Moebius Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
- Moebius Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
- Moebius Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
- Sendromun Genetik Değişimleri Nedir?
Moebius sendromu nadir görülen doğuştan bir hastalıktır. Moebius sendromlu hastalarda yüz sinirleri az gelişmiştir ve yüz ifadelerini kontrol etmek zordur. Yaygın olarak yüz felci olarak da bilinir. Doğuştan yüz felci durumunda genellikle yüzün sol ve sağ bölgeleri aynı anda etkilenir. Sol ve sağ bölgelerdeki yüz kasları çalışmaz, bu da Moebius sendromlu hastalarda konuşmayı veya yemeyi etkileyebilir.
Çalışma sonucunda Moebius sendromunun neden oluştuğuna dair kesin bir kanıt bulunamadı. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar bu sendromun genetik faktörler yoluyla bulaştığını göstermiştir. Bu sendromunun ortaya çıkmasında çevresel faktörler de etkilidir. Çoğu durumda, Moebius Sendromu aralıklıdır ve ailede Moebius Sendromu öyküsü olmayan kişileri etkileyebilir. Bildirilen vakaların küçük bir kısmında hastalık aileye yansıyabilme durumu vardır.
Bu hastalığın teşhisi ve erken tedavisi, semptomları tanımak ve bir doktora danışmak için çok önemlidir. Belirtileri ile kişisel, dil ve beslenme sorunları olarak kendini gösterir. Gözlerdeki değişikliklerle daha fazla semptom görebilirsiniz. Bu insanlar gözlerini diğer tarafa çevirdiğinde sorun yaşarlar.
Semptomlar ilk olarak gözün yapısındaki değişikliklerle ortaya çıksa da bu farklılıklar ve semptomlar ağız ve dişler aracılığıyla görülüp anlaşılabilir. Çünkü dişlerin hareketi normalin tersidir. Bu nedenle bu kişilerde de daha genç yaşta çürükler olur. İç organlarda da bazı farklılıklar olabilir. Ayrıca öğrenmekte güçlük çekebilirler.
Moebius sendromunun ana nedeni bugün bilinmemektedir. Ancak Moebius sendromunun insanlarda görülme olasılığı genetik bir yol ile mümkündür. Tıp camiasında yapılan araştırmalar, Moebius sendromunun genetik nedeniyle ebeveynlerden çocuklarına geçtiğini gösteriyor. Moebius sendromunun gelişmesinde çevresel faktörler de etkilidir.
Moebius sendromunun tedavisi, çocuğun durumunu değerlendirmek ve tedavi yöntemini belirlemek için nöroloji, oftalmoloji, kulak burun boğaz, plastik cerrahi ve dil patolojisi gibi çeşitli alanlarda uzmanların iş birliğini gerektirir. Moebius Sendromu en sık dili etkiler.
Moebius Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
Moebius sendromunun tedavisinde nörologlar, göz doktorları, kulak burun boğaz uzmanları, plastik cerrahlar ve konuşma patologları ile çeşitli alanlardaki diğer doktorlar/uzmanlar birlikte çocuğunuzun durumunu değerlendirmeli ve tedaviyi belirlemelidir.
Moebius sendromu için küçük yaşta biberon ve tüple besleme yapılabilir. Moebius sendromunu tedavi etmek için çeşitli ameliyatlar da önerilebilir. Örneğin ameliyat, Moebius sendromunun neden olduğu şaşılığı gidermek için en etkili çözümlerden biri olabilir. Moebius sendromlu hastaların yüz kaslarını canlandırmaya ve mimik fonksiyonlarını iyileştirmeye (gülümseme gibi) yönelik cerrahi de en sık kullanılan tedavilerden biridir.
Sendromun Genetik Değişimleri Nedir?
Moebius sendromunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bu duruma daha çok genetik ya da çevresel etkenlerin oluşturduğu bir kombinasyonun etkili olduğuna inanılmaktadır. Bu sinirlerin anormal büyümesi, yüz zayıflığı veya kas felci gibi Moebius sendromunun karakteristik belirtilerine neden olur. Tedaviye başlamadan önce, altta yatan başka herhangi bir tıbbi durum araştırılmalı ve bir uzman tarafından incelenmelidir.
Bazı araştırmalar, Moebius sendromlu çocukların, etkilenmemiş çocuklara göre, otizm spektrum bozukluklarına, iletişim ve sosyal etkileşim bozuklukları olarak bilinen bir grup bozukluğa daha neden olabileceği riskinin yüksek olduğunu göstermiştir. Son araştırmalar nedenini açıklıyor. Moebius sendromlu hastalarda fiziksel farklılıklar nedeniyle göz teması ve konuşma güçlüğü ana nedenlerinden biridir.
- Yüz kaslarının zayıflığına bağlı yüz felci
- Yutma ve çiğneme zorluğu
- Konuşurken sık sık salya akması
- Yüz ifadesi sorunları
- Çeşitli işitme sorunları
- Yüz ifadelerini yapmada zorluk, genellikle herhangi bir yüz ifadesi oluşturamama. (Moebius sendromu durumunda, normal şartlar altında kaş çatma, gülümseme, göz ve dudak taklidi gibi durumlar neredeyse yoktur.)