Yükleniyor
Beyin İltihabı (Ensefalit) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beyin İltihabı (Ensefalit) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Beyin İltihabı (Ensefalit) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
  • Beyin İltihabı Ensefalit Nedenleri
  • Birincil Beyin İltihabı Ensefalit Türleri
  • İkincil Enfeksiyonlarda Ensefalit
  • Viral Yayılma Nedenleri
  • Ensefalit Belirtileri Nelerdir?
  • Ensefalit Tanısı Nasıl Konulur?
  • Ensefalit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beyin iltihabı olarak bilinen hastalık tıp dilinde Ensefalit olarak adlandırılır. Yaygın olmasının nedeni viral enfeksiyonlar nedeniyledir. Beyin iltihabı bazı durumlarda belirti vermezken çoğu zaman baş ağrısı ateş gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Beynin etkilenmesi nedeni ile koordinasyon bozukluğu, işitme ve görme duyularının hasar görmesi ve kafa karışıklığı gibi semptomlara rastlanabilir. En çok etkilenen hasta grupları yaşlılar bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklardır. Beyin iltihabı hastadan hastaya farklılık göstereceği için erken tedavi sayesinde hastanın iyileşme şansı bulunur.
 

Beyin İltihabı Ensefalit Nedenleri

Beyin iltihabı sebebi belli olmayan ancak viral enfeksiyondan kaynaklanacak enflamatuar durumlar nedeni ile ortaya çıkabilmektedir.

Birincil Beyin İltihabı Ensefalit Türleri

Tek bir alanda ya da beyne bulaştığında ortaya çıkan ensefalit başka yerlere de yayılabilir. Hastalık geçirmiş kişilerde pasif olduğu halde tekrar aktif olarak ortaya çıkması mümkündür.

İkincil Enfeksiyonlarda Ensefalit

Vücutta çeşitli yerlerde oluşan enfeksiyon bağışıklık sistemine bağlı olarak yanlışlık sonucunda sağlıklı beyin hücrelerine saldırarak oluşurlar. İlk olarak enfeksiyon belirtileri 2 ya da 3 hafta sonrasında ortaya çıkabilir.

Viral Yayılma Nedenleri

Ağızda ve genital bölgede herpes virüsün neden olduğu uçuk ve iltihap ateş kabarcıkları şeklinde görülür. Bu virüsün beyin iltihaplanmasına da neden olduğu görülmektedir. En yaygın türlerden biri viral enfeksiyondur. Yaygın olan diğer Herpes virüsleri ise suçiçeği virüsü zoster ve Epstein Barr virüsü yaygın olan virüslerdir.

Sivrisinek Kaynağı virüs: Virüs bulaşan kişilerde birkaç hafta ya da birkaç gün kadar sonra enfeksiyon görülmektedir. 

Enterovirüsler: Gribin benzeri virüs olan Enterovirüslerin bulaşması sonucu kişide karın ağrısı ve göz iltihabı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Kuduz virüsü de beyne etki eden virüslerden biridir.

Kene Kaynaklı Virüsler: Kene ısırığı ile bulaşan virüs sonucu 1 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar.

Çocuk Enfeksiyonları: Çocukluk dönenimde görülen hastalıklar kabakulak, kızamıkçık ve kızamık gibi hastalıklar ikincil ensefalite sonucuna neden olur. Aşılanmadan sonra enfeksiyonların nadir rastlanılmaktadır. Ender olarak parazit ve bakteriyel riketsiyal kanser ilaçlarının beyin iltihabı ya da kansere yol açtıkları görülmektedir.

Beyin İltihabının Risk Etkenleri Nelerdir? Hangi Komplikasyonlar Oluşur?

Beyin iltihabı birçok insanda olabilecek faktörlerden oluşabilir. En çok çocuklar ve yaşlılar risk grubu içindedir. Bağışıklı sistemi zayıf olan kişiler beyin iltihabı riski ile karşı karşıya kalabilirler. Kene ve sinek ısırığına coğrafi yerlerde maruz kalanlar risk altında olan kişilerdir.

Ensefalit Belirtileri Nelerdir?

 

  • Görme ve işitme sorunları
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  • Bilinç kaybı

 

Ensefalit belirtileri genelde grip benzeri belirtileri gösterir. Ateş, yorgunluk, bitkinlik ve baş ağrısı gibi belirtiler gösterirken felç durumu da yaşanabilir. Hastanın komaya girerek bilincini kaybetmesi gibi ciddi durumlar yaşanmaktadır. Acil olarak bu belirtiler görüldüğünde hastaneye müracaat edilmesi önem taşır.

Ensefalit Tanısı Nasıl Konulur?

Teşhiş için doktor hastanın hayat hikayesini değerlendirerek gereken testleri isteyebilir. Öncelikle MR ile beyinin görüntülenmesi ile sorunun neden kaynaklandığı beyinde tümör bulunup bulunmadığı tespit edilebilir. Hekimin ayrıca istediği testlerden biri lombor ponksiyon denilen işlemdir. Spinal Musluk olarak bilinen bu işlemde omurilikten sıvı alınarak beyindeki iltihaplanma ve enfeksiyon olup olmadığı tespit edilebilir. Diğer bir test ise serum toksikoloji ile idrar boşaltım örneklerinden alınan örneklerden tanı konulmaktadır. Beyin biyopsisi tedaviye yanıt verilmeyen durumlarda uygulanmaktadır.

Ensefalit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi oldukça ciddi komplikasyonların oluşması nedeni ile hastanın ateşinin düşürülmesi hayati fonksiyonlarının iyileştirilmesi ve elektrolit sıvı dengesinin korunması ile ilgili destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Hafif geçirilen beyin iltihaplarında antiviral ve enflamatuar ilaçlar ateş ve baş ağrısı gibi şikayetler için kullanılabilir. Ayrıca bol istirahat tedavi süresi içinde yararlı olur.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Nurdoğan Yavuz için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Nurdoğan Yavuz Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt