İşitme Kaybının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- İşitme Kaybının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
- İşitme Kaybı Neden Ortaya Çıkar?
- İşitme Kaybı Ne Gibi Belirtiler İle Kendini Gösterir?
- İşitme Kaybı Tanısı Nasıl Koyulur?
- Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- İşitme Kaybı Kişinin Psikolojisini Nasıl Etkiler?
- İhmal Etmeyin!
Hayatın her döneminde ortaya çıkabilen işitme kaybı kişi için zorluk yaratan ve üzücü olan bir durumdur. Doğuştan işitme kaybı olan kişiler olduğu gibi sonradan duyma yetisini kaybedenler de vardır.İşitme kaybı yaşlı insanlarda çok fazla görülmektedir. 60-70 yaşlar işitme kaybının en fazla ortaya çıktığı dönem olarak bilinir. Erkekler kadınlara kıyasla daha fazla işitme kaybı ile karşı karşıyadır. 60 yaşın üzerindeki her 10 erkekten biri farklı derecelerde işitme kaybı yaşayabilir.
İşitme Kaybı Neden Ortaya Çıkar?
Doğumsal kaynaklı olan işitme engeli dışında birçok nedenle de bu tablo meydana gelebilir. Eğer kişide tümör tespit edilmişse ya da kafanın içinde basınca neden olabilecek herhangi bir rahatsızlık varsa işitme kaybı gündeme gelebilir.
Bazen kanser tedavisi sürecinde olan ve kemoterapi alan kişilerde de işitme kaybı görülebilir.
Aniden maruz kalınan şiddetli ses ve patlama gibi durumlarda da aynı durum söz konusu olabilir.
Yaş, işitme kaybını tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Yaş ilerledikçe çoğu kişide bir takım hastalıklar ortaya çıkar. Bunlar: endokrin hastalıkları, şeker, metabolik olan hastalıklar ya da enfeksiyolardır. Bu tarz rahatsızlıklar hastanın iç kulağına zarar verebileceği gibi sinirleri de etkileyerek işitme kaybına neden olabilir.
Orta kulakta oluşan rahatsızlıklar, enfeksiyonlar ya da kafa travmaları da işitme kaybının sebepleri arasındadır.
İşitme Kaybı Ne Gibi Belirtiler İle Kendini Gösterir?
İşitme kaybı birden bire ortaya çıkabileceği gibi yavaş yavaş da meydana gelebilir. Eğer işitme kaybı hiç belirti olmadan aniden gerçekleşmişse kişinin duyma yetisi tamamen yok olabilir. İşitme kaybına yönelik belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Karşınızdaki kişi ile sohbet ederken kelimeleri anlamakta güçlük çekersiniz ve devamlı olarak yeniden tekrar etmesini istersiniz.
- Radyo dinlerken veya tv izlerken, yeterli şekilde duymadığınız için sesi çok fazla yükseltebilirsiniz. Bu da çevreniz tarafından fark edilecektir.
- Bulunduğunuz ortam eğer gürültülü ise sesler kulağınıza boğuk ve anlamsız gelebilir.
- Sanki kulağınıza su kaçmış da tıkanıklık varmış gibi bir his yaşarsınız.
- Birden fazla kişi ile sohbet etme konusunda sıkıntı yaşarsınız ve konuşan kişilerin dudaklarını okuyarak ne dediklerini anlamaya çalışırsınız.
- Çınlama, ıslık gibi sesler kulağınızı rahatsız eder.
İşitme Kaybı Tanısı Nasıl Koyulur?
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler sizde de mevcutsa vakit kaybetmeden uzman bir kulak, burun, boğaz doktoruna görünmeniz gereklidir. Hastanın şikayetlerini dinleyen doktor öncelikle herhangi bir enfeksiyon durumu olup olmadığını araştırır. Eğer enfeksiyon söz konusu ise objektif ve sübjektif adı verilen işitme testleri hastaya yapılır. Detaylı şekilde incelenen iç kulak doktora; işitme kaybı, sinirsel hasar ya da işitme kaybının ne durumda olduğu hakkında fikir verecektir. Bu aşamadan sonra artık hasta için hangi tedavi yönteminin daha uygun olacağına karar verilecektir. Ancak şu unutulmamalıdır ki ciddi olan işitme kayıplarının çoğu ne yazık ki düzeltilemez. Ancak bazı işitme kaybı çeşitlerinde hastanın yaşam kalitesini biraz daha arttırmak ve tedavi etmek mümkündür.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İşitme kaybı yaşayan hastaların tedavilerinde etkili olan bazı detaylar vardır: hastanın yaşı, genel sağlığı ve tıbbi geçmişi, hastalığın hangi seviyede olduğu, uygun görülen ilaçlara hastanın verebileceği cevap, hastalığın ne kadar sürebileceği. Bu bilgilerin doğru şekilde tespit edilmesinden sonra hekim artık tedavi aşamasına geçecektir.
İşitme kaybı tedavisi konusunda işitme cihazları işitsel ve sözel iletişim açısından önemlidir ve çoğu zaman işe yarayabilir. Bir diğer tedavi yöntemi ise basınç engelleme tüplerinin kullanılmasıdır. Bu tüpler sayesinde kronik orta kulak sıvısı tahliye edilir. Bazen sorun orta kulak içinde bulunan çekiç-örs üzengi kemiklerinden kaynaklanır. Bu tarz durumlarda ise bu kemiklerin yerine protez kemikler koyularak hasta tedavi edilir.
Konuşulan şeyleri metin haline çeviren cihazlar olduğu gibi telefon amplifikatörleri de mevcuttur. Hastanın yaşam kalitesini arttırmak açısından bu yöntemler de oldukça yardımcıdır. Dudak okuma eğitimi de kişinin söylenen şeyleri anlayabilmesi için faydalı bir tekniktir.
İşitme Kaybı Kişinin Psikolojisini Nasıl Etkiler?
İşitme kaybı, kişinin psikolojisi ve duyguları üzerinde olumsuz etkiler bırakan bir durumdur. Sohbet ettiği kişiyi anlayamamak, etrafında olup biten çoğu şeye anlam verememek gibi durumlar karşısında kişi zamanla yalnızlığı tercih etmek isteyebilir. Bu da git gide sosyal çevreden kopma ve içine kapanma durumunu ortaya çıkarır. İşitme kaybı bulunan yakını olan insanların bu kişilere hassas davranmaları ve yardımcı olmaları son derece önemlidir. Doğuştan ya da sonradan meydana gelen işitme kayıpları kişilerde farklı farklı hislere neden olabilir. Empati yapmak ve anlayışlı olmak işitme kaybı yaşayan kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak açısından önemlidir.
İhmal Etmeyin!
Eğer işitme kaybına dair bazı belirtiler yaşıyorsanız bunu asla gözardı etmemeniz gereklidir. Hatta çevrenizdeki kişiler bu konuda sizi harekete geçirmek için doktora görünmeniz konusunda öneride bulunabilir. Asla ihmal edilmemesi gereken bir durum olan işitme kaybı, erken teşhis ile düzeltilebilir ya da ilerlemesinin önüne geçilebilir.