Kalp Durması (Kardiyak Arrest) Nedir?
- Kalp Durması (Kardiyak Arrest) Nedir?
- Kalp Durması (Kardiyak Arrest) Nedir?
- Kalp Durması (Kardiyak Arrest) Nedenleri Nelerdir?
- Ani Kalp Durmasında (Kardiyak Arrest) Neler Yapılması Gerekir?
- Etkili Bir Kalp Masajı Nasıl Olmalıdır?
Halk arasında kalp durması olarak bilinen kardiyak arrest erken tanı ve tedavi ile iyileştirilebilecek hayati bir durumdur. Kalp Durması (Kardiyak Arrest) durumunda neler yapılabileceğini bilmek bir kişinin hayatını kurtarabilir. Peki Kalp Durması (Kardiyak Arrest) tam olarak nedir? Nedenleri nelerdir? Belirtileri nelerdir? Kalp Durması (Kardiyak Arrest) durumunda neler yapılması gerekir?
Dünyadaki ölüm nedenlerinin en başında kalp hastalıkları gelmektedir. Kalp krizi geçiren hastaların birçoğu erken tanı ve müdahale yapılmazsa belirtiler görülmeye başladıktan birkaç saat içinde Kalp Durması (Kardiyak Arrest) yaşayarak ölebilir. Bu nedenle erken tanı ve müdahale çok önemlidir. Kalp Durması (Kardiyak Arrest) öncesinde gelişen belirti ve bulgular erken tanılamayı kolaylaştırır. Bu durumda sağlık ekibine ulaşmak için zaman kaybedilmemiş olur. Peki Kalp Durması (Kardiyak Arrest) nedir? Nedenleri nelerdir? Belirtileri nelerdir? Kalp Durması (Kardiyak Arrest) durumunda neler yapılması gerekir? Etkili bir kalp masajı nasıl olmalıdır?
Kalp Durması (Kardiyak Arrest) Nedir?
Sürekli olarak atmakta olan kalbin aniden durmasıdır. Ani Kalp Durması (Kardiyak Arrest), kalp ve solunum sistemini etkileyen nedenlerden dolayı gelişir. Genellikle kalbi besleyen koroner damarda bir tıkanıklık meydana gelmesiyle kalbin kanlanması bozulur. Yeterli şekilde kanlanamayan kalp, oksijensiz kalır ve kalp kasındaki hücreler ölür. Hastane dışında gerçekleşen Kalp Durmalarının üçte birinde Ventriküler Fibrilasyon (VF) denilen anormal kalp ritmine rastlanmıştır.
Ventriküler Fibrilasyon (VF): Nabız kaybına sebep olan karmaşık bir ritimdir. Kalpte hızlı ve düzensiz elektriksel aktivitelerle kalp kasını kasılamayacak duruma getirerek Kalp Durmasına (Kardiyak Arrest) sebep olur. Ani Kardiyak Arrestlerin en sık görülen ritmidir. Önemli ölçüde görülen bu anormal ritmin tedavisi defibrilasyondur. Geç kalınan her bir dakika hasta veya yaralının hayatta kalma şansını yüzde on azaltmaktadır. Bu sebeple derhal 112 Acil Sağlık ekiplerine haber verilmeli, zaman kaybı yaşanmamalıdır.
Kalp Durması (Kardiyak Arrest) Nedenleri Nelerdir?
Kalp Durmasının (Kardiyak Arrest) kalp ve solunumla ilgili birçok sebebi olabilir. Bunlardan en önemli olanları şöyledir;
- Kalp Hastalıkları: Kalp Durmasının en önemli nedenlerindendir. Koroner Arter Hastalığı, genetik sebepli kalp rahatsızlıkları ve ritim bozuklukları gibi durumlar var ise Kalp Durması açısından risk altında olabilirsiniz.
- Hipotermi: Vücut ısısının hızlı bir şekilde olması gerekenin altına düşmesi durumudur. Normal vücut ısısı 37 C derece civarındadır. Vücut ısısının 35 C derecenin altına düşmesiyle Hipotermi tanısı koyulabilir.
- Hipovolemi: Dolaşımdaki kan hacminin ileri seviyede azalmasıdır.
- Boğulmalar
- İlaç ve Zehirler
- Elektrik veya Yıldırım Çarpmaları
- Kalp Durması (Kardiyak Arrest) Belirtileri Nelerdir?
- Bilinç (Şuur) Kaybı
- Solunum Durması
- Nabız Alınamaması: Kalbin bir kasılmasıyla oluşan hareketine nabız nedir. Yetişkin bir insanda dakikada 60-100 atım arasındadır.
- Kalp Seslerinin Duyulmaması
- Ciltte Solukluk
- Siyanoz (Morarma): Kandaki oksijen miktarının az olmasından kaynaklanan, deride mavi mor renkte bir görünüm olmasıdır. Bu durumda özellikle dudak çevresinde, parmak uçlarında ve kulak kepçesinde olması gerekenin dışında mavi mor renkli bir değişim olur.
Ani Kalp Durmasında (Kardiyak Arrest) Neler Yapılması Gerekir?
Ani Kalp Durmasında (Kardiyak Arrest) erken tanı ve müdahale ile hayati organların dolaşımının sağlanması, beyin ve kalbin fonksiyonlarının kaybedilmemesi açısından çok önemlidir. Erken tanımlamadan sonra yapılan aralıksız Kalp Masajı Kardiyak Arrest geçiren kişinin hayatta kalmasını sağlayabilir.
Öncelikle tek bir kurtarıcı var ise, hastaya yaklaşarak “iyi misiniz?” diye sorulur. Hastanın omuzundan hafifçe vurarak bir uyarı verilmelidir. Eğer yanıt alınmaz ise hastanın veya yaralının solunumu değerlendirilir. Hastanın nefes alıp almadığı 10 sn den az olacak bir sürede hızlıca değerlendirilir. Hasta solumuyorsa ağız içi kontrol edilerek görülen yabancı cisimler temizlenir. Ağız içinde yabancı cisim gözükmüyorsa parmaklar ile kör dalış yapılmamalıdır. Hava yolunu açmak için (baş ve boyun travması yok ise) Baş-Çene Pozisyonu verilir bu şekilde hava yolu açıklığı tam olarak sağlanmış olur. Hasta hala solumuyorsa Kalp Durması (Kardiyak Arrest) olarak kabul edilir ve derhal 112 Acil Sağlık ile yardım çağırılır. Bu durumda olan bir hastada nabız kontrolü yapmak fazlasıyla zordur. Bu yüzden sağlık çalışanı olmayan kurtarıcılar nabız kontrolü yapmadan hızlıca Kalp Masajına başlamalıdır. Kurtarıcı 30 göğüs basısı yapar ardından 2 soluk verir. OED (Sağlık çalışanı olmayanların da kullanabileceği Otomatik Eksternal Defibrilatör) gelince ritim değerlendirmesi yapılabilir, komutlar uygulanır. Yardım ekibi gelene kadar Kalp Masajına devam edilir.
Etkili Bir Kalp Masajı Nasıl Olmalıdır?
- Aralıksız yapılmalıdır.
- Her göğüs basısı 4,5- 5 cm derinliğinde olmalıdır.
- Kalp basısı ve solunum oranı her zaman 30:2 şeklinde olmalıdır.
- Bir dakikada 100-120 bası yapacak şekilde kalp masajı yapılmalıdır.
- Kollar kalça hizasında açılmalı, dirsekleri bükmeden hastanın üzerine tam dik olacak şekilde, hastaya olabildiğince yakın durulmalıdır