Yükleniyor
Protez ve Ortez Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Protez ve Ortez Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Protez ve Ortez Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
  • Ortez ve Protez Ne Demek? Protez Çeşitleri Nelerdir?
  • Protez Ne için Kullanılır?
  • Protez Çeşitleri Nelerdir?
  • Bacak Protezleri
  • Diz Protez Çeşitleri
  • Diz Altı Protez Çeşitleri
  • Kol Protezleri
  • Sporcu Protezleri
  • Çocuk Protezleri
  • Banyo Protezleri
  • Kozmetik Protezler
  • Ortez Nedir?
  • Ortez Çeşitleri Nelerdir?

Protez Ne Demek, Kalça protez, bacak protez, protez çeşitleri, diz protez çeşitleri, kalça protez çeşitleri, ortez nedir, ortez protez, ortez çeşitleri, ortez ayakkabı

Ortez ve Protez Ne Demek? Protez Çeşitleri Nelerdir?

Protez ne demek sorusu, özellikle protez ve ortez terimlerini ilk defa duyan kişiler tarafından sıklıkla soruluyor. Günlük hayatımızda pek çok yerde karşımıza çıkan bu kavramlar ise aslında tıp dünyasının, en yenilikçi buluşlarını temsil ediyor diyebiliriz. 

Doğuştan veya kazalardan dolayı vücuttaki uzuvların kaybedilmesi sonucunda ihtiyaç duyulan ve bu uzuvlar ile aynı işlevi yerine getiren çeşitli mekanik parçalara protez denir. Kalça protez, bacak protez ve kol protez olmak üzere sektörde pek çok protez bulunuyor. Bizler Proklinik olarak sizlere protez ve ortez hakkında detaylı bir bilgi verebilmek amacıyla bu özel içeriğimizi hazırladık. İsterseniz şimdi gelin yazımıza bir giriş yapalım.

Protez Ne için Kullanılır?

Protezler, çeşitli sebeplerle kaybedilen uzuvların yerini doldurmak için kullanılıyor. Gelişen teknoloji ve tıbbın günümüzdeki hali ile protezler, vücudun görsel bütünlüğünü tamamen sağlayabiliyor. Bunun yanında protez çeşitleri, bacak ve kol gibi uzuvların görevlerini yerine getirebiliyorlar. 

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Vücudun her uzvu için ayrı şekilde üretilen protezler, kişinin rahatlığını ön planda tutarak tasarlanıyor. Örneğin bacak protezleri, kişinin ampüte olduğu yere göre farklı biçimlerde üretilebiliyor. Uzuvlara göre şu anda diz protez çeşitleri, kalça protez, bacak protez, el protez çeşitleri ve kol protezleri gibi pek çok protez çeşidi bulunuyor. 

Bacak Protezleri

Bacak protezleri, doğuştan gelen veya ampüte edilen bacağın yerine konan yapay uzuvlardır. Bu uzuvlar işlevlerine, çeşitlerine ve ampütasyon yerine göre değişiklik gösterebiliyor. Bacak protez çeşitleri, diz altı ve diz üstü protezler olarak kabaca ikiye ayrılıyor. Bacak protezleri ile hastalar, günlük hayatlarını kolaylaştırıyor yürüme, merdiven çıkma ve hatta araç kullanma gibi işlevlere devam edebiliyorlar. 

Diz Protez Çeşitleri

Eğer kişi diz seviyesinin üstünden ampüte edildi ise bu kişiler diz altı bölümünü ve diz üstü bölümünün bir kısmını kapsayan protezler kullanıyor. Kalça protez çeşitlerini de içinde bulunduran bu protezler, dizin üst kısmına kenetleniyor veya çeşitli yardımcı aletler ile bacaktan ayrılmaması sağlanıyor. Şeker hastalarının, damar problemi olanların ve kaza geçirenlerin sıklıkla kullandığı bu protezler sayesinde, kişiler günlük hayata kolay bir biçimde uyum sağlayabiliyor.

Diz Altı Protez Çeşitleri

Diz altı protez çeşitleri, adından da anlaşılabileceği üzere dizinin altından itibaren bir uzuv kaybı yaşadıysa kullanılıyor. Bacaklarda meydana gelen uzuv kayıpları, yürüme açısından problem oluşturduğu için, diz altı protez çeşitlerinin büyük önem taşıdığından bahsedebiliriz. Diz altı protez çeşitleri ile uzuvlarını kaybeden pek çok kişi, yaşam standartlarını çok daha yükseklere çıkartabiliyor.

Kol Protezleri

Kol protezleri, bacak protezlerinden farklı olarak çok daha gelişmiş ve üzerinde pek çok çalışma yapılmış parçalardır. El ve kol kayıplarında, kişiler günlük hayattaki pek çok faaliyeti yerine getirirken eksiklik yaşarlar. 

İşte gelişmiş kol protezleri de bu işlevlerin tam olarak yerine getirilmesi için özel olarak üretiliyor. Kavrama, dirsek eklemlerinin hareketi ve el bileklerinin hareketi gibi özel fonksiyonu olan kol protezleri aynı zamanda vücut yapısına uygun görünümlerle kişiyi estetik açıdan memnun edebiliyor.

Sporcu Protezleri

Sporcu protezleri, çeşitli branşlara özel olarak geliştirilen ve mühendislerin tasarladığı protezlerdir. Bu protezler sayesinde sporcular kendi branşlarında daha iyi performans gösterebiliyorlar. Örneğin koşucuların kullandığı protezlerin yapısı, koşmaya elverişli olduğu için bu sporcular gayet iyi dereceler ile mesleklerini icra edebiliyor.

Çocuk Protezleri

Çocuk protezleri, çocukların yaşantısını olumlu yönde etkilemek ve çocuğun gelişimini tamamlamak için üretilen özel ürünlerdir. Bu ürünler ile çocuklar daha kolay bir şekilde hareket edip oyunlar oynayabilir, gelişimini daha iyi bir şekilde tamamlayabilir.

Banyo Protezleri

Günlük kullanım için üretilen protezlerin içerisinde pek çok metal madde bulunduğu için bu protezlerin su ile temas etmemesi gerekiyor. Banyo protezleri denilen ve havuz protezleri olarak da adlandırılabilen bu protez çeşitleri, suya dayanıklı yapısı sayesinde kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor.

Kozmetik Protezler

Kozmetik protezler, diğer protezlerin yanı sıra %100 doğal görünüme ulaşabilen ve kişileri estetik açıdan tatmin edebilen önemli protezlerdir. Bu protez çeşitleri, kişilerin günlük hayata daha çabuk adapte olmasını sağladıkları için sıklıkla kullanılıyor ve tercih ediliyor. Öyle ki dışarıdan bakıldığında farkı ayırt edilemeyen bu protezler sayesinde, kişiler doğal bir uzva sahipmiş gibi görünebiliyorlar.

Ortez Nedir?

Sizler de günlük yaşamınızda ortez terimi ile karşılaşmış veya bu terimi bir yerlerde duymuşsunuzdur. Ortez ve protez kavramı birbirine çok karıştığı için kişiler sürekli ortez nedir sorusunu soruyorlar. İsterseniz gelin bu soruları birlikte cevaplayalım.

Ortezler, uzuvlarda meydana gelen fonksiyon kayıplarını engellemek, çeşitli hastalıklara bağlı olarak çevre yapıların hasar görmesini durdurmak ve vücudun bütünlüğünü koruyarak uzuvlara destek olmak amacıyla kullanılan yardımcı cihazlardır. Örneğin ortezler çeşitli hasatlıklar sebebiyle yürüme bozukluğu çeken kişilerin yürümesine yardımcı olabilir. Başka ortez çeşitleri ise vücudun dik durmasına destek olabilir.  

Ortez Çeşitleri Nelerdir?

Ortez çeşitleri, kişinin ortezi kullanma amacına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Ama genel olarak ortezlerin belirli başlı kullanım alanları bulunuyor. İşte ortez çeşitleri ve bu ortez çeşitlerinin kullanım alanları: 

Pediatrik Ortezler

Çocuklarda meydana gelen doğumsal veya edinsel bozuklukları kontrol etmek erişkinlerden çok daha zor olabiliyor. Bu yüzden, tıp dünyasında çocukların gelişimini desteklemek amacıyla çeşitli yardımcı cihazlar üretiliyor ve bu konuya büyük önem veriliyor. 

Serebral palsi, SMA, ALS ve daha pek çok hastalık için özel olarak üretilen DAFO ortez çeşitleri, çocukların daha kolay yürümesini sağlıyor. Ayakların sabit tutulduğu bu ortez çeşidinde çocuklar fazla enerji harcamıyor ve yürümeye daha çabuk entegre olabiliyorlar.

Yürüme Cihazları

Ampütasyonlar veya uzuv kayıplarının haricinde pek çok hastalık, yürüme kaybı ve yürüme fonksiyon bozukluğu ile sonuçlanabiliyor. İşte bu fonksiyon bozukluklarını ortadan kaldırmak ve kişileri desteklemek için çeşitli yürüme cihazları ve ortezler kullanılıyor. MS hastaları, düşük ayak hastaları veya sinir sistemine dayalı hastalıklarda, bu ortezlere gerek duyulabiliyor.

Ortez Ayakkabı Tabanlığı

Özel ayak tabanlığı, yürüme ile alakalı sorunları olan ve ciddi ayak rahatsızlıkları çeken kişilerin kullandığı malzemelerdir. Bu malzemeler kişilerin günlük hayatlarında büyük rahatlama sağladıkları için özel olarak üretilmeli ve her kişinin ayak tabanlığı özenle tasarlanmalıdır.

Proklinik’te olduğu gibi 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak ve özel modellemeler yapılarak üretilen ayak tabanlığı ve ortez ayakkabı çeşitleri kişilerin hayatlarını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. 3 boyutlu modellemeler sayesinde ayak tabanına bire bir uyum sağlayan bu ortezler, uzun ömürlü kullanım ile yürüyüşünüzü tamamen iyileştiriyor.

RGO Ortez

Çocuklar için ilk adımları atmak ve yürümeye başlamak oldukça zor bir süreçtir. Hele ki spina bifida, kas distrofileri ve motor nöron sorunları olan çocuklar için yürümek neredeyse imkansız bir hal alır. RGO Ortezler sayesinde uzman yardımı ile çocuklar mutlu yarınlara doğru ilk adımlarını atabilirler. Özel olarak tasarlanan bu ortez çeşitleri, çeşitli hastalık gruplarına özel olarak ayarlanabilir ve çocukların, zorlukların üstesinden gelerek ilk adımlarını atması sağlanabilir.

Skolyoz Korseleri

Skolyoz, omurganın kişinin sağ ve sol taraflarına doğru açı yapması ile oluşan şekil bozukluğudur. Bu şekil bozukluğu kişinin günlük hayatını etkileyebilir ve önemli ağrılara sebep olabilir. Skolyoz korseleri ile 60 dereceye varan skolyoz hastalıkları tedavi edilebilir ve ağrıların önüne geçilebilir. Bu ortez çeşitleri sayesinde kişiler yürüme ve oturma gibi fonksiyonları daha rahat getirerek daha kaliteli bir yaşam sürebilirler. 

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Protez Uzmanı için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Protez Uzmanı

Ortopedi ve Travmatoloji

Uzm. Protez Uzmanı Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler