Yükleniyor
Protez Bacak ve Ortez Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Protez Bacak ve Ortez Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Protez Bacak ve Ortez Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
  • PROTEZ BACAK VE ÇEŞİTLERİ
  • Protez Bacak Nedir?
  • Protez Bacak Nasıl Üretilir?
  • Protez Bacak Çeşitleri Nelerdir?
  • Geçici ve Kalıcı Protez Bacak Nedir ? Kalıcı Proteze Ne Zaman Geçilir ?
  • PROTEZ AYAK ÇEŞİTLERİ
  • ORTEZ ÇEŞİTLERİ
  • Ortez Nedir ?
  • EL ORTEZ ÇEŞİTLERİ
  • Protez Bacak ve Ortez Tedarik Etmek İçin Tıklayın.

PROTEZ BACAK VE ÇEŞİTLERİ

Protez Bacak Nedir?

Protez bacak, bacağın diz altı , diz ve diz üstü seviyesinde meydana gelen hastalıklar, kazalar, tümör, savaş, diyabet (şeker) gibi sebeplerden dolayı kaybedilmesi sonucunda meydana gelen eksikliği tamamlamak , kişinin günlük hayatını sürdürebilme yetisini sağlaması için farklı malzemelerden oluşan (karbon, çelik, titanyum, silikon) yapay bir uzuvdur. Türkiye’de yaygın olarak görülen bu hastalık veya kazalar sonucunda yaşanan uzuv kaybı güvenilir hekimlerimiz ile birlikte sorunu en aza indirmeye dayalı çalışmalar yapılmaktadır.

Protez Bacak Nasıl Üretilir?

Öncelikle protez bacak kişiye özel olarak hazırlandığı için bu konuda önemli hususlar vardır. Bunlar kesilen kısımdan sonra vücutta kalan kısmın durumu, kişinin yaşı, psikolojisi, fiziksel durumudur. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak hazırlanılan protez bacağın üretimi için süreç başlar. Sonrasında gerekli vücut ölçüleri alınır. En önemli detay ise kişinin vücutta kalan kısmı yani güdüğüne en uygun protez üretilmelidir ki hasta adaptasyonunu sağlayabilsin.

Oldukça tecrübe gerektiren bu işlem İstanbul’da başarıya imza atmış uzman hekimler tarafından profesyonelce yapılmaktadır ve işlem sonrası hastanın yürüyebilme durumu egzersizler eşliğinde takip edilir.

Protez Bacak Çeşitleri Nelerdir?

Protez bacaklar, diz altı bacak protezi ve diz üstü bacak protezi diye ikiye ayrılmaktadır. Diz üstü bacak protezinde diz eklemi vardır. Diz altı bacak protezinde ise kişi kendi dizini kullanabilir ve eklem bulunmamaktadır. Bu protezlerde kullanılan her materyal birbirinden farklı olarak üretilir. Bu materyaller ise şunlardır;

  • Aktif Vakum Diz Altı Bacak Protezi
  • Hidrolik Mikroişlemcili Ayak Bileği ve Diz Dezertükilasyon Protezi
  • Silikon Lineer Diz Altı Bacak Protezi
  • Diz Dezertükilasyon Bacak Protezi
  • Diz Üstü Bacak Protezi
  • Diz Üstü Mikroişlemci Bacak Protezi
  • Kalça Dezertükilasyonu Bacak Protezi
  • Modüler Diz Altı Bacak Protezi
  • Chopart Bacak Protezi
  • Saym Bacak Protezi

Bu protez bacak çeşitlerinin hepsi Türkiye’de mevcuttur. Protez Bacak Bakımı Nasıl Yapılır ?

Protez bacak artık kendi bacağınız olarak sayıldığı için artık onun da bir bakıma ihtiyacı vardır. Protez bacağın soket yani kovan bölümü hafif nemli olacak şekilde bir bezle silinmelidir.

Sonrasında kuru bir bez yardımıyla kurulamak gereklidir. Nemli kalmaması çok önemlidir. Protez aşırı sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Bu aşamaların hepsi yapıldığı sürece protezi daha uzun kullanma avantajı sağlanır. Bunların kontrollerini ya da bakımını www.doktoruzman.com sitesini ziyaret ederek de sağlayabilirsiniz.

Geçici ve Kalıcı Protez Bacak Nedir ? Kalıcı Proteze Ne Zaman Geçilir ?

İlgili bölgelerdeki dikişler alındıktan sonra (7-10 gün arası) uygulanmış olan protez, geçici bacak protezidir. Geçici bacak protezi, kişinin protez bacağa alışma sürecini başlattığı gibi yürüme ile ilgili aktivitelerin devamlılığını sağlar. Güdüğün protez bacağa uyumunu, şekil almasını ve güdükte oluşabilecek yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Böylece kalıcı protez bacağa uyumu hızlandırmış olur. 2-4 ay arasında kalıcı bacak protezine geçiş yapılır. Kalıcı bacak protezi sonrasında, iyi bir protez uygulama eğitimi ve egzersizlerle kişi bağımsız olarak gündelik yaşamına devam edebileceği gibi, yaş - kilo durumu ve ampütasyon seviyesine göre koşma, merdiven inip - çıkma, araç kullanma (şartlar sağlandığında) vb. aktiviteler yapılabilmektedir.

Aktiviteleri yapmak amacıyla www.doktoruzman.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

PROTEZ AYAK ÇEŞİTLERİ

Dizaltı ile ayak bileği arasındaki güdükler için uygulanan protezlere Dizaltı Protezi (Trans Tibial Protez) denilmektedir. Protezin kullanımındaki konfor için tercih edilen ideal güdük uzunluğu Tibya Kemiğinin 1/3 orta kısmından yapılan amputasyonlardır (12cm-17cm). Güdük boyunun daha uzun ya da daha kısa olması durumunda ise farklı alternatif yöntemler ve farklı protezler kullanılmaktadır.

Bacağın dizaltı veya diz seviyesinden kaybedilmesi durumunda bu tür protezlere ihtiyaç vardır. Bu protezler için farklı özelliklere sahip klasik veya vakumlu sistemler kullanılır.

Başarılı protez uygulaması için cerrahiden sonra geçici protez kullanılması tavsiye edilir. Geçici protez kullanan amputelerde yürüme ve rehabilitasyon daha başarılıdır.

Geçici (intermis) Protez Uygulamaları

Geçici protezler, güdükteki yara iyileşir iyileşmez kullanılır, cerrahiden 10-15 gün sonra yara kapandığında hazırlayıcı çizgi geçici protez uygulanmalıdır.

Geçici Protez;

  • Güdüğün şekillenmesini sağlar
  • Erken yürümeyi sağlar
  • Pozitif motivasyon ile bireyler erken işe döner
  • Kalıcı protezdeki sorunları önceden değerlendirmeye imkan verir
  • Kullanıcının proteze adaptasyonunu sağlar.

Geçici protezler basıncı ayarlanabilen hava yastık şaftlı veya düşük ısıda şekil alabilen termoplastik malzemelerden yapılır.

Gerek bandajlama ve çoraplar ile geçici protez uygulaması sonrası sıkı hale gelen ve şekillenen güdüklere yapılan kalıcı protezin kullanım ömrü daha uzun olmaktadır.

Dizaltı protezleri ''Modüler'' ve ''Klasik'' diye çeşitlendirilirler. Her ikisini de değişik malzeme ve renklerden imal etmek mümkündür.

Aralarındaki en önemli fark ağırlık, imalat tekniği, kullanım konforu ve fiyatıdır.

Modüler Diz altı Protezi

Protez taşıyıcı kısımları çelik, alüminyum, titan veya karbon gibi malzemelerden imal edilip, tüp (boru) ve tüpe adapte olan modüler adaptörlerin üzerinin kozmetik bir kaplama ile kaplanmasıyla elde edilirler.

modüler protezler İlk yapım aşamasında klasik protezlere göre daha pahalı olmasına rağmen birçok avantajlara sahiptir.

modüler bütün parçalarının sonradan kolayca sökülüp takılabilmesi, ayar imkânının olması ve zamanla güdük de meydana gelen değişikliklerden dolayı protezin değiştirilebilmesine imkan verir. Bu nedenle uzun zamanda hem ekonomiktir hem de protezin kullanım ömrü daha fazladır.

