Uyku Bozukluğu
- Uyku Bozukluğu
- Uyku Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Uyku, beynimizin sağlığını koruyan ve düzgün çalışmasına yardımcı olan bir ihtiyaçtır. Kalitesiz bir uyku ya da yeterli olmayan bir uykunun birden fazla potansiyel sonucu vardır. Kalitesiz bir uyku uyunduğu zaman veya yeterli uyunmadığı zaman endişe, yorgunluk, düşük enerji, stres, sinir ve odaklanamam gibi problemlerle karşı karşıya kalınır.
Uyku bozukluğunun ortaya çıkışı ile depresyon ve anksiyete hastalıklarıyla olabilir. Anksiyete ve depresyon uykusuzluğu tetikler veya tam tersi daha fazla uyku yapar. İyi uyuyamamış bir kişi güne enerjisi düşük başlar ve gün boyu bir kaygı, endişe, sinirli ruh halinde olabilir. Bu durum ilerledikçe depresyona doğru gider. Beyinin yorgun olmasından kaynaklı olarak kişi hiçbir şeye odaklanamaz.
Kaliteli bir uyku beyin sağlığı ve ruh sağlığı için oldukça fazla önemlidir. Uykusunu almış bir insan güne pozitif enerji ile başlar ve beyinden yayılan sinyaller olumlu bir şekilde olur. Kişi böylelikle daha uyumlu ve sakin bir ruh yapısına sahip olur. Kaliteli uykunun beyin, ruh ve vücut sağlığımız için oldukça önemli bir eylem olduğunu unutmamalıyız.
Uyku bozukluğu odaklanamama sorununu ortaya çıkarttığı gibi kişileri de gün içerisinde değişik psikolojik ruh hallerine sokabilir. Bunun için uyku saatlerimize çok dikkat etmeliyiz. Gece uykusunun gündüz uykusundan daha kaliteli sonuçlar verdiğini unutmamalıyız. Gece uykusu her zaman gündüz uykusundan daha kalitelidir. Kişileri daha iyi dinlendirir ve yorgunluğunu alır. Günlük 8 saat uyku uyumak gereklidir. Her gün aynı saatte uyumakta kaliteli uykunun bir parçasıdır. Eğer günlük aynı saatte uyumuyorsanız ve 8 saat uyumuyorsanız uyku bozukluğuna yol açmışsınız demektir.
Uyku Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Uyku bozukluğunu tetikleyen birden fazla neden vardır. Bunlar genellikle rahatsızlıklardan oluşmaktadır. Uyku bozukluğunu tetikleyen nedenler şunlardır;
- Alerjik ve solunum sorunları; Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan saman nezlesi olarak bilinen ve solunum yollarını etkileyen alerjik hastalık uyku bozukluğuna yol açabilir. Aynı zamanda diğer alerjik hastalıklar, üst solunum yolları enfeksiyonu ve soğuk algınlığı ile ortaya çıkan nefes alma zorlukları da uyku bozukluğuna neden olabilir.
- Kronik ağrılar; Kronik olarak ağrıyan baş, bel ağrısı, eklem ağrısı, bacak ağrısı gibi ağrı türleri uyku bozukluğuna sebep olabilir. Bu hastalıklar genellikle şiddetli ağrıdan dolayı uyutmaz ya da uykunuzdan uyandırır. Böylelikle uyku bozukluğuna yol açmaktadır. Artrit, enflamatuar bağırsak hastalığı, fibromiyaliji, kronik yorgunluk sendromu hastalıkları da uykusuzluğa yol açmaktadır.
- Stres ve kaygı: Stres ve kaygı gibi ruhsal bir hastalık içerisinde olan kişilerde genellikle uyku bozukluğuna yol açabilir. Stresli bir işte çalışmak ve her gün aynı stresi yaşamaktan dolayı uyku bozukluğu yaşayan kişiler bu durumun devam etmesi sonucunda depresyona girebilirler. Stresli ortamlardan uzak durmak ve ruh dinlendirici aktivitelere katılmak uyku bozukluğunuza iyi gelecektir.
- Noktüri: Sürekli olarak idrara çıkma durumudur. Gece boyunca uykudan uyanarak sürekli ve devamlı olarak lavaboya gitme ihtiyacı duyan kişiler uyku bozukluğu durumuna yakalanırlar. Çünkü sürekli uyanarak kaliteli ve düzgün bir uyku geçiremezler bundan kaynaklı olarak uyku düzensizliği yaşarlar.
İşte bu durumlar gibi altında sağlık problemi yatan durumlar uyku bozukluğuna yol açmaktadır. Uyku bozukluğuna yakalanan kişiler genellikle huzursuz, kaygılı, stresli, sinirli ve odak problemi yaşarlar. Bundan dolayı da psikolojik bazı hastalıkların tetikleyicisi olurlar. Sadece psikolojik değil aynı zamanda gözle görülen vücutta bazı hastalıklarında nedeni olurlar. Görme bozukluğu, solgun ve yorgun bir yüz, zayıflamış refleksler, konuşma bozukluğu gibi dışarıdan rahatlıkla fark edilebilecek hastalıklarında sebebi olurlar. Kaliteli ve düzenli bir uyku oldukça önemlidir.