Tüp Bebek Tutma Belirtileri
- Tüp Bebek Tutma Belirtileri
Tüp Bebek Tutma Belirtileri
Pro.Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tutma belirtileri hakkında bilgi verdi.
Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin bebeklerini kucaklarına almalarına yardımcı olan yardımcı üreme tekniklerinden bir tanesidir. Çeşitli adımlardan oluşan bu tedavinin son adımında embriyo transferi gerçekleştikten sonra embriyonun tutunup tutunmadığını anlamak için belli bir süre beklemeniz gerekecektir.
Embriyo transferi sonrası test yaptıracağınız gün gelene kadar vücudunuzda meydana gelen tüm değişiklikleri takip etmeye başlayabilirsiniz. Bu değişiklikler, gebelik belirtileri olabileceği gibi kullandığınız ilaçların yan etkileri olarak da ortaya çıkıyor olabilir.
Embriyo transferinden sonraki bekleme sürecinde karşılaşacağınız belirtilerin neler olabileceğine ve bunların ortaya çıkma nedenlerine aşağıda göz atabilirsiniz.
Tüp Bebeğin Tutunma Belirtileri
Tüp bebek tedavisinde embriyo, rahme transfer edildikten sonra gebelik testi yaptırmadan önce belli bir süre beklemek gerekir. Bu süre içerisinde yaşadığınız belirtilerin gebelikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak edebilirsiniz.
Tüp bebek tedavisinde embriyo tedavisi sonrası gebe olduğunuza işaret edebilen belirtilerden 10 tanesine aşağıda göz atabilirsiniz.
1. Kanama ya da lekelenme
Embriyo transferinden yaklaşık bir hafta sonra yerleşme kanaması adı verilen hafif kanama ya da lekelenmeyle karşılaşabilirsiniz. Ancak transfer sonrası yaşanan kanama, embriyonun tutunamadığını da gösteriyor olabilir. Aynı zamanda tedavide kullanılan progesteron hormonu da kanamaya neden olabilir. Bu nedenle embriyo transferi sonrası kanama görürseniz, doktorunuza haber vermeniz gerekir.
2. Sancı
Pek çok kadın adet görmeden önce karnın alt kısmında ağrı hissetse de bu ağrı, transferin başarılı bir şekilde geçtiğini de gösteriyor olabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde hafif sancılar hissetmek normaldir. Bunun nedeni, pelvisteki kasların ve bağdokuların bebeğin gelişimine hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte sancının nedeni, tedavi sırasında kullanılan progesteron olabileceği için karında hissedilen ağrı, embriyo transferinin kesin olarak başarıyla sonuçlandığını göstermemektedir.
3. Göğüslerde hassasiyet
Göğüslerde ağrı, hassasiyet ve şişkinlik, gebelik belirtileri arasında yer almaktadır. Ancak tedavi sırasında kullanılan progesteron da göğüslerde hassasiyete neden olabileceği için bu belirti, gebelik nedeniyle ortaya çıkmış olmayabilir. Transfer sonrası bekleme sürecinde progesteron kullanmaya devam ediyorsanız, göğüslerinizde hassasiyet hissetmeniz normaldir.
4. Yorgunluk
Yorgunluk, embriyo transferinden sonra sıkça karşılaşılan bir belirtidir. Gebeliğin erken dönemlerinde yorgunluk görülebildiği için bu belirti, embriyo transferinin başarılı geçtiğini gösteriyor olabilir. Ancak tedavinin bir parçası olarak kullandığınız progesteron ilaçlarının da yorgunluğa neden olabileceğini unutmamalısınız.
5. Mide bulantısı
Mide bulantısı, embriyo transferinin başarılı geçtiğini ve tutunmanın gerçekleştiğini gösteren bir diğer belirti olabilir. Ancak mide bulantıları genelde gebeliğin 4. ila 6. haftalarında başladığı için transfer sonrası sık sık mide bulantısı ve kusma gibi belirtileriniz oluyorsa doktorunuza haber vermeniz gerekir.
6. Şişkinlik
Şişkinlik genelde progesteron hormonu seviyelerindeki artış nedeniyle meydana gelmektedir. Transfer sonrası karnınızda şişkinlik olduysa bunun nedeni gebelik olabileceği gibi tedavinin bir parçası olarak kullandığınız progesteron da olabilir. Progesteron, sindiriminizi yavaşlatarak karnınızda şişkinlik hissetmenize yol açabilir.
7. Vajinal akıntıda değişiklik
Embriyo transferi başarılı olduysa vajinal akıntıda farklılıklar görülebilir. Bunun nedeni, gebelikle birlikte vücutta salgılanan hormonlarda meydana gelen değişimlerden kaynaklanmaktadır. Ancak vajinal progesteron kullanmanın da vajinal akıntıda değişikliklere neden olabileceğini unutmamalısınız. Aynı zamanda kaşıntı, akıntı ve yanma gibi belirtiler birlikte görüldüğünde bu durum vajinal enfeksiyonlara işaret ediyor olabileceği için bir an önce doktorunuza haber vermeyi ihmal etmemelisiniz.
8. İdrara çıkma ihtiyacında artış
Sık idrara çıkma, progesteron ve hCG hormonlarının artması nedeniyle görülmektedir. Gebelikle birlikte hormon seviyelerinizin değişmesiyle vücudunuzdaki kan hacmi artacak ve bu da daha fazla tuvalete gitmenize neden olacaktır. Ancak sık idrara çıkma, idrar enfeksiyonu belirtisi de olabileceği için idrar yaparken ağrı, kanama, ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuza haber vermelisiniz.
9. Adet gecikmesi
Normalde düzenli olarak adet görüyorsanız, adetinizde yaşanan gecikmenin nedeni gebelik olabilir. Bu nedenle adetinizin gecikmesiyle gebelik testi yapmayı düşünebilirsiniz.
10. Hiçbir belirtinin olmaması
Her kadın ve her gebelik birbirinden farklıdır. Bu nedenle embriyo transferi sonrası hiçbir belirti yaşamamanız, gebe olmadığınız anlamına gelmez. Gebelik belirtileriniz yoksa endişelenmemeli ve herhangi bir yargıya varmadan önce gebelik testi yaptırmayı beklemelisiniz.
Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Testi
Embriyo transferi sonrası gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için bir süre beklemeniz gerekir. Bunun nedeni, vücuttaki hCG miktarının gebelik testi tarafından tespit edilebilmesi için belli bir süre geçmesi gerekmesinden kaynaklanmaktadır.
Embriyo transferi sonrası doktorunuz yaklaşık 10 gün sonra gebelik testi yapmak isteyebilir. Kan örneği alınarak yapılacak olan bu gebelik testinde kanınızdaki hCG miktarı ölçülecektir. Bu hormonun kanda normalden fazla olması, gebe olduğunuzu gösterecektir.
Transfer sonrası beklemeniz gereken süre içerisinde sabırsızlanıp evde gebelik testi yapmak isteyebilirsiniz. Ancak evde gebelik testi yaptığınızda yalancı pozitif sonuçla karşılaşabilirsiniz. Kullandığınız doğurganlık ilaçları, evde yapılan gebelik testlerinden elde edilecek sonuçları etkileyebileceği için doktorunuzun önerdiği süre boyunca beklemeniz ve zamanı geldiğinde kanda gebelik testi yaptırmanız önemlidir.
#tüp bebek #kadınhastalıkları #embriyo transferi