Dizaltı Protezinde Kullanılan Soket Çeşitleri

Protez parçaları ve protez ayak güdüğe soket adı verilen sert malzemeden yapılmış yuva ile bağlanır. Soketin güdükten ayrılmaması ve vücuda yapışması için farklı teknik ve malzemeler kullanılır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, protezin güdüğe tutturma yöntemleri gelişmekte ve değişmektedir.

KBM ve PTB (süspansiyon) tutunma sisteminde, güdük ile sert soket arasında yumuşak malzemeler kullanılır ve buna yumuşak soket denilmektedir. Protez soketinin vücuda bağlanması için yumuşak soketler yanında gerektiğinde ekstra güdük çorapları da kullanılır. Son yıllarda Silikon Liner adı verilen güdük süspansiyon sistemleri çok daha yagınlaşmıştır. Silikon sistemler, deri problemi olanlar ve diyabetli hastalarda özellikle tavsiye edilir.

Klasik Diz altı Protezi

Bu tür protezlerde alimünyum, deri ve polyester reçineleri kullanılır., tek parça olmasından dolayı daha sonra ayarlama ve değişikliklere izin vermez. Klasik protezler gelişen teknoloji ve yeni protezler nedeniyle eskisi kadar tercih edilmemektedir.

Kısa güdüklerde protezin tutunmasını sağlamak için yan tarafına ortez diz eklemi ilavesi ile protezin diz üstüne çeşitli yöntemlerle bağlanması gerekmektedir.

ORTEZ ÇEŞİTLERİ

Ortez Nedir ?

Ortez, eklemlerin sabit kalmasını ya da gerekli şekilde hareket etmesini sağlayan, bazı hastalıkların ve problemlerin tedavisinde ve iyileşme sürecinde önemli rol oynayan özel cihazlara verilen isimdir. Ortezler, deformitelerin önlenmesini, eklemlerin hareketlerinin kısıtlanmasını ya da hareketlerin kontrol edilmesini, kas ve dokuların fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirmesini sağlayan medikal cihazlardır. Ortopedi alanında sıklıkla kullanılan ortezlerin destekleyici, önleyici ve koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Ortezlerin hastalığın ya da problemin durumuna göre kişiye özel olarak belirlenmesi ve kullanılması gerekir.

Ortez Çeşitleri

Ortez çeşitleri statik ortez ve dinamik ortez olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Statik ortezler daha çok eklemlerin sabit kalmasını sağlayan ya da eklem hareketlerini kısıtlayan ortezler olurken, dinamik ortezler ise eklemlerin hareket ederek foksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan ortezlerdir. Ortez çeşitleri, vücutta kullanıldığı yere göre alt ekstremite ortezleri, üst ekstremite ortezleri ve gövde ortezleri olarak sınıflandırılırlar.

Bacak ve ayak ortezleri, bacaklardaki kuvvet kaybını desteklemek, bacak bölgesinin kırık ve yumuşak doku zorlanmalarında iyileşmeyi sağlamak, yürümeye yardımcı olmak, eklemlerdeki hastalıklarda eklemleri desteklemek ve ameliyat sonrası iyileşmeyi sürdürmek amacıyla kullanılırlar.

Hastanın durumuna göre hekim hangi bölgede bir ortez gerektiğine karar verir.

Ortezler, hazır ürün olarak bulunabildiği gibi bazı durumlarda kişiye özel tasarlanmak zorundadır. Bazen sadece ağrıyı ve eklemin hareketini azaltmak amacıyla kullanılır.

Ayak Bilek Ortezi (AFO)

Ayak ve bilekteki hareket kaybı, sinir hasarına bağlı gelişen düşük ayak problemi nörolojik nedenli ayak bilek kontrol kaybı ve yürüme sorunlarına yol açar. Bu durumda ayak bilek hareketlerini desteklemek, yürümedeki bozulmayı engellemek ve kişinin fonksiyonel yaşamını rahatlatmak için ayak bilek ve bacağı destekleyen dize kadar uzanan ortezler kullanılır.

Ayrıca ayak ve bilek bölgesindeki travmalar, bağ yaralanmaları veya kırıklar gibi durumda veya ayak bölgesindeki diyabet, romatizmal hastalıklar nedenli eklem problemlerinde de bu tür ortezler kullanılır. Hangi ortezin kullanılacağı konusuna hekim karar vermelidir.

Ayrıca ayak bilekte serebral palsy veya inme nedenli aşırı spastisitenin neden olduğu ayak hareket sorunlarında da ortez teknikerleri tarafından atölyede kişiye özel ayak ortezleri de üretilir ve hastalara uygulanır.

Tüm bunlara www.doktoruzman.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kişiye Özel Eklemsiz Statik AFO

Ayak bilek eklemini kontrol eden kaslardaki kuvvet kaybı yanında ayak bilek eklemlerinde hareket yetersizliği veya ayağın yürüme sırasında çok fazla dönmesi durumunda ayağın daha iyi stabilize edilmesi gerekir. Bunun için eklemsiz AFO olarak bilinen ayağın hareketlerini üç planda da kontrol edecek ortezler önerilir. Hasta için uygun olan ortez muayene sonucunda belirlenir ve hekim tarafından uygun görülen AFO atölyemizde üretilir.

Bu ortezleri kullanan hastalar buna uygun ortopedik ortez ayakkabıları kullanırsa yürüme daha kontrollü olur.

Kullanıldığı Durumlar;

  • İnme nedenli düşük ayak
  • Kafa travması sonrası gelişen yürüme problemi
  • Spastisite ile birlikte düşük ayak
  • Serebral Palsy’li yürüme problemi olan çocuklar
  • Aşırı kilolu nöropati nedenli düşük ayak hastalar
  • Ayak bilek deformitesi
  • Charcot ayak
Kişiye özel eklemli AFO

Ayak bilek hareketlerinde kısıtlılık veya aşırı spastisite olmadan düşük ayak nedeni olacak kuvvet kaybı olduğunda hareketi desteklemek ve yürümede ayağı daha serbest bırakmak için bu tür ortezler kullanılır. Hangi eklemin kullanılacağı ve eklemde hangi yönlerde ne kadar harekete izin verileceğine hekim ve tekniker hastanın yürümesini değerlendirdikten sonra karar verir.

Ayrıca ortez plastozot materyal yanında karbonla sertleştirilerek de yapılabilir. Kullanıldığı Durumlar;

  • Serebral Palsy’li çocuklarda yürümeyi desteklemek
  • Nöropati nedenli düşük ayak
  • Alt motor nöron hasarına bağlı düşük ayak
  • Charcot Marie Tooth hastalar
Leaf Spring AFO

Bu ortez poliproplen malzemeden yapılmış hafif bir ürün olmakla birlikte ciddi düşük ayak ve kilolu kişilerde yeterli destek sağlayamaz. Hazır olarak farklı ayak boyları için bulunmaktadır. Oldukça ince ve bilekte harekete izin veren yapısı nedeniyle hafif düşük ayak sorununda ayağın kontrolünü sağlamak için kullanılır. Ayak plantar fleksiyona eğilimlidir ve pasif olarak tutma sağlar.

Kullanıldığı Durumlar;

  • İnme sonrası erken dönemde ayak kontrolü
  • Hafif düşük ayak problemi olan inmeli hastalar
  • Multipl skleroz vb hastalıklara bağlı ayak bilekte kuvvet kaybı kontrolü
Karbon Önden destekli AFO (Karbon GRAFO)

Ayak bilek ortezlerinde, ortezin desteği arkada değil önde de planlanabilir. Bunun nedeni yürüme sırasında zayıf diz kasını desteklemek ve dizdeki bükülmeyi engellemektir. Serebral Plasy’li çocuklarda görülen bükük diz yürüyüşü olarak isimlendirilen yürümede ortezin öndeki desteği yürüme sırasında quadriseps kasını destekleyerek yürümeyi daha iyi hale getirir. Karbon malzemeden yapılan bu ortezler hem daha hafif hem da daha dayanıklıdır. Özellikle iki taraflı tutulumda daha fazla stabilite ve denge sağlar. Karbon daha kalınlaştırılarak daha rijit ve daha kontrollü hale getirilebilir. Sağ veya sol ayakkabı numarasına göre farklı boyutlarda hazır olarak bulunur. Fakat hastaya göre topukta ve bantlarda düzenleme yapılması gerekecektir.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Serebral Palsy’li bükük diz yürüyüşü yapan çocuklar
  • Zayıf quadriseps kasını desteklemek için Polio ve postpolio hastalar
  • İnkomplet paraplejik hastalar
  • Charcot Marie Tooth hastalar
Karbon Easy Walk AFO

Karbon hazır Ayak bilek ortezi olan Easy Walk, bacağı arkadan kavrayan yapısı ile piyasadaki benzer ürünlerden çok daha konforlu ve rahattır. Bu ortezin hasta üzerinde denenip gerektiğinde topuk kısmına hafif topuk yükseltme yapılması yürümeyi daha iyi ve rahat hale getirir. Hastanın ayak numarasına göre farklı 3-4 boyda, sağ ve sol hazır olarak satılan bu ürün için daha fazla bilgiyi firmamızı arayarak teknikerimizden edinebilirsiniz .

Kullanıldığı Durumlar;

  1. İnme ve multiple sklreoz nedneli düşük ayak
  2. Ateşli silah yaralanması, enjeksiyona bağlı bel fıtığı veya operasyon nedenli peroneal sinir yaralanması
  3. Charcot eklemi
  4. Parsiyel ayak ampütasyonlarında önde dolgu ile protezle yürüme sağlamak
Silikon Ayak Bilek Ortezi (SAFO)

Ayak bilek ortezlerinde en hafif ve ayak ve bacağı en fazla destek sağlayan bu tür silikondan yapılan ortezlerle hasta için çok konforlu, dengeli bir yürüme sağlanır .Özellikle çift taraflı düşük ayak veya iki taraflı ayak bilek sorunu olan durumda kişinin postürünü, yerden propriosepsiyon olarak bilinen duyusal girdileri alarak dengeyi arttırmak için bu ortezler çok etkilidir. Dorset Ortopedi firması tarafından İngiltere’de üretilen bu ortezle firmamız tarafında ithal edilmektedir . Farklı ayak boyutlarına ve sağ veya sol için hazır olabildiği gibi istenildiğinde kişinin ayak ölçüsü ve ten rengine göre özel olarak da üretilebilmektedir.

SAFO ayrıca çocuklar için de farklı renk ve boyutlarda mevcuttur. Kullanıldığı Durumlar;

  • Charcot Marie Tooth hastaları
  • İnme ,beyin travması nedenli düşük ayak
  • Serebral Palsy çocuklarda ayak bilek kontrolü
  • Nöropati ve polinöropati hastalarda düşük ayak
Dyankle Ayak Bilek Ortezi

Bu ortezde ayak bilek plantar fleksiyonu kontrol edilirken aynı zamanda bilek bantları ile ayağın eversiyonu olarak bilinen ayak bilekteki dışa dönme kontrolsüzlüğü de desteklenir ve ayak daha stabil hale getirilir ve yürümenin salınım fazında ayak nötral pozisyonda tutulur ve ayak yere konma öncesi sabit ve kontrolü hale getirilir ve ayak supinasyona getirilir.

Hazır ve plastik malzemeden üretilen bu ortez aynı zamanda ayak bilek bağ yaralanmalarının tedavisinde kullanılır. Farklı boyutlarda ve sağ ve sol için hazır olarak üretilmiştir.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Anterior ligaman rüptürü
  • Postoperatif ligaman tamiri sonrası
  • Düşük ayak
Foot Up

Basit bir ayak bilek bandı ile birlikte ayak veya ayakkabıya bağlantı yapılarak ayağın düşmesini engellenmek amacıyla kullanılır. Bu ortez çok hafif ayak bilek kontrol kaybında kullanılabilir.

Fakat bazen hastalar sosyal hayata katılımda ortezleri veya ortopedik ayakkabıları giymek istemediklerinde bu ortezi kısa süreli kullanabilirler. Kilolu kişilerde, ciddi düşük ayakta veya iki taraflı düşük ayakta yetersizdir ve bu ortezin kullanılmaya devam edilmesi durumunda diz, kalça ve bel problemleri gelişebilir.

Kullanıldığı Durumlar;

Hafif düzeyde düşük ayak gelişimine neden olan hastalıklar

ROM Walker

Tüm ayağı ve bileği çevreleyen kısa ve uzun modelde üretilen bu yürüme botu ile ayağın ve ayak bileğinin hareketleri engellenmek hedeflenir. Gerek travma gerekse operasyon sonrası hem stabilizasyon sağlar hem de ayağa rahat ve konforlu bir destekle yürümeye imkan verir. Ayağın topuk bölgesine ilave yükseltmeler, kamalar ile topuğa verilecek basınç ve açıyı ayarlama imkanı sağlar. Sağ ve sol ve farklı ayakkabı ölçülerinde hazır olarak üretilmiştir.

Bazı modellerde ayak bilek eklemi vardır ve plantar fleksiyon açısı ayarlanabilir. Uygun yürüme botuna hekim karar verir.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Ayak bilek tendon ve bağ yaralanmaları, sprain
  • Ön ayak ve metatars yaralanmaları ve kırıklar
  • Aşil tendon yaralanmasının konservatif ve cerrahi sonrası tedavisi
  • Stabil kırıklar
  • Ayaktaki diyabet vb bası yaraları ve ülserlerin tedavisi
Aircast Air Stirrup Ayak Bilek Ortezi

Ayak bilek sıklıkla burkulma ve bağ yaralanmalarına maruz kalır. Bazen ise ayak bilek yaralanmaları kronikleşir ve instabilite olarak isimlendirilen sürekli burkulma ve travmaya meyillidir. Bu üründe yumuşak dolgulu pedler istendiğinde soğutularak ödem kontrolü olarak kullanılır ve ayaktaki ayarlanabilir velkrolar ile bilek stabil edilir fakat ayağın belirli açılarda hareketi korunur.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Ayak bileği distorsiyonları,sprain
  • Yan bağ yaralanmaları
  • Kronik ayak bilek instabilitesi
Elastik Ayak Bilek Desteği

Ayak bilek çevresi dokularda yaralanma sonrası ödem gelişir ve kompresyon yapmak uygun olur. Antibakteriyel kompresyon etkisi olan tekstil ürün farklı boy ve ölçülerde üretilmiştir. Anatomik yapıya uygun olarak bazen bilek çevresine pad konulabilir.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Travma veya operasyon sonrası destekleme
  • Osteoartrit, artrit durumunda eklem kaynaklı ödem
  • Tendinit
  • Ayak bilek strain ve sprain
  • Ayak bilekteagrı

 

 

 

Ayak bilekliği Örgü Malzemeli Model

Örgü hava alan tekstil özellikteki malzemeden üretilen bileklik kas gücünü desteklemek ve ağrıyı azaltmak ve stabilizasyon ve fonksiyonel iyileşme amaçlı kullanılır.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Ayak bilek instabilitesi
  • Ayak bilek ödemi
  • Artrit
  • Travma sonrası koruma
Yumuşak Bilek Kuşağı

Ayak burkulmalarını önlemek, ayak bileği stabilize etmek, ağrıyı azaltmak amaçlı olan bu bileklik ayağa bağcıklarla sıkıca temas ettirilir. Ayrıca spor aktivite yapmaya imkan verir. Destek yanında rahatlık sağlaması avantajdır.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Ayak burkulmaları
  • Ayak bilek kontrolünde yetersizlik
  • Sprain
  • Sporda koruma amaçlı
Ayarlanabilir Ayak bilek desteği

Çapraz gerilim atkıları ile ayak bilek kontrol edilir ve kişinin ayak bilek çevresi desteklenir. Topuk açıkta bırakılır, hafif ve birçok ayakkabı ile kullanıma uygundur. Bantlar ayak bilekte çaprazlanır ve bileklik kaymaz. Şiş dönemde ve sonrasında yaralanarak kullanımı mümkündür. Her iki ayak için uygundur ve tek boy üretilmesi avantajdır.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Ayak bileği desteklemek
  • Ödem kontrolü
  • Hareket kontrollü yük dağılımı sağlanması istenen durumlar
Ayak Ark Desteği

Ayak taban arkının çökmesi veya bu bölgedeki ağrılarda destekleyici özellikteki bu bant ile ağrı azaltılmak hedeflenir.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Ayak tabanındaağrı
  • Aşırı ayak arkçökmesi
Gece İstirahat Splinti

Ayak tabanında aşırı ağrı ve yürüme güçlüğü gelişen durumlarda ayağın gece istirahat pozisyonunda tutulması gerekir. Plantar fasya olarak bilinen ayak taban fasyasının gerilmesi ve ayarlanabilir fleksiyon seviyesi hastanın tedavisi için önerilir. Ayağı yumuşak padler ile destekleyerek istenen açıda ayarlamak mümkündür.

Kullanıldığı Durumlar;

  • Plantar fassitis
  • Alt ekstremitenin tekrarlanan yaralanmaları
  • Aşil tendiniti
  • Düşük ayak
  • Topuk ağrısı 

EL ORTEZ ÇEŞİTLERİ

Ortez; Hareket edebilen vücut kısımlarının fonksiyonunu iyileştirmek, zayıf kas veya eklemleri desteklemek veya düzeltmek için kullanılan ortopedik cihaz, araç veya atel gibi vücuda dıştan takılan cihazlardır. Ortezden beklenen hasarlanan dokuları koruması, hareketleri kolaylaştırması, iyileşmeyi desteklemesi ve ağrıyı azaltmasıdır.

Ortezler kullanıldıkları vücut bölümlerine göre isimlendirilir. El ortezleri, diz ortezleri, boyun korseleri vb gibi. Bir kısım ortezler hazır olarak üretilmiştir ve uygun bedenlerde satın alınabilir. Bazen ise hekimin reçetesine göre özel olarak ortez teknikeri tarafından üretilmelidir.

Kollar ve eklemlerindeki sorunlarda ağrıyı kontrol etmek, hareketi düzeltmek ve fonksiyonu arttırmak için hazırlanan ortezlerdir. Bu bölgenin hastalıklar veya travma nedenli kas ve iskelet sistemindeki kırık, sinir hasarı, bağ ve tendon yaralanmaları, yanık, donma sonucu gelişen ağrı, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu ortezle tedavi edilir.

Parmak Ortezi

Statik parmak splintleri ( atelleri) Hareketi kısıtlar, ergonomik destekleri ile hastaya konfor sağlar.

Kullanıldığı yerler:

  • tendinit
  • hafif-orta dereceli zorlanma ve burkulma
  • yaralanma sonrası ağrı ve şişme durumları
  • kırık, çıkıklar
  • tendon kopmaları/ kesikleri/yırtıkları
  • Romatoid artrit, osteoartrit
  • ameliyat sonrası destekleme
Mallet (çekiç) parmak splinti

Ekstansor tendon yaralanması/ kopması nedeniyle görülen çekiç parmak deformitesinde kullanılır. Orta eklem ( PIP) serbestken, uç eklem ( DIP) sabitlenmiştir.

Beyzbol parmak splinti

Ekstansor tendon yaralanması/ kopması durumunda parmağı ekstansiyonda tutmak amacıyla kullanılır.

Toad finger ( kurbağa parmak) splinti

Parmağı istenen pozisyonda tutmak için kullanılır.

Oval 8 parmak splinti

İhtiyaç duyulan eklemi desteklemek, parmağı istenen pozisyonda tutmak için kullanılır.

Parmak bantları

Parmağı sabitlemek için kullanılır.

Dinamik parmak splintleri

Ekstansiyon (açılma) veya fleksiyon (bükülme) hareketlerine yardımcı olarak, eklemlerin tam hareket açıklığına kavuşmasını sağlar.

EL PROTEZ ÇEŞİTLERİ

Üst ekstremite olarak isimlendirilen kol ve el amputasyonları travmalar, doğumsal anomaliler, elektrik çarpması ve tümörler nedeniyle yapılır. Hekim amputasyon kararı verirken mümkün olan en fazla fonksiyonun kalmasına dikkat eder. Örneğin sadece baş parmağın işlevi elin tüm fonksiyonunun %50'sini oluşturur. üst ekstremite amputasyonunda seviyeler elden omuza doğru kısmi el ve parmak kayıpları, dirsek üstü amputasyonu, dirsek altı amputasyonu ve omuz seviyesinden tüm kolu kaybı şeklinde sınıflanır.

Üst ekstremite amputasyonları kişinin günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkiler. Özellikle dominant ekstremite olarak isimlendirilen çok kullanılan tarafa ait kayıp (sağlak ve solaklar için farklıdır) daha fazla fonksiyonel yetersizlik ve özürlülük demektir.

Parsiyel El ve Parmak Protezi

Elin ve parmakların, bir kısmının kaybedildiği durumda seviyeye ve teknik duruma göre silikondan veya mekanik protezler gerçekleştirmek mümkün olabilir. Bu konudaki kararı hastanın değerlendirilmesinden sonra protez teknikeri belirler.

Silikon Parmak Protezi

Parmak ve el protezleri; ayak protezlerine göre gözle görülebilen organlar olduğundan estetik olarak daha uyumlu olması ve protez kullanıcısının tenine en yakın cilt renk eşlemesini yapabilmek için renk ton ayarı, kullanıcının üzerinde yapılması gereklidir. Bu şekilde yapılan protezler gerçeğe çok yakın olmakla birlikte tüy, tırnak ve tırnak üzerine oje sürmek mümkündür.

ProDigits Parsiyel El Protezi

Kavrama, bükme ve tutma özelliklerine sahip olan ProDigits protezi elde kısmi kayıp görülen durumlarda elin normal bir el işlevini görmesine imkan vermektedir. ProDigits elinin tamamını kaybetmeyen ancak bir kısmını kaybetmeden dolayı sorun yaşayan hastalar için tasarlanan çok özel bir cihazdır. Bu nedenle artık bu hastalar için sunulan teknolojinin tamamen değiştiğini söylemek artık hayal değil.

Kişinin başparmağının veya başka herhangi bir parmağının olmadığı durumlarda fincan tutmak veya eline çatal almak gibi çok basit işlemler dahi zor hale gelebilmektedir. Uzmanlar tarafından geliştirilen ProDigits cihazı sayesinde hastalarımız bu tür zorluklara veda edebilmektedirler.

ProDigits kullanımından önce hastanın uzmanlarca klinik inceleme sürecine tabi tutulması gerekmektedir. Bu nedenle parmaklarınıza dair herhangi bir sorununuz varsa, Türkiye’deki temsilcimizle iletişime geçerek hayatınızdaki engelleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Cihazın soketleri her hasta için ayrıca ve özel olarak tasarlanır. Bu soketler sayesinde hasta ProDigits cihazına kolaylıkla adapte olur.

Cihaz güce karşı hassas birimler veya elektrotlar aracılığıyla çalıştırılabilir. Sinyal alışının tespit edilebilmesi için önce sinyal noktaları belirlenir.

BioSim adı verilen yazılım ile uzaktan kontrol edilebilir. Cihazın detaylı opsiyonları sayesinde hasta dilediği zaman bilgisayarda yazı yazabilecek ve telefonun tuş takımlarına basabilecek modlara geçebilir.

ProDigits üzerinde kaplama ile de kullanılabilir. Teknoloji harikası olan bu eldiven kaplaması sayesinde cihazın nem ve toz gibi dış etkenlere karşı korunması ve bir ömür boyu kullanılabilir durumda olması sağlanabilir.

Protez Bacak ve Ortez Tedarik Etmek İçin Tıklayın.

#prtotez bacak ve ortez
Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Protez Uzmanı için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Protez Uzmanı

Ortopedi ve Travmatoloji

Uzm. Protez Uzmanı Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler