselmediği takdirde test yapmış iseniz hamilelik testi negatif olarak sonuçlanması gözlemlenebilir. Regl gününden önce uygulamış olduğunuz testlerde de test sonucu negatif olsa bile hamileliğin pozitif olma durumu söz konusu olabilmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Jin. Op. Dr. Halil İbrahim Dinler için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Jin. Op. Dr. Halil İbrahim Dinler

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Jin. Op. Dr. Halil İbrahim Dinler Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt