Kalp Krizi Geçirme Belirtileri Nelerdir? Bu Olduğunda Neler Yapılmalıdır?
- Kalp Krizi Geçirme Belirtileri Nelerdir? Bu Olduğunda Neler Yapılmalıdır?
- Kalp Krizi Geçirme Esnasında Ne yapılmalıdır?
- Kalp krizini önlemek için neler yapılabilir?
Kalp tüm vücudumuzun kan ihtiyacını sağlar. Kalbin düzgün çalışması için iyi kan kaynağına ihtiyaç vardır. Koroner arterler kalbe kan sağlayan damarlardır. Bu damarlar takınırsa kalp krizi gerçekleşir. Kalp krizi geçirme sırasında vücutta birçok belirti ortaya çıkar. Kalp krizi geçirme belirtileri şunlardır;
- Göğüs bölgesinde ağrı, baskı, sıkışma ve rahatsızlık hissi gibi belirtiler kalp krizi geçirme anında meydana gelebilir. Anjina pektoris olarak adlandırılan bu his 20 dakika ya da daha uzun sürebilir.
- Nefes almada güçlük, nefes darlığı kalp krizi geçirme sırasında meydana gelen diğer bir belirtidir.
- Çeneden başlayarak omuz ve koluna içine alan kısımlarda uyuşma ağrı gibi belirtiler kalp krizinin en önemli belirtileri arasında yer alır.
- Bulantı, kusma, terleme, boğulma hissi, öksürme, baş dönmesi ve kalp atışlarındaki düzensizlik kalp krizi sırasında oluşan belirtiler arasındadır.
Kalp Krizi Geçirme Esnasında Ne yapılmalıdır?
Kalp krizi geçirme esnasında yapılacakların hayati önem taşıdığı unutulmamalıdır. Hasta en kısa sürede mutlaka bir hastaneye götürülmelidir. Hasta asla tek başına hareket etmeye, yürümeye ya da hastaneye gitmeye çalışmamalıdır. Çünkü hareket etmek zaten oksijen alamayan kalbin daha çok oksijen harcamasına neden olur. Kalp krizi sorasında alınması gereken önemler vardır. Alınacak önlemler şunlardır;
- Kalp krizi belirtilerini hissettiğiniz anda ayaktaysanız mutlaka bir yere oturun. Ayaktayken bilinciniz kapanırsa kafanızı çarpabilirsiniz.
- Üzerinizde gömlek ve kravat varsa, kravat gevşetilmeli ve gömleğin yakası açılmalıdır.
- Kalp krizi geçirme esnasında tek başınızaysanız eğer hemen ambulansı ya da bir yakınınızı arayın.
- Yanınızda aspirin varsa tableti çiğneyin.
- Kapılar ve pencereler kapalıysa açıp oksijen almaya çalışın.
- Bayılma ve baş dönmesi gibi kriz belirtilerini hissederseniz kuvvetli bir şekilde öksürmeye gayret edin. Öksürmek kalp atımını hızlandırır.
- Eğer kalp krizine aracın içerisinde yakalanırsanız, aracı hemen bir kenara çekin ve çevrenizden yardım isteyin.
- Kriz geçirirken yanınınız da ilk yardım konusunda bilgili biri varsa size oldukça yardımcı olacaktır. Eğer çevrenizdeki kişiler ilk yardım konusunda eğitim alamamışsa kesinlikle size müdahale etmesine izin vermeyin ve derhal bir ambulans çağırmalarını isteyin.
Kalp krizini önlemek için neler yapılabilir?
Aşağıda bahsedilen bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp krizi yaşama riskini azaltabilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Kalp krizini önlemek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
- Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Hareketsiz bir yaşamdan uzak durmalısınız. Kendinize düzenli ve zorlayıcı olmayan egzersizler belirleyerek günlük hareketlerinizi yapın. 50 yaş üstü hastaların egzersiz programı oluşturmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Kolesterol ve kan basınç değerleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Düzenli aralıklarla doktor kontrollerine gidilmelidir.
- Kilonuzu kontrol altında tutmaya çalışın. Aşırı kilodan ya da aşırı zayıflıktan korunun. Düzenli beslenin, sağlığınıza dikkat edin.
- Kolesterol, yağ ve tuz oranı yüksek olmayan diyet programı uygulayabilirsiniz. (Avokado, zeytinyağı, zeytin, fındık gibi sağlıklı yağ içeren yiyecekler tüketmeye özen gösterin.)
- Bolca meyve ve sebze tüketin. Kepekli yiyecekler tercih edin.
- Tuz tansiyonunun yükselmesine neden olur. Bu nedenle tükettiğiniz tuz miktarı günde 5-6 gramı geçmemelidir.
- Deniz ürünleri, baklagiller (mercimek ve fasulye gibi yiyecekler) ve kabuklu yemişler gibi proteinli sağlıklı besin kaynakları tüketmeye özen gösterin.
- Kırmızı et tüketecekseniz etin yağsız kısımlarını tüketmeye dikkat edin. Haftada en fazla 1-3 kez kırmızı et tüketin. Fazlasından kaçının.
- Yoğun stres ve sıkıntıdan uzak durulmalıdır.
- Düzenli kan şekeri ve diyabet kontrolleri yapılmalıdır.
- Alkolden mutlaka uzak durulmalıdır.