Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?
- Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?
- Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nasıl Ortaya Çıkar?
- Belirtileri Nelerdir?
- Migren mi, Gerilim Tipi mi?
- Gerilim Tipi Baş Ağrısının Tedavisi Nasıldır?
Günümüzde iş yoğunluğu, stres ve çevresel faktörler nedeni ile birçok kişi olumsuz yönde etkilenmektedir. Gerilim tipi baş ağrısı da aşırı yorgunluk hali söz konusu olduğunda ve kişi kendisini stres altında hissettiğinde baş gösteren bir rahatsızlıktır. Bu ağrı tipinde hasta başının etrafını çevreleyen genel bir ağrıdan şikayetçidir. İnatçı ve basınç hissi yaşatan bu ağrı şikayetleri oldukça sık görülür.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nasıl Ortaya Çıkar?
Kişinin yaşam şartlarının değişmesi, daha zor bir hayat tarzına geçiş yapması, çok fazla sorumluluk yüklenmesi, düş kırıklıkları yaşaması, ailevi ya da maddi sorunlar ile mücadele etmesi gerilim tipi baş ağrısının ortaya çıkmasına neden olabilir. Baş, yüz ve boyun kaslarının devamlı olarak kasılmasının sonucunda meydana gelen tablo gerilim tipi baş ağrısıdır. Devamlı kişinin aynı pozisyonda oturması, kendisini kasması ve huzursuzluk yaşaması ya da trafik kazaları da gerilim tipi baş ağrısına neden olabilir. Kişinin olması gerekenden az veya çok uyuması, aşırı alkol kullanımı, daha fazla ya da az yemek yemesi, çok yoğun tempo ile dinlenmeden çalışma hali veya başka sağlık sorunları gerilim tipi baş ağrısını tetikleyen sebepler arasındadır.
Belirtileri Nelerdir?
Hastaya son derece rahatsızlık veren gerilim tipi baş ağrılarında alın ve şakak bölgelerinde devamlı bir basınç hissi vardır. Kişi kafa derisinde hassasiyet hisseder ve omuz, boyun bölgelerinde rahatsızlık durumu yaşar. Gerilim tipi baş ağrısı genel olarak ikiye ayrılır. Kronik gerilim baş ağrısında, saatlerce süren ve sürekli olarak devam eden bir ağrı tablosu vardır. Eğer en az 3 ay boyunca devam eden ve bu 3 ay içerisinde en az 15 gün baş ağrısı yaşanıyorsa bu durumda kronik gerilim tipi baş ağrısından söz edilebilir. Episodik gerilim baş ağrısında ise şikayetler 3 ay içerisinde 15 günden daha az meydana gelir ve 30 dakika ile bir hafta kadar devam edebilir. Sadece baş ağrısı değil pek çok kişide kafada yanma ve batma hissi, dokununca hassasiyet oluşması gibi durumlar da oluşabilir. Konsantrasyonda güçlük yaşama, dikkat eksikliği ve uyuyamama gibi durumlar da gerilim tipi baş ağrısını işaret eden şikayetler arasındadır. Nadiren de olsa hafif bulantı ya da kusma da görülebilir. Gerilim tipi baş ağrısının kronik olup olmadığını saptamak için hastanın şikayetlerinin ne kadar uzun sürdüğü ve kaç gün devam ettiği gibi noktalar tespit edilir. Gerilim tipi baş ağrısı sıklıkla migren ile karıştırılsa da iki hastalığın birbirinden rahatlıkla ayrılması için yeterli farklar söz konusudur.
Migren mi, Gerilim Tipi mi?
Migrenli olan hastalarda sürekli olarak sessiz ve karanlık bir yer arama ihtiyacı vardır. Ancak gerilim tipi baş ağrısında durum tam tersidir. Yani bu kişiler, gezmek ve günlük aktivitelerini devam ettirmek ister. Migrende ağrı genelde başın tek bir bölgesinde olurken, gerilim tipi baş ağrısında ise yaygın bir ağrı söz konusudur ve günler, saatlerce sürebilir. Migren ağrısı yaşayan kişilerde, görme bozukluğu ya da mide bulantısı gibi belirtiler varken, gerilim tipi baş ağrısında bu tarz durumlar ile pek karşılaşılmaz. Gerilim tipi baş ağrısında muayene sırasında boyun, baş ve omuz bölgesinde hassasiyet bulgusu vardır. Bir diğer belirtisi ise ağrının boyun kısmından başlayarak başın yukarısına kadar devam etmesidir. Hasta başını bir şeyin içinde sıkışmış gibi hisseder. Bazı hastalarda hem migren hem de gerilim tipi baş ağrısı birlikte bulunabilir. Migreni olan bir kişide zamanla gerilim tipi baş ağrısı da ortaya çıkabilir ve daha ön planda olabilir. Böylesi durumda hem baş ağrısının tarzı, hem de süresi, şiddeti ve sıklığı değişikliğe uğrar.
Gerilim Tipi Baş Ağrısının Tedavisi Nasıldır?
Tıp biliminin ve teknolojinin gelişmesi, bu rahatsızlığın tedavisi konusunda da birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Gerilim tipi baş ağrısının varlığında ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar önemli yer tutar. İlaç harici bazı ek uygulamalar da rahatsızlıkların azalması ve hastanın yaşam kalitesinin daha iyi olabilmesi adına önem taşır. Psikolojik olarak hastayı rahatlatmayı amaçlayan gevşeme eğitimleri gerilim tipi baş ağrısını hafifletmede etkilidir. Hastaların nasıl stresten uzak duracakları, gevşemek için neler yapacakları bu eğitim ile öğretilir. Hatta kas kasılması tarzı baş ağrıları için oldukça faydalı bir yöntemdir. Ancak hasta hem ilaç tedavisine hem de gevşeme eğitimine olumlu şekilde yanıt vermiyorsa o zaman omuz, boyun ve baş bölgelerindeki hassas noktalara enjeksiyonlar yapılarak kasların gevşemesi hedeflenir. Böylelikle ağrı kontrol altına alınarak hastanın kendisini iyi hissetmesi sağlanır.
Gerilim tipi baş ağrısının etkilerini en aza indirmek biraz da hastanın elinde olan bir durumdur. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli uyku, şikayetleri azaltmada son derece etkilidir. Ayrıca kişinin stresli ortamlardan uzak durması ve pozitif anlamda etkileneceği etkinliklere yönelmesi de şikayetlerin bir hayli azalmasını sağlayacaktır